StoryEditor
Ostalopretrpan kalendar

Ako svijet pobijedi koronavirus ili mu barem uzvrati udarac, mogla bi to biti nevjerojatna sportska 2021. godina. Živi i zdravi bili pa vidjeli

Piše Frane Vulas
28. ožujka 2020. - 09:01
Tom Dubravec/HANZA MEDIA

Olimpijske igre odgođene su za iduću godinu, ali novi termin najveće svjetske sportske manifestacije kojoj će domaćin biti Tokio još se ne zna.

- Odgoda je kao velika slagalica. Kod odluke oko termina nećemo samo uzeti u opciju ljetni period, sve opcije su otvorene – rekao je predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach. Formirana je i posebna radna skupina MOO-a koja se time bavi. Ove godine Igre su se podsjetimo trebale održati od 24. srpnja do 9. kolovoza.

- Moramo pronaći odgovore na tisuće pitanja prije odluke o novom terminu. Dogovor je da se Igre održe najkasnije do ljeta 2021. – dodao je Bach.

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša nam je kazao:

- Mislim da bi najbolje rješenje bilo da se Igre održe u točno istom terminu kao što su bile predviđene ove godine. To bi s organizacijske strane sve olakšalo domaćinima i sportašima, dogovore i prebacivanje u iste termine rezervacija smještaja, letova...

Kao naizgledniji novi termin spominju se srpanj i kolovoz, a trebao bi se znati za mjesec dana.

- Igre bi trebale biti održane između Wimbledona (od kraja lipnja i u prvoj polovici srpnja) i US Opena (kraj kolovoza i početak rujna) – izjavio je John Coates, šef koordinacijskog povjerenstva za Tokio u MOO-u. No, pritom se nekako mora izbjeći i poklapanje sa SP-ima u vodenim sportovima (od 16. srpnja do 1. kolovoza) i atletici (od 6. do 15. kolovoza). I tu uz naravno financijsku zbog velikih gubitaka nailazimo na najveću glavobolju čelnika MOO-a - kako napraviti raspored u kojem će biti mjesta za sve?

Ako se ne zna termin Igara, zna se, jasno je da će odgoda OI kao najveće manifestacije za iduću godinu izazvati lančanu reakciju novih odgoda sportskih događaja, uglavnom za iduću godinu. No, OI na kojima se natječe u 33 sporta u neolimpijskoj godini napravit će kaos u rasporedu.

Očekuje se kako će se mnogo toga još "preliti" na 2021. godinu, koja je ionako već bila prepuna. Što događaja koji su od starta bili planirani u 2021., što onih koji su na nju već ranije prebačeni kao što je slučaj s nogometnim Eurom, što onih koji će to tek biti. Možda će čak biti i prebacivanja nekih događaja na 2022. godinu jer u bocu od litre ne mogu stati dvije.

Iduće godine očekuju nas tako od najvećih sportskih događaja Olimpijske igre, Euro, Eurobasketi košarkaša i košarkašica, SP-a u atletici na otvorenom i u dvorani, možda EP-a u atletici na otvorenom i u dvorani, SP u vodenim sportovima...

Kad smo kod nogometa iduće godine bilo je planirano i prvo Svjetsko klupsko prvenstvo

s 24 kluba, u terminu od 17. lipnja do 4. srpnja, ali odgodom Eura i ono će morati biti odgođeno. Igrat će se i Copa America koja je kao i Euro s ovog ljeta prebačena na iduće.

Pritom se još niti ne zna kada će i hoće li hrvatski reprezentativci igrati i košarkaške (u splitskoj Spaladium Areni), vaterpolske i rukometne kvalifikacije za OI. Ta tri događaja u Lijepoj našoj bi se pratila s posebnom pozornošću. No, kako će recimo NBA klubovi pustiti naše košarkaše na kvalifikacijski turnir, potom daj Bože na OI, pa onda na kraju ljeta i na Eurobasket! Hm...

Ne zaboravimo, Hrvatska je 2021. i sudomaćin EP-a za odbojkašice. Zbog toga što je sve još obavijeno maglom nismo se uopće pozabavili pitanjem je što će biti s preostala tri ovogodišnja Grand Slama, Davis Cupom... A gdje su još natjecanja poput odbojkaškog EP za žene i muškarce, SP-a rukometaša i rukometašica, veslačkog SP-a i EP-a...

Kako će se sportaši pripremati, tempirati formu, ako iste godine imaju dva, tri velika natjecanja? Atletičari možda i čak pet! A onda je i tu drugi problem. Niz velikih natjecanja trebao bi se održati u Italiji (Euro, Eurobasket, EP u veslanju), Kini (Klupsko SP u nogometu, dvoransko SP u atletici, SP u veslanju, SP u taekwondou), Španjolskoj (Eurobasket košarkašica, SP rukometašica), Francuskoj (EP u atletici na otvorenom), SAD-u (SP u atletici na otvorenom) koji su žarišta epidemije koronavirusa. Naravno nadamo se da će do tada sve ovo biti samo loša uspomena.

Ljubitelji sporta ovih dana su uskraćeni za sport, izluđuju kod kuće. Međutim, sve se vrlo lako može i okrenuti. Mnogi bi stoga mogli i bez obzira kakva nas globalna i lokalna zdravstvena stuacija očekuje dogodine i 2021. provesti u samoizolaciji, kućnoj karanteni. Ali svojevoljnoj, ispred malih ekrana, s daljinskim upravljačem u rukama.

Ako svijet pobijedi koronavirus ili mu barem uzvrati udarac, mogla bi to biti nevjerojatna sportska 2021. godina. Živi i zdravi bili pa vidjeli, točnije gledali. Sportska 2021. je zasad u kaosu, ali kada krene bit će spektakl.

Pretrpana sportska 2021. godina

- Olimpijske igre (Tokio, ? - prebačene sa 2020. čeka se točan termin)

- SP rukometaša (Egipat od 14. do 31. siječnja)

- SP u atletici – dvoransko (Nanjing, Kina - ožujak 2021.)

- EP u atletici – dvoransko (Torun, Poljska od 5. do 7. ožujka)

- SP u gimnastici (Basel, Švicarska od 21. do 25. travnja)

- Euro nogometaša (otvaranje u Italiji, 12 država domaćina, od 11. lipnja do 11. srpnja)

- Copa America (Argentina i Kolumbija, 11. lipnja do 11. srpnja)

- SP nogometaša klupsko (Kina, prvotni termin je bio od 17. lipnja do 4. srpnja 2021., čeka se novi)

- Eurobasket košarkašica (Francuska, Španjolska, od 17. do 27. lipnja)

- SP u stolnom tenisu (Houston, SAD, od 17. do 26. lipnja)

- SP u vodenim sportovima (Fukuoka, Japan od 16. srpnja do 1. kolovoza)

- EP u veslanju (Varese, Italija od 30. srpnja do 1. kolovoza)

- SP u atletici na otvorenom (Eugene, SAD, od 6. do 15. kolovoza)

- EP u atletici na otvorenom (Pariz, očekuje se prebacivanje s kolovoza 2020. na 2021.)

- SP u judu (Taškent, Uzbekistan od 25. kolovoza do 1. rujna)

- Eurobasket košarkaša (Njemačka, Italija, Gruzija, Češka, od 2. do 19. rujna)

- SP u veslanju (Šangaj, Kina od 26. rujna do 3. listopada)

- EP u stolnom tenisu (Cluj-Napoca, Rumunjska, 28. rujna do 3. listopada)

- EP u gimnastici (Kopenhagen, Danska od 18. do 24. listopada)

- SP rukometašica (Španjolska od 2. do 19. prosinca)

- EP odbojkaša (Češka, Finska, Estonija, Poljska ?)

- EP odbojkašica (Hrvatska, Srbija, Bugarska, Rumunjska ?)

- SP u taekwondou (Kina, ?)

- SP u boksu (New Delhi, Indija ?)

Hrvatski sportaši

- olimpijske kvalifikacije košarkaša ? (trebale su se održati od 23. do 28. lipnja u Splitu)

- olimpijske kvalifikacije rukometaša ? (trebale su se održati od 17. do 19. travnja u Parizu, Francuska)

- olimpijske kvalifikacije vaterpolista ? (trebale su se održati od 22. do 29. ožujka u Rotterdamu, Nizozemska)

Izdvojeno

02. lipanj 2020 06:42