StoryEditor
Košarkanajbolji zadranin najavljuje

Žorić: Imali su 2:0, sad im je voda u ušima. Dobit ćemo!

18. svibnja 2019. - 11:00
cedevita17-1105

Svoj dolazak u momčad Zadra, Luka Žorić bivši reprezentativac koji je kroz karijeru obišao dosta naših, ali i inozemnih klubova, svojedobno je najavio ovako:

- Ambicije su kod mene uvijek velike, kao i inače u karijeri, što je breme koje nosim, ali ne znam drugačije. Nisam došao da budem drugi u nečemu – otvoreno je kazivao Žorić koji sa Zadrom ima prigodu zakoračiti u finale Prvenstva Hrvatske, čime bi podebljao ranije izrečene želje. Uvjet je preskočiti Cedevitu, s kojom se poravnalo na dva prema dva u poluzavršnici.

- Morali smo se znati nositi s minus dva u seriji, svjesni da u tom trenutku ništa nije bilo gotovo! Istodobno, valjalo je u stranu maknuti depresiju koja nas je obuzela nakon tog neugodnog zaostatatka. Isto tako, trebalo je stišati i euforiju koja se osjećala nakon treće utakmice. Uspjeli smo u tome i evo nas na početku – veli Žorić.

Nije riječ samo o novom otvaranju uzbudljive priče, nego se puno toga okrenulo na zadarsku stranu. Što ponajviše?

- Sad njima nije lako! Imali su dva nula i nakon naše dvije sjajne partije “voda im je u ušima”. Promijenila se i igra, mi smo u zadnje dvije utakmice bili na tragu one prve koja nam je izmakla iz ruku. Kad vjeruješ u sebe, u sportu ti se to vrati.

Vama se vratila i snaga, s njome i svježina. Kako ste uspjeli u tome? 

- Postoji puno stvari na koje ne možeš utjecati. Došao sam u prvom mjesecu, praktički u posloženu momčad. Zato mi je trebalo vremena ne samo da pohvatam konce igre, nego i prikupim snagu, ipak imam godina... Vrijeme prilagodbe neminovno je, da nije tako onda se ni jedna momčad ne bi počela pripremati u kolovozu, nego bi se okupili dan prije početka sezone. Tako to ne ide... Onda je razumljivo da je i meni trebalo vremena da dođem do zraka.

Kroz zadnje dvije utakmice primjetno je da momčad izgleda kompaktnije nego ranije. U čemu je tajna?

- Nema tu previše mudrosti, riječ je o tome da smo međusobno kliknuli kad je najpotrebnije i zato igramo najbolju košarku otkako sam došao u Zadar. A to je bit, sve prave ekipe u formu dolaze baš kad treba. Vjerujte, mi smo jedna od takvih.

U Zagrebu ste “letjeli” u reklamne panoe, temperamentno doživljavali svaki svoj koš, kao i ostalih suigrača. Možete li to ponoviti u majstorici?
- Tako igram cijeli život, ne znam drukčije. To je moj način, pristup, bez obzira u čijem dresu igrao. Za mene košarka nije hobi, za kazati pravo nije ni posao, nego je to moj život. Ako bude potrebno skočit ću i preko ograde, samo neka to bude dovoljno za pobjedu.

Svjesni ste da Cedevita ima dovoljno potencijala za tu ključnu pobjedu, uz opasku da ste u ovoj seriji osjetili što znači domaći poraz?

- Sigurno da jesmo. Nema se tu što previše mudrovati, dovoljno je kazati da su u regionalnoj ABA ligi imali seriju od dvanaest pobjeda i da su u polufinalu za jednu loptu ostali bez finala koje su praktički prepustili Budućnosti. Shvaćamo ih više nego ozbiljno. Imaju igračku moć, međutim, i oni će morati odigrati pravu mušku utakmicu misle li nas dobiti.

Mnogi koji pomnije prate ovu seriju govore da na parketu izgledate nikad skladnije. Što vas je to vratilo na pravi kolosijek?

- Boljeg sportskog afrodizijaka od pobjede – nema! Konačno smo dobili “kemiju”, počeli igrati puno sadržajniju košarku. Na koncu izgledamo kao momčad koja uoči ove pete odlučujuće utakmice ima blagu psihološku prednost u odnosu na suparnika. I to bismo trebali iskoristiti.
Zajedništvo navijača i vas igrača moglo bi biti ključ kojim se otvaraju vrata finala. U tome su svi složni.

- Igramo i postojimo radi publike. Nikome nisu potrebne bilo kakve podjele, treba se mislima okrenuti prema što boljem sportskom rezultatu. Nadam se velikoj potpori s tribina, jer kad vam publika stoji iza leđa onda ste sigurniji, poletniji... Od njih očekujem vjetar u leđa koji će nas nositi u dvoboju s Cedevitom. Neka zvuči kao fraza, ali moram poručiti - mi ćemo dati sve od sebe!

Izdvojeno

14. srpanj 2020 02:54