StoryEditor
Ostalodramatično

Atletski stadion na Višnjiku ostaje bez certifikata: Devastirali su borilište i deložiraju bacače

29. srpnja 2020. - 18:29
Jure Mišković/Hanza media

Još prije nego se krenulo s radovima oko postavljanja umjetne trave na nogometnom igralištu u sklopu ŠC " Višnjik" krenula su letjeti atletska koplja u Zadru. Očito je netko dobro pogurao "šumove u komunikaciji", ili pak nije želio čuti pravu istinu oko toga kako će atletičari u Zadru ipak imati uvjete za rad, uz određene promjene. Otuda i gromovito priopćenje koje je brzinom koplja stiglo na brojne medijske adrese. O čemu javnosti piše Hrvatski atletski savez, prenosimo u cijelosti.

- Inicijativama Hrvatskog atletskog saveza, Središnjeg državnog ureda za šport i lokalnih zajednica unatrag tri godine izgrađeno je ili obnovljeno 11 atletskih objekata. U bliskoj budućnosti planira se izgraditi i rekonstruirati gotovo još toliko atletskih borilišta. Nažalost, jedno od navedenih borilišta od jučer je samo dijelom u funkciji.

Nakon nešto više od tri godine od izgradnje atletskih borilišta u Zadru na Višnjiku, travnati dio terena, a time i dio atletike - bacačke discipline, od jučer je krenuo u deložaciju. Naime, travnati dio borilišta je maknut i postavlja se umjetna travnata podloga isključivo za trening nogometaša. Više neće biti zajednički teren za trening, nego samo nogometni. Time je bačena ljaga na dugačku i slavnu povijest Zadarske atletike, ali i na medalje i rekorde koje zadarski bacači postižu već desetljećima.

Ovim su potezom ignorirani ne samo postulati hrvatskog sporta i zakona o sportu, nego i civilizacijske norme ponašanja. Ne ulazeći u pozadinu ovih aktivnosti koje su zasigurno opskurne te moralno dvojbene, jer se jedan sport deložira da bi drugi imao nešto bolje uvjete, konstatirat ćemo da se atletika i atletičari ne bi veselili deložaciji nogometa i nogometaša, nego bi u zajedništvu i suradnji gradili budućnost hrvatskog sporta.

Rješenje koje su nadležni ponudili zadarskim atletičarima vrhunac je licemjerja, jer ponuditi trening bacačima na dislociranom nogometnom terenu, bez ikakve atletske infrastrukture je sramotno. Vodstvo ŠRC Višnjik i gradske čelnike čini se ne brine što Veronika Šokota, jedna od najdarovitijih mladih bacačica koplja u svijetu više nema gdje trenirati. Nemaju gdje trenirati ni njene kolegice i kolege koji su s njom trebali nastaviti slavnu tradiciju.

Hrvatski atletski savez je u aktivnostima vezanim uz unapređenje atletske infrastrukture u zemlji službeno odao priznanje nadležnim i atletsko borilište na Višnjiku proglasio Centrom za pripreme hrvatskih atletičara. Ovakvu destrukciju nismo očekivali, tim prije što smo na prvu informaciju reagirali dopisima prema gradskom poglavarstvu. Oni su nam odgovorili da je nadležan ŠRC Višnjik od kojeg smo, u razgovoru s vodstvom, dobili obećanje da će se brinuti o atletici i atletičarima, te o njihovom standardu.

Hrvatski atletski savez je u intenzivnom kontaktu s trenerima koji skrbe o bacačkim disciplinama i već poduzimamo mjere za pomoć atletičarima čiji je trening onemogućen. O ovom, u svijetu sporta, do sad neviđenom događaju informirat ćemo nadležne institucije u zemlji i inozemstvu. Atletski stadion u Višnjiku više ne može imati certifikat, zaključuje se u priopćenju ASH-a.

Svoju stranu priče ponudio je i Atletski savez Zadarske županije, koji je čini se prilagodljiviji novonastaloj situaciji, nego li primjerice u AŠK " Zadar" u kojem djeluju dva trenera čije je strpljenje uz to i razumijevanje za cijelu priču očito posve tanko.

- Atletski savez zadarske županije zaprimio je obavijest o početku radova na SC Višnjik o preuređenju nogometnog terena na koji će se postaviti umjetna trava. Predstavnici atletskog saveza i klubova koji treniraju na SC Višnjik i koriste stadion za treninge bili su uključeni u razgovore od samog početka najave postavljanja umjetne trave 22.01.2020.Čelnici SC Višnjik dali su nam jamstva i čvrsta obećanja da će grad napraviti zamjenska bacališta u sklopu SC Višnjik do izgradnje novog modernog stadiona na Barutani koji je u urbanističkom planu grada Zadra gdje će atletika dobiti svoj trajni dom kao što ga imaju plivanje , veslanje , košarka, rukomet ,gimnastika i vaterpolo . ASZŽ prije pet godina imao je povjerenje u grad da će Višnjik renovirati za višenamjensku upotrebu gdje će atletika dobiti uvjete za treninge i natjecanja .

Da bi se omogućila normalna atletska aktivnost potrebno je pod hitno urediti atletska bacališta na najbližem mogućem mjestu s kompletnom potrebnom infrastrukturom (zaletište za bacanje koplja, krug i teren za bacanje kugle, te krug i zaštitna mreža za bacanje diska i kladiva).ASZŽ daje punu podršku Gradu na gradnji novoga atletskog stadiona na području „Barutane“ s naglaskom da u prijelaznoj fazi atletski klubovi u Zadru moraju imati uvjete za trening i što je još važnije, moraju postojati uvjeti za organizaciju atletskih natjecanja, a za to pored atletske staze za trčanja moraju postojati i uvjeti za natjecanja u atletskim bacanjima.

Ističemo da je i HAS prepoznao Zadar kao vrhunsku destinaciju za atletske pripreme zadnjih godina i to želimo zadržati na način da suradnjom Grada, ASZŽ-a i HAS-a radimo na prevladavanju izazova koji su nezaobilazni u ostvarenju planova razvoja nogometa i izgradnje novoga atletskog stadiona u Zadru, stoji u priopćenju kojeg nam je kao odgovor na novonastalu situaciju dostavio Slobodan Mijolović, predsjednik Atletskog saveza Zadarske županije.

Nogometaši? Njihovo mišljenje nismo mogli izdvojiti jer igralište s umjetnom podlogom kao i travnato prije njega, koriste brojni klubovi i razne Škole nogometa. I sigurno se neće buniti poboljšanim uvjetima za rad.

Zaključak! Dok svi atletski klubovi u Zadarskoj županiji ne sjednu za isti stol, što nije slučaj u ovom trenutku, nema sreće za "kraljicu sportova" !

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. studeni 2020 18:05