StoryEditor

Biciklizam: Sve momčadi napuštaju "ProTour"

Piše PSD.
15. srpnja 2008. - 21:52

Svih 17 biciklističkih momčadi članica "ProToura" koje se natječu na ovogodišnjem "Tour de Franceu" odlučilo je napustiti taj elitni razred koji je u nadležnosti Međunarodnog biciklističkog saveza (UCI).

"Jednoglasno smo odlučili da nećemo produljiti naše licence za 'ProTour' i za sljedeću godinu", stoji u priopćenju svih najboljih svjetskih biciklističkih momčadi.

ProTour je utemeljen 2005. godine s ciljem da se svim najboljim biciklističkim momčadima omogući nastupanje na svim najvećim biciklističkim utrkama na svijetu, ali zbog sukoba organizatora utrka i UCI-ja koji je uslijedio to u praksi nije zaživjelo.

Tako niti na ovogodišnjem "Tour de Franceu" nema momčadi Astane, inače 18. članice "ProToura", za koju među ostalima nastupa i prošlogodišnji pobjednik "Toura" Španjolac Alberto Contador, i to zato što ju organizatori nisu željeli pozvati.

Direktor Astane Philippe Maertens najavio je kako će se njegova momčad pridružiti svim ostalima u bijegu iz "ProTora" usprkos prijetnji predsjednika UCI-ja Pata McQuaida koji je najavio da bi prebjezi mogli biti izbačeni iz njegove organizacije.

"Postupit ćemo prema pravilima, što znači da svi koji napuste 'ProTour' riskiraju izbacivanje iz UCI-ja", rekao je McQuaid.

                                                  (H)

Izdvojeno

03. lipanj 2020 04:56