StoryEditorOCM
Košarkakrenuli s radom

Zaljubljenici u košarku vraćaju slavni klub na stare staze slave: 'Dalvin će djecu izvući iz virtualnog svijeta, a rad s mladima jedini je način da ovaj sport ozdravi'

19. studenog 2019. - 12:57

Prije nešto manje od pet mjeseci svečano je otvorena Škola košarke Dalvin Split. Pod sloganom 'Vratimo dicu na ulicu' skupina entuzijasta odlučila je gradu Splitu i njegovim stanovnicima podariti još jedan pogon u kojem će se moći razvijati košarkaši te na taj način vratiti splitsku košarku gdje joj je mjesto.

A ime Dalvin vam zvuči poznato? U pravu ste. KK Dalvin osnovan je 1971. godine pod imenom KK Split, a ime po kojem je postao poznat, Dalvin, nosio je od 1974. godine. Ono je nastalo kao skraćenica imena tadašnje tvrtke Dalmacijavino, a najslavnije trenutke u povijesti klub je doživio 1977. kada pod vodstvom trenera Hrvoja Čulića ulaze u tadašnju Prvu jugoslavensku košarkašku ligu. Iduće su se sezone natjecali s najboljima i osvojili posljednje, 14. mjesto. Ostvarena je jedna pobjeda u prvenstvu, protiv skopskog Rabotničkog u Splitu, ali je Dalvin tada ušao u srca Splićana.

Od 1993. do 1995. Dalvin je ponovno igrao u elitnom rangu hrvatske košarke, ali se zobg financijskih problema ugasio nakon druge sezone u najvišem razredu.

2001. godine oformljen je klub KK Dalvin 2001, nekoliko se sezona natjecao u drugoj ligi, a onda je 2014. godine i on ugašen.

No, ostavimo prošlost iza nas i vratimo se u sadašnjost. 

Treninzi u ŠK Dalvin počeli su 28. listopada, a tim smo povodom razgovarali s predsjednikom kluba Igorom Sumićem.

Bivši igrač KK Splita, Svjetlosti iz Slavonskog Broda i još nekolicine klubova, osim predsjedničke, vršit će i funkciju trenera, a mi ga pitamo kako je uopće došlo do pokretanja Dalvina?

- Novo pokretanje osim imena nema poveznicu kojom bi se tražio kontinuitet kluba. Radi se o skupini zaljubljenika u košarku koja preko imena nekadašnjeg košarkaškog branda želi utjecati na buđenje ljubavi mladih prema košarci. Plan je, ovisno o broju broju zainteresirane djece, kreirati kategorije, i onda kroz godine provesti usmjeravanje prema 'starijem bratu' KK Splitu s kojim kao nositeljima kvalitete želimo imati suradnju, govori nam na početku Sumić.

Odlučili ste se za rad s najmlađima. Što vas je nagnalo na to i kako to da kao bivši košarkaš niste potražili angažman u seniorskoj košarci ili barem u omladinskom pogonu nekog postojećeg kluba?

- Cilj nam je izvući djecu iz soba, stanova i kuća, odvući od virtualnog svijeta te kroz sport prevenirati zastranjivanje prema lošim navikama. Rad s najmlađima je ono u čemu se vidimo jer je to jedini način kako i mi i djeca možemo napredovati. Hrvatska košarka je na najnižim granam u povijesti i na ovaj način želimo pridonijeti njenom ozdravljenju. A i na neki način želim sam sebi dokazati da mogu. Želim u početku uživati u radu s djecom, usaditi im ljubav prema košarci. Naravno, uvijek ostajem otvoren za izazove ako netko prepozna moj rad, iskren je Sumić.

Tko sve može trenirati i gdje?

- Kao što ste spomenuli s treninzima smo počeli prije tri tjedna i za sada smo zadovoljni odazivom. Osim mene, u klubu radi i Frane Mjeda, mladi talentirani trener, student pete godine Kineziološkog fakulteta, dodaje Sumić.

- Nažalost, još uvijek imamo na raspolaganju samo jednu dvoranu, no aplicirali smo prema još nekoliko školskih dvorana u gradu Splitu. Fokusirani smo na vrtićku i osnovnoškolsku djecu, tako da pozivamo sve od šest do četrnaest godina da nam se prikljuzče. Trenutno treniramo u tri termina u Osnovnoj školi Blatine - Škrape, i to ponedjeljkom, srijedom i petkom od 18 do 19, a treninzi su za sada besplatni. Ovom bih prigodom zahvalio i gospodinu Davoru Matijeviću, predsjedniku gradskog kotara Blatine - Škrape, koji nam je pomogao prilikom dobivanja termina, objašnjava Sumić.

Kakvi su vam dugoročni planovi?

- ŠK Dalvin Split vidimo kao uzoran sportski kolektiv u kojem želimo kreirati obiteljsku atmosferu u kojoj će dijete imati svoj drugi dom, u kojoj će se roditelj osjećati sigurnim i zadovoljnim što se može osloniti na ljude od povjerenja te njihovo uključivanje u rad kluba. U dugoročnoj perspektivi je kreiranje razvojne piramide koja bi do seniorske kategorije nastojala održati roster s igračima poniklim u ŠK Dalvin Split i klubovima s kojima surađuje. Uz navedeno angažirano ćemo djelovati u sklopu Županijskog košarkaškog saveza i HKS u cilju podizanja razine svijesti o potrebi vraćanja košarke na nekadašnje staze uspjeha, zaključuje Sumić.

Čuvši sve ovo, možemo zaključiti da se u Splitu stvara jedna nova, zdrava sportska priča. Klub slavnog imena pred sebe je stavio veliki zadatak. Dostići slavu prethodnika neće biti lako, ali uz predan rad sigurni smo da uspjeh neće izostati. Za dobro Dalvina, splitske dice, grada Splita i hrvatske košarke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2023 15:09