StoryEditor
Ostaločestitamo!

'Bilo je dosta emocija, ali i straha': NK Mosor Žrnovnica odigrao je povijesnu, prvu službenu utakmicu

16. rujna 2019. - 13:45

Točno 378 dana nakon što je osnovan, Nogometni klub Mosor Žrnovnica, kako mu službeno glasi naziv, odigrao je povijesnu, prvu službenu utakmicu. U toj prvoj, bremenitoj godini prepunoj izazova uspjeli su oformiti seniorsku momčad i krenuti od nule. Od Druge županijske lige, ili narodski rečeno – Pete lige.

Budući da još nemaju pravo odigravanja domaćih utakmica u svojoj Žrnovnici – a o tome nešto više kasnije u tekstu – ruku su im pružili prijatelji iz Srinjina, iz NK Poljičanin 1921 na čijem se terenu na Bačevcu i dogodio taj prvi susret novog Mosora.

Suparnici iz Vinjana zasluženo su uzeli pun plijen, no rezultat je, barem u ovom slučaju, mosorašima bio sporedan. Najvažnije im je bilo što su napokon odigrali prvu utakmicu. Krenulo je. Doduše, bez povijesnog boda i povijesnoga gola. Na to će još morati pričekati. Ali je krenulo.

- Tek smo ima mjesec dana krenuli s pripremama, odigrali smo samo tri utakmice zajedno i igrači se još ni ne poznaju dovoljno dobro. Treniramo tri puta tjedno jer nemamo mogućnosti češće, ali smo skupili 25 momaka koji žele pomoći da klub ponovno postane klub svih nas i da zaigramo u našemu Pricviću – kaže nam dopredsjednik NK Mosor Žrnovnica Ivan Bartulić koji je na utakmici bio rezervni golman. Odahnuo je jer nije bilo potrebe ulaziti u igru. 

- Bilo je dosta emocija, ali i straha. Nismo znali kako će sve izgledati. Na kraju je ispalo OK za prvu utakmicu – dodao je Bartulić koji uz predsjednika Joška Paraća, bivšeg poznatog nogometaša, vodi klub.

Momčad je, vele Bartulić i Parać, sastavljena od igrača iz Žrnovnice, Splita, Stobreča i okolnih mjesta, a ima ih raznih dobi - od tinejdžera pa sve do 40-godišnjeg Roberta Paraća koji je igrač i trener. Dobar dio sastava u neka je doba igrao za onaj postojeći Mosor koji se trenutno nalazi u Pricviću. Da ne bude zabune, tom je klubu puno ime HNK Mosor, a ovaj novi koji su osnovali Bartulić i Parać zove se NK Mosor Žrnovnica.

Upravo je Roberto Parać, poznato lice s dalmatinskih travnjaka, kapetanski dirigirao igrom svoje momčadi iz zadnje linije, ali u drugom poluvremenu njegovi su suigrači jednostavno izdušili i potonuli. Veselili su se Vinjani tog subotnjeg poslijepodneva u Srinjinama čiji su spokoj „remetila“ tek crkvena zvona, poneko kukurikanje pivca i – loptanje 22 igrača na uskom igralištu na Bačevcu.

Pedesetak gledatelja, uglavnom simpatizera Mosora, naslagalo se po stinama obližnjega brda sa zapadnog dijela igrališta i tražilo zaklon od sunca. Dobili su ga u drugom dijelu kad je sunce počelo zalaziti pa je bilo lagodnije pratiti zbivanja iz hladovine. Došli su, eto, podržati dečke iz Mosora i vidjeti kako to ide. Jedva godinu dana nakon što je 1. rujna 2018. osnovan novi klub.

- Godina je bila teška. Borbena. Nije lako funkcionirati kad nemaš svoj prostor i dom, mjesto za trening. Svugdje si gost. Da nam nije prijatelja iz Poljičanina koji nam je ustupio igralište za utakmice, Uniona i stobrečkog Primorca kod kojih treniramo te donatora, godina bi bila još teža. Ovako nekako guramo i borimo se. Nadamo se da ćemo u Žrnovnici dobiti svoj kutak koji sada nemamo zbog samovolje pojedinaca – ističe Bartulić i dodaje kako klub trenutno ima dva niža uzrasta (U9 i U11) u suradnji s NK Brda, a u narednoj godini planiraju privući još više djece. Bez toga nema budućnosti.

Poznata je ta priča, pisali smo već, kako ovaj „novi“ Mosor nema pravo korištenja terena u Pricviću gdje se nalazi „stari“ Mosor. Grad Split po svemu sudeći želi pomoći Bartuliću, Paraću i ekipi, ali stvari se ne razvijaju tako brzo.

- Grad je korektan sugovornik i želi nam izaći u susret, ali još traju neki sudski procesi pa nemaju pravne elemente da nam daju legalan ulaz. Koncesiju nema nitko, čak ni klub koji je sad tamo.

No Bartulić se ne da. Poručuje:

- Nastavljamo graditi klub svih mještana koji vole Mosor i Žrnovnicu. Kompleks koji imamo u Pricviću otvara velike mogućnosti.

Iako su trenutno domaćini u Srinjinama, članovi „novog“ Mosora ipak će uskoro zaigrati u svojoj Žrnovnici. Šesto kolo lige donosi derbi dvaju Mosora, u Pricviću 20. listopada.

- Da, bit ćemo gosti doma. Bit će zanimljivo – nasmijao se Bartulić. ∙

 

Mosor Žrnovnica – Vinjani 0:2 (0:0)

Srinjine –  igralište Bačevac. Druga županijska liga, 1. kolo. Gledatelja 50. 

Sudac: Drago Pavić (Dugi Rat).

Strijelci: 0:1 Đerek (79.), 0:2 Bago (85.).

Igrač utakmice: Branimir Bago (Vinjani).

Mosor Žrnovnica: Vrdoljak, Brailović (od 55. J. Bartulić), R. Parać, Terzić (od 75. Meštrović), Dude, Barišić, Jelaš, Topić, Kamber, Lozić (od 46. Borzić), Dujmić.

Vinjani: Puljiz, Majić, Pandžić (od 88. Radat), Jezidžić, Kljenak (od 75. Maras), Bilić, Đerek, Vlašić (od 72. T. Slišković), Klapirić, Jonjić, Bago.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2022 17:01