StoryEditor
OstaloKraljica sportova

ASK u uzletu: splitske uzdanice ulijevaju nadu u svijetlu budućnost

22. kolovoza 2018. - 17:50
ask_split1-100818

Odlične rezultate ove godine bilježi splitski ASK. Kultni atletski klub najprepoznatljiviji je u svijetu po uspjesima Blanke Vlašić, no tu je i čitav niz drugih atletskih velikana, ali i mladih uzdanica. U Varaždinu su tako na Prvenstvu Hrvatske za mlađe juniore i juniorke askovi atletičari nastupili u punom sastavu i donijeli puno sreće i medalja u Split.

- Prvog dana zalatom su se okitili Ana Brkljačić u disku i potvrdila je da je najbolja diskašica u Hrvatskoj i da nema konkurencije u ovoj kategoriji. Petra Cokarić je na 400 metara potvrdila izvrsnu formu, ponovo se elektronika zaustavila ispod 57 sekundi, točnije 56,45 vrlo blizu njenog osobnog rekorda. Ivana Pelivan, iako kadetkinja, uspjela je dotrčati na 100 metara prepone do trećeg mjesta s osobnim rekordom 15,65, a za najveće iznenađenje pobrinula se Nika Mušić u troskoku, iako rođena 2004. uspjela je poraziti sve konkurentice, doskočila je na 11,38 i osvojila zlatnu medalju – priča nam ASK-ov trener Tomislav Vranić.

Na kraju prvog dana je štafeta 4x100 metara u sastavu Tea Krolo, Josipa Cecić, Lara Klojčnik i Lara Topić zauzela drugo mjesto, ali je otrčan najbolji ASK-ov rezultat u ovoj kategoriji. Od mlađih juniora prvi dan je odličnu trku odradio Liberato Frapporti na 1500 metara dotrčavši do trećeg mjesta. U trci s dugim finišom odlično se snašao i pokazao da je jedan od najboljih mlađih juniora u ovoj disciplini. Roko Raspudić je bacio kuglu 15,21 što je njegov osobni rekord, ali i malih sedam centimetara do zlata. Za još jedno drugo mjesto pobrinuo se Vitaly Favorov u bacanju koplja. Drugog dana natjecanja se nastavila berba medalja, prvu medalju drugog dana je osvojila Petra Cokarić na 800 metara, u taktičkoj utrci osvojila je drugo mjesto, Ana je potvrdila još jedno zlato u bacanju kugle, ponovno su joj sve konkurentice gledale u leđa, njezin hitac od 14,53 je bio neuhvatljiv za sve druge natjecateljice.

- Prvo mjesto je osvojila i Laura Žeravica u bacanju koplja, iako rođena 2004. uspjela ih je sve nadmašiti. Kraj dana je ponovno pripao štafeti mlađih juniorki, njihov rezultat u štafeti 100-200-300-400 je nešto najbolje što se dogodilo toj štafeti u zadnji osam godina u Hrvatskoj, elektronika se zaustavila na 2.15,68. Taj rezultat su ostvarile Tea Krolo, Lara Klojčnik, Josipa Cecić i Petra Cokarić – rekao nam je drugi ASK-ov trener Tonči Rubić.

Od mlađih juniora Filip Kozina je premoćno osvojio prvo mjesto u troskoku i ostao za 20-tak centimtara kratak od norme za mlađe juniorsko Prvenstvo Europe. Roko Raspudić i Ante Gagro su zauzeli drugo i treće mjesto u bacanju diska. Ana Brkljačić i Petra Cokarić oduševile Europu U Varaždinu je održano Prvenstvo Hrvatske za mlađe kadetkinje i kadete, Askove nade su još jednom pokazale da se na njih može računati, jer osvojeno je 10 zlatnih medalja što je bilo dovoljno za prvo mjesto u ukupnom poretku klubova. Osim 10 zlatnih osvojeno je i sedam srebrnih i 6 brončanih medalja. - S ovakvim odličnim rezultatima teško je bilo koga izdvojiti.....

Ovo je druga godina za redom da su naši kadeti i kadetkinje na samome vrhu Hrvatske atletike što je dokaz predanog rada – rekao je Tomo Vranić.

Istaknuo je i lijepe međunarodne rezultate.

- Naše dvije predstavnice Ana Brkljačić i Petra Cokarić oduševile su na Prvenstvu Europe. Iako im je ovo prvo veliko natjecanje uspjele su otrčati i baciti blizu svojih najboljih rezultat. Petra se plasirala u polufinale, ali otrčala je dvije odlične utrke na 400 metara. U kvalifikacijama je otrčala 56,38 i plasirala se kao šesnaesta u polufinale, dok je u polufinalu istrčala ponovno na razini najboljeg rezultata 56,47 što joj je dovelo do 20. mjesta u Europi – rekao je Vranić.

- Zanimljivo je da je Petra ima tek 15 godina i bila je najmlađa predstavnica na Prvenstvu Europe. Još bolji rezultat je ostvarila Ana Brkljačić, ona je bezbolno kao i Petra prošla svoje kvalifikacije, a u finalu je zauzela odlično 12. mjesto među najboljim diskašicama starog kontinenta. U svakom slučaju ovo je veliki uspjeh za Petru i Anu – rekao je Tonći Rubić.

Njih dvije bile su odlične i na Prvenstvu Balkana za mlađe juniore. Po izrazito sparnom i vjetrovitom vremenu Petra Cokarić je osvojila treće mjesto na 400 metara s rezultatom 57.13.

- To je bilo prvo veliko natjecaje i prva međunarodna medalja za Petru, te je samo dokazala da je svijetla budućnost pred njom. Petra je otrčala nevjerojatno i nestvarno prvih 300 metara te je na kraju ipak malo popustila, ali veseli hrabrost kojom je otrčala u konkurenciji 17 zemalja. Uz Petru još je nastupila i Ana Brkljačić u bacanju diska i kugle – kazao je Vranić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. srpanj 2022 23:44