StoryEditor
OstaloUvertira na Fontama

Atletski spektakl na Savi: na Hanžeku nastupa dvadeset svjetskih i olimpijskih prvaka

28. kolovoza 2017. - 20:29
hanzekovic_press20-280817

Odbrojavanje do početka atletskog spektakla u Zagrebu, 67. Hanžekovićeva memorijala, bliži se kraju. Miting se na stadionu Mladosti održava sutra, no prije toga večeras na zagrebačkim fontanama na rasporedu je treći po redu Memorijal Ivana Ivančića, natjecanje u bacanju kugle.

Direktorica mitinga Ivana Brkljačić zajedno sa svojim timom odradila je sjajan posao, privukla je sijaset atletskih legendi, sadašnjih i bivših svjetskih i europskih prvaka, olimpijskih pobjednika te čitav niz osvajača medalja s najvećih natjecanja. Dovoljno je reći kako će na Hanžeku nastupiti 12 aktualnih i 8 bivših svjetskih prvaka i olimpijskih pobjednika, a uz njih će publika moći pozdraviti još 19 osvajača srebrnih i brončanih medalja sa SP-a i OI-a.

A i Hrvatska ima jake adute. U prvom redu Sandru Perković, Saru Kolak i Stipu Žunića. Upravo će Žunić prvi nastupiti i to večeras na fontanama (19.30, HTV2). Zanimljivo je kako će u kugli nastupiti sva trojica osvajača medalja s nedavno završenog Svjetskog prvenstva u Londonu. Osim brončanog Žunića, tu su i zlatni Novozelanđanin Tom Walsh te srebrni Amerikanac Joe Kovacs.

- Konkurencija će biti kao na Svjetskom prvenstvu, tako da bi mi pobjeda ovdje značila da sam postao svjetski prvak - rekao je Žunić, željan hica preko 22 metra, no sadašnji mu je rekord još prilično ispod te čarobne granice (21.48 m).

- Stvarno se treba puno stvari poklopiti za takav, savršeno daleki hitac. Želim da se to dogodi ovdje pred domaćom publikom - dodao je zadarski div.

A onda sutra od 18.30 (prijenos na HTV2 od 18.45) kreće središnji događaj na stadionu Mladosti. Aktualna svjetska i europska prvakinja te olimpijska pobjednica, naša Sandra Perković, želi srušiti rekord mitinga koji je postavila baš ona prije dvije godine kada je disk letio do 69,88 metara.

- Ako vrijeme bude dobro i uz podršku publike, sve je moguće. Mogla bih pomaknuti granice - najavila je Sandra, kojoj će glavne konkurentice biti Njemice Müller i Harting te Amerikanka Lewis-Smallwood dok je naša najbolja atletičarka već iskusna na Hanžeku, Sara Kolak ondje će se pojaviti prvi put. Neće joj biti lako, konkurencija je zahtjevna predvođena aktualnom prvakinjom Europe Tatjanom Haladovič. Tu su i američka rekorderka Kara Winger, pobjednica Panameričkih igara Elisabeth Gleadle... Međutim, Sara je vlasnica najboljeg hica sezone (68,43 m) i kao takva je favorit. -

Za ovaj stadion vežu me moji atletski počeci. Znam da je ovdje uvijek dobra atmosfera, domaći stadion je domaći stadion. Konkurencija je jaka, ali ja sam sebi uvijek najveća konkurencija - rekla je Sara, četvrta sa Svjetskog prvenstva u Londonu.

Naš najbolji motkaš Ivan Horvat pokušat će izazvati između ostalih aktualnog svjetskog prvaka Amerikanca Sama Kendricksa, u skoku u vis imamo Anu Šimić, a popis najvećih zvijezda koje će trčati, bacati i skakati pred zagrebačkom publikom poduži je. Na 400 m očekuje se nastup Bocvanca Isaaca Makwale kojemu zbog virusne infekcije nije bilo dozvoljeno nastupiti u finalu na SP-u u Londonu, a zastor na miting spustit će se utrkom muškaraca na 100 metara gdje se očekuje bitka Blakea, Powella, Gemilija, Gulijeva...

Spektakl je zajamčen. Ako ste u prilici, svakako navratite do stadiona Mladosti.

Izdvojeno

15. srpanj 2020 01:46