Ostalovukovarska heroina

'Djevojčica u plavom kaputiću' postala članica Torcide, objasnila je i zašto Split ima posebno značenje za nju

Piše Vinko Paić

– Još od djetinjstva san mi je bio postati pripadnica Torcide i, evo, sad se to i ostvarilo - kaže nam Vukovarka Željka Jurić

Mitrović, velika ljubiteljica splitskih “bilih”, čiji su je navijači upravo učlanili u klub Torcida, a zajedno s njima fotografirala se ispred murala u Vukovarskoj ulici, njoj posvećenog.

Sjećate li se uplakane djevojčice u plavom kaputiću koja je 18. studenog 1991., suznog lica hodala s majkom i četvero sestara i braće, napuštajući svoj rodni Vukovar? Tužni izraz njezina lica u trenu je obišao svjetske medije, a Željka Jurić postala je svojevrsna vukovarska heroina.

Imala je tada samo šest godina. Tijekom odrastanja o nemilom je iskustvu napisala zbirku poezije “Moja rijeka suza”, a plavi kaputić i danas u ormaru zauzima posebno mjesto podsjećajući je na sve što je morala proći.

Iako joj je djetinjstvo bilo naglo ugašeno, hrabro je nastavila živjeti dalje. Završila je srednju školu za cvjećara aranžera; radi na bušotinama Naftaplina u Đeletovcima, a u braku sa suprugom Lukom, vukovarskim braniteljem, ima kćer Maju (10).

Za Željku Split ima posebno značenje jer je u njemu promovirala svoju zbirku poezije pa mu se često vraća, kao što je napravila i ovoga ljeta. Torcidaši su je, kaže, spontano dočekali ispred murala, “kao pravu princezu, a ne djevojčicu u plavom”.

- Moja Maja prvi je put vidjela mural na kojem se nalazim. Često joj pričam kako joj je tata branio domovinu i što smo sve proživjeli tih ratnih godina. Objasnimo joj onoliko koliko dijete od deset godina može shvatiti - rekla nam je Željka, koja će vrijeme u Splitu iskoristiti za druženje s brojnim prijateljima koje ovdje ima.

#ŽELJKA JURIć MITROVIć