StoryEditorOCM

Zubac odličan u pobjedi Clippersa, Dončić pokvario debi prvog izbora drafta

Piše Hina
26. listopada 2023. - 10:09

Hrvatski košarkaški reprezentativac Ivica Zubac odlično je otvorio novu NBA sezonu ubacivši 20 koševa uz 12 skokova i četiri blokade u pobjedi njegovih LA Clippersa koji su sa 123-111 nadigrali Portland Trail Blazerse na domaćem terenu. Zubac je na parketu proveo 25 i pol minuta te imao šut iz igre 8/10.

Paul George je s 27 koševa i šest asistencija bio najbolji strijelac Clippersa, a 23 poena, uz šest asistencija i pet skokova, ubacio je Kawhi Leonard. Bones Hyland je postigao 17 koševa, a Russell Westbrook je spojio 11 poena i 13 asistencija u šestoj uzastopnoj pobjedi Clippersa protiv Trail Blazersa koji su prvi put u posljednjih 12 godina ušli u sezonu bez Damiana Lillarda koji je tijekom ljeta u igračkoj razmjeni otišao u Milwaukee Buckse, za koje će debitirati u četvrtak. 

Strijelce Portlanda je s 20 koševa predvodio Malcom Brogdon, a Anfernee Simons je ubacio 18 poena.

Luka Šamanić je igrao dvije i pol minute te postigao dva koša za Utah Jazz u domaćem porazu 114-130 od Sacramento Kingsa. Jordan Clarkson je s 24 poena i šest asistencija predvodio strijelce Jazza, a Lauri Markkanen je dodao 19 koševa i 10 skokova, dok je John Collins, novi centar momčadi iz Salt Lake Cityja, spojio 15 poena i 11 skokova.

Najzaslužniji za pobjedu Sacramenta bili su Harrison Barnes s 33 koša te Domantas Sabonis s 22 poena, 12 skokova i pet asistencija. De‘Aaron Fox je pobjedi pridonio s 18 koševa, pet skokova i šest asistencija.

Luka Dončić i Dallas Mavericksi pokvarili su debi prvog izbora drafta Victora Wembanyame u NBA ligi. Iako je zbog ozljede bilo upitno hoće li uopće zaigrati, sjajni Slovenac je sezonu otvorio s ‘triple-double‘ učinkom od 33 koša, 14 skokova i 10 asistencija, a Mavsi su slavili sa 126-119 na gostovanju u San Antoniju.

Wembanyama je za nešto više od 23 minute postigao 15 koševa uz pet skokova, dvije asistencije i jednu blokadu, ali je imao i pet izgubljenih lopti te je bio četvrti strijelac Spursa koje je predvodio Devin Vassell s 23 koša. Uz Dončića, najbolji kod Dallasa bio Kyrie Irving s 22 poena i šest asistencija, a po 17 poena su dodali Grant Williams i Tim Hardaway Jr.

U svom debiju u dresu Boston Celticsa zablistao je Latvijac Kristaps Porzingis koji je devet od svojih 30 koševa postigao u zadnje dvije i pol minute te tako pomogao svojoj novoj momčadi da preokrene zaostatak od šest poena u završnici utakmice i dođe do pobjede 108-104 na gostovanju kod New York Knicksa, koji su Porzingisa 2015. doveli u NBA ligu.

Uz Latvijca, koji je imao i osam skokova te četiri blokade, briljirao je i Jayson Tatum s 34 poena i 11 skokova, dok je novi razigravač Celticsa Jrue Holiday imao devet koševa i dvije asistencije, ali se istaknuo s tri blokade.

Celticsi su veći dio utakmice vodili, a u zadnju četvrtinu su ušli s devet koševa prednosti (82-73). No, Knicksi su napravili potpuni preokret te u zadnjih 3;39 minuta ušli s vodstvom 101-95. Ipak, zahvaljujući ponajviše Porzingisu Boston je odnio pobjedu iz Madison Square Gardena.

Pobjedu u New Yorku ostvarili su i Cleveland Cavaliersi koji su svladali Brooklyn Netse sa 114-113, a junak u gostujućoj momčadi bio je Donovan Mitchell koji je pogodio pobjedničku tricu 12.1 sekundi prije kraja. Mitchell je s 27 koševa, šest asistencija, pet skokova i četiri ukradene lopte popunio statističke stupce, a veliki doprinos pobjedi Cavsa dao je i Max Strus s 27 poena i 12 skokova. Isaac Okoro je ubacio 18, a Darius Garland 15 koševa za pobjednike.

Netsima nije pomoglo 36 poena Cama Thomasa. Mikal Bridges je ubacio 20 koševa za Brooklyn.

image
AFP

Bez Bojana Bogdanovića u sastavu Detroit Pistonsi su poraženi s minimalnih 103-102 na gostovanju u Miamiju, gdje je posljednji koš postignut 1:44 minute prije kraja. Pistonsi su u tom razdoblju imali tri prilike za vodstvo, ali su dvaput promašili, a jednom je polaganje Cadea Cunninghama zaustavio Bam Adebayo blokadom.

Adebayo je s 22 koša, osam skokova i dvije blokade bio jedan od najboljih igrača Miamija koji je umalo ispustio 19 koševa prednosti (94-75). Jimmy Butler je imao 19 poena i 13 skokova, a dvostruko-dvoznamenkasti učinak imao je i Kevin Love s 13 koševa i 10 skokova.

Cunningham je s 30 poena bio najbolji strijelac utakmice, a dodao je i devet asistencija. Dvostruko-dvoznamenkasti učinak za Pistonse imali su Jalen Duren (17 poena, 14 skokova) i Isaiah Stewart (14 koševa, 14 skokova).

Najuvjerljiviju pobjedu druge večeri u novoj NBA sezoni ostvario je Orlando Magic koji je s 116-86 svladao gostujuće Houston Rocketse. Cole Anthony je s 20 koševa i osam skokova predvodio strijelce Orlanda. Svjetski prvak s Njemačkom Franz Wagner dodao je 19 poena, a prošlosezonski najbolji novak NBA lige Paolo Banchero je imao 12 koševa te po pet skokova i asistencija.

Za Rocketse su po 14 koševa postigli Dillon Brooks, Alperen Sengun i Fred VanVleet.

S 20 ili više koševa prednosti svoje su suparnike pobijedili i Indiana Pacersi te Oklahoma City Thunder. Pacersi su u Indianapolisu svladali Washington Wizardse sa 143-120, a čak osmorica domaćih košarkaša su ubacili dvoznamenkast broj poena. Predvodio ih je Bruce Brown s 24, a Tyrese Haliburton je uz 20 koševa imao i 11 asistencija. Bennedict Mathurin je završio s 18 poena. Strijelce Wizardsa predvodio je Kyle Kuzma s 25 koševa.

Oklahoma City je slavio s 124-104 na gostovanju u Chicagu, a najbolji igrač utakmice bio je Shai Gilgeous-Alexander s 31 poenom i 10 asistencija. za vodstvo Oklahoma Cityja do pobjede kod Chicaga. Po 16 koševa su ubacili Jalen Williams i Josh Giddey koji je tome dodao šest skokova i šest asistencija. Centar Chet Holmgren je debitirao za Thunder s 11 poena, četiri skoka i tri asistencije. Za Bullse je 20 koševa postigao DeMar DeRozan, a Zach LaVine je ubacio 16 poena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 23:30