StoryEditor
Ostalošjor duje u 91. godini

'Slobodna' na pregledu s najstarijim hrvatskim olimpijcem: Neće meni likar govorit šta ću radit’, šta ću jist i pit...

Piše Pero Smolčić
17. listopada 2019. - 00:11

O šjor Duji se puno toga već zna. O barba Bonačiću, veslaču splitskog Gusara koji je u Helsinkiju 1952. osvojio zlatnu medalju u četvercu zajedno s kolegama Matom Trojanovićem, Petrom Šegvićem i Velimirom Valentom.

Ovo je ljeto bilo teško za hrvatske olimpijce, preminuli su Ivo Lipanović i Nikola Trojanović pa je baš barba Duje postao najstariji živući hrvatski olimpijac, k tome i osvajač zlatne medalje.

A koja je tajna njegovog zdravlja, tajna dugovječnosti? Otišli smo to vidjeti iz prve ruke, ispratili smo barba Duju na sistematski pregled u splitsku polikliniku Falcon Peregrin da vidimo u kakvom je stanju naš najstariji olimpijac i da nam da neki savjet.

Sjeo je u čekaonicu, brzo je došao na red. A iskoristili smo vrijeme da ga pitamo kako to u 91. godini izgleda tako dobro?

Molim? – upitao je, nije odmah dobro čuo.

Kako izgledate tako dobro?

– Šta meni fali – odmah nas je “napa”...

Ma ne fali vam ništa, zato vas i pitamo, da i drugi znaju kako doživit’ devedesetu?

– A triba se redovito pregledavat...

Sigurno imate i neku tajnu, što pijete?

Pijen vino i vodu.

A onda sigurno pazite što jedete?

– Izin sve šta oću. Šta ti sad oćeš? Ne pazin ništa, sve jeden. Sam jeden, sam kuvam.

A onda, rekreirate li se da budete u formi?

– Malo, sve manje. Bolu me palci, triba otić’ u kirurga da ih okine i gotovo.

Ma je da ih okine, a šta im je?

– Ne znam, bole za poludit.

Vidimo vas stalno u automobilu, vozite bez problema?

– Fala Bogu, lakše je vozit nego ‘odat. Parkiran kraj Zente, popijen kavu.

Uglavnom, zahvaljujući akciji, ideji i inicijativi Splitskog kluba olimpijaca s poliklinikom Falcon Peregrin dogovoreno je da se splitski sportski asovi pregledavaju u njihovoj ordinaciji, a prvi među njima bio je i najstariji Duje Bonačić.

– Duje je dobar, ima svojih problemčića koji su za njegove godine normalni, to je fiziologija duboke starosti ima manjih problema sa srcem, disanjem, prostatom... Sve je to, međutim, unutar “gabarita” za ljude koji imaju 90 godina – kazao nam je liječnik Pavao Petrović.

Koja je po vama tajna šjor Dujine dugovječnosti?

– Očito sportski život i kvalitetni geni. Doći će opet na kontrolu ovdje i napravit ćemo još neke dodatne preglede. Jede laganu hranu, kreće se i to je jako bitno – kazao je doktor Petrović.

Kad je barba Bonačić završio s pregledom pitali smo ga što mu je liječnik savjetovao?

– Šta mi je reka? Ma šta će meni likar govorit šta ću radit, šta ću jist i pit... – odbrusio je naš trofejni veslač.

Bonačić je završio Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu, smjer geografija. Predavao je nakon veslačke karijere najviše u Pomorskoj školi osnove geografije i oceanografije i meteorologiju. U Zadru i Splitu je predavao i na Višoj školi, bio direktor Pomorske škole u Splitu petnaestak godina. Potom je dobio mjesto prosvjetnog savjetnika za meteorologiju, geografiju i oceanografiju za cilu Dalmaciju, a nakon toga otišao u mirovinu.

– Triba izdurat s penzijom šta dulje moš. A dobija san i naknadu za izvrsnost, zadnjih godina dođe ka Bog. To me baš spasi, moja je penzija ka direktora škole četiri iljade, a za olimpijsko zlato dobijen pet – kazao nam je Bonačić.

Ovo ljeto su nas napustili Ivo Lipanović i Nikola Trojanović

Još sredinom ljeta Duje Bonačić bio je treći najstariji hrvatski olimpijac, no onda je u Splitu 30. srpnja u 91. godini života preminuo Ivo Lipanović kao posljednji hrvatski sportaš koji je sudjelovao na Olimpijskim igrama 1948. godine u Londonu.

Lipanović je rođen u Orebiću na poluotoku Pelješcu 18. kolovoza 1928. godine, a učesnik je prvih olimpijskih igara održanih poslije Drugog svjetskog rata 1948. godine u Londonu nastupivši u četvercu bez kormilara.

Smrću Ive Lipanovića najstarijim živućim hrvatskim olimpijcem postao je plivač splitskog Mornara Nikola Trojanović, koji je rođen 29. rujna 1928. u Dubrovniku, a sudjelovao je na Olimpijskim igrama 1952. Helsinkiju gdje je u disciplini 200 metara prsno osvojio 14. mjesto.

U Splitu je, međutim, 28. kolovoza u 91. godini života preminuo i Nikola Trojanović, a najstariji hrvatski olimpijac postao je veslač splitskog Gusara Duje Bonačić, osvajač zlatne olimpijske medalje u četvercu bez kormilara na Olimpijskim igrama 1952. u Helsinkiju.

 

#OLIMPIJAC#DUJE BONAČIĆ#VESLAČ

Izdvojeno

09. srpanj 2020 15:11