StoryEditorOCM
KošarkaPrijelomni trenutak

‘Žuti‘ konačno izgledali kao momčad, Shorter i Sullivan su sve što prethodnici nisu bili, a Runjić je bio ‘monstruozan‘

Piše Frane Vulas
27. studenog 2023. - 16:54

Sa Shannonom Shorterom i Lewisom Sullivanom gledat ćemo poprilično drugačiji Split nego u dosadašnjem dijelu sezone. Spomenuti dvojac američkih povratnika na Gripe više je pokazao u par zadnjih utakmica u dresu ‘žutih‘ nego njihovi prethodnici s kojima se klub razišao Shamiel Stevenson i Cameron Shelton ukupno u sezoni. Ali i ne samo to, Amerikanci Shorter i Sullivan izgledaju kao dio ove momčadi, Kanađanin Stevenson i njihov sunarodnjak Shelton govorom tijela izgledali su kao generalno – strana tijela. Shelton ima olakotnu okolnost što mu je Split bio prva europska destinacija. Stevenson koji je djelovao potpuno nezainteresirano i trebao biti najveće pojačanje baš i nema.

Neće ta tranzicija Splita ići preko noći, ali nakon neuvjerljivog ulaska u sezonu važna i uvjerljiva pobjeda košarkaša Splita kod izravnog konkurenta u borbi za ostanak u Admiral Bet ABA ligi Mornar-Barskog zlata mogla bi biti pokazatelj izlaska iz krize (93:76). Nije samo stvar pobjede, tek je druga u regionalnoj ligi (Split ima skor 2-7, Mornar je 1-8). Niti je stvar uvjerljivog trijumfa, a što je važno ako se u konačnici bude možda gledao međusobni skor. U Shorteru i Sullivanu trener Slaven Rimac dobio je igrače koji će povući, na koje će se moći osloniti. Kombinirano su ubacili 43 poena (Shorter 22, Sullivan 21). Sve ono što nije dobio u prethodnicima, ima u njima.

Uz to je Shorter taj igrač koji će uzeti loptu kada se susret lomi. Ono što su prošle sezone bili Dominik Mavra i on, a što je nedostajalo u dosadašnjem dijelu sezone. Nije ga išao šut za tricu kao par dana ranije protiv Zaboka u domaćem prvenstvu (tada je zabio 32 poena, 11 skokova, 7 asistencija, dvice 8/10, trice 4/7), ali je za dva je ovaj put imao stopostotan šut 9/9. Da ne bude zabune, bilo je tu itekako teških šuteva koje je uzeo u situacijama 1 na 1, neke i pod pritiskom isteka vremena za napad.

image

Lovre Runjić

Tom Dubravec/Cropix

Ne, nismo zaboravili ni monstruozni Runjićev double-double učinak od 20 poena i 16 skokova. Taj mladić zaslužuje posebne retke. Kudimo ga kada se libi šutirati (tricu), kada nema povjerenja u svoje sposobnosti, a ima energiju i atletske sposobnosti da mnogo češće igra ovako kako je i pokazao u Baru. Runjiću, vjeruj u sebe!

Drugo poluvrijeme Splita u Baru bilo je nešto najbolje od ‘žutih‘ što smo gledali ove sezone. Pogotovo obrambeno. Nije to bila jedna od onih pobjeda izborenim na račun nekakvog ludog šuterskog dana (trice 4/17), već su do nje stigli čvrstom, odgovornom igrom, zatvaranjem reketa... Prvi put nam je ove sezone Split u ozbiljnom susretu baš izgledao kao prava momčad. I bez ozlijeđenog Tonija Perkovića stigao je Split do važne pobjede.

- Nadam se da će nam ova pobjeda dati poleta - poželio je trener Rimac. Ali sada je tek treba potvrditi u petak na Gripama (18 sati).

Ne treba se zavaravati jednom pobjedom, da nije bilo Shortera mučio bi se Split i sa Zabokom nekoliko dana ranije, ali mogla bi zaista potpuno promijeniti tijek sezone. U grad pod Marjanom stiže Krka, još jedan izravan konkurent u borbi za ostanak. Sastav iz Novog Mesta kojeg vodi bivši trener Cibone Gašper Okorn do sinoćnjeg domaćeg susreta s euroligaškom Crvenom zvezdom bio je na dvije pobjede. Novim trijumfom nad izravnim rivalom ‘žuti‘ bi gotovo pa potpuno isprali blijed dojam u dosadašnjem dijelu sezone, a rezultatski potpuno prodisali.

image

Lewis Sullivan

Paun Paunović/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 07:33