Ostalosp u južnoj koreji

'Barakude' iz Splita kreću u obranu titule svjetskog prvaka: 'Među favoritima smo, ali to ne znači ništa'

Piše Vedran Babić
8. srpanj 2019. - 10:29

Uz druženje s obitelji, kupanje i sunčanje, Anđelo Šetka iskoristio je posljednje slobodne dane uoči polaska s hrvatskom vaterpolskom reprezentacijom na Svjetsko prvenstvo u Južnu Koreju. 

Jučer su se „barakude“ okupile u Šibeniku, a danas iz Splita kreću za Gwangju gdje ih 15. srpnja protiv Australije čeka prva utakmica na putu do obrane titule prvaka svijeta. 

- Atmosfera u reprezentaciji je super! Ne samo sada, već i zadnjih par godina. Svakako da tome doprinose i medalje koje smo osvojili. Lakše je raditi kad ti dođe nagrada za sav trud koji uložiš – kaže nam igrač splitskog Jadrana.

Snaga je u kolektivu

Što će biti forte hrvatske reprezentacije u Koreji?

- Momčad. Pokazali smo da smo kao kolektiv dobri. Kad skupa funkcioniramo dobro, uvijek smo na postoljima. Pojedinac u kolektivnom sportu ne može ništa.

Budući da Srbija u Koreju stiže prilično oslabljena, stavlja li vas to u položaj glavnih favorita za zlato?

- Kao branitelj naslova svakako si među favoritima, ali to ne znači ništa. Nas zanima samo prva utakmica. I Golden State je bio favorit protiv Toronta, pa je izgubio. Zato je sport zanimljiv.

Prije dvije godine sudjelovali ste u osvajanju zlata u Budimpešti. Možete li usporediti osjećaj uoči tog turnira i ovog sada?

- Atmosfera je slična, a jedina je razlika što sada na turnir idemo kao svjetski prvaci i svi nas žele „skinuti“.

Osim Australije, u skupini s vama još su SAD i Kazahstan.

- Australija i SAD fizički su dosta jaki. Plivaju, „čupaju“... Neugodni su svima. Australija je to pokazala baš u Svjetskoj ligi gdje je uzela broncu. Elvis Fatović radi jako dobar posao s njima. No moramo gledati sebe, pa nek’ se drugi zamaraju nama.

Bilo bi dobro osvojiti skupinu i izravno ići u četvrtfinale?

- Je, ali ‘ajmo utakmicu po utakmicu. Gledanje previše unaprijed nikad nije dobro.

Želja je i ulazak u finale što bi osiguralo Olimpijske igre u Tokiju?

- Naravno, ali ponovit ću, zasad moramo razmišljati samo o Australiji.

Koga još vidite u krugu kandidata za zlato?

- Osim nas, još Mađare, Srbe i Španjolce. Italija će također biti neugodna, tu su i Grci...

Australija moguće iznenađenje

A tko bi mogao iznenaditi iz drugog plana?

- Australija. Ali neka ne iznenade nas, nego druge, haha.

Prije dvije godine Sandro Sukno vodio je „barakude“ do svjetskog zlata, a sada je uz rub bazena kao trener nakon što mu je karijera naprasno prekinuta zbog problema sa srcem. Koliko vam on kao igrač nedostaje, a koliko vam znači njegovo prisustvo u novoj ulozi?

- To Svjetsko prvenstvo odigrao je vanserijski i pokazao zašto je tada bio najbolji na svijetu. Finale mu je, mislim, bilo zadnja službena utakmica i odigrao je kao da je znao da će mu biti posljednja. Nekako mi ga je žao jer je mogao dati još toliko toga nakon što nas je nosio deset godina, ali život ide dalje. Sad je tu kao trener i tako ga gledamo, bez obzira što smo do jučer bili suigrači. Puno nam znači što je i dalje s nama – zaključio je Anđelo Šetka. 

#ANđELO ŠETKA#HRVATSKA VATERPOLSKA REPREZENTACIJA