StoryEditor
Košarkaprokockali šansu u višnjiku

Zadrani propustili nemoguće: Cedevita tricom u posljednjim trenucima prošla u finale

18. svibnja 2019. - 23:08

Sezona je završila za Zadrane, Cedevita je tricom Pullena doslovce na samom kraju polufinalne serije otišla u finale prvenstva Hrvatske gdje ih očekuje Cibona. 

Nije publika nimalo zamjerila na porazu, jest, krenula je priča je li trebalo praviti prekršaj ili dozvoliti Amerikancu da se digne na šut koji je na žalost zadarskih navijača uspješno zaključio. Doista, moglo se drukčije braniti i onda bi se moguće i scenarij odvijao s nekom drugom slikom.

Malo tko je vjerovao da se nije barem produžak izborio, potom su se pomirili da je sport takav, griješi se i kad se najmanje očekuje.

Samo se moglo poželjeti takvo otvaranje, gledano iz zadarskog kuta, odlično je započeo Božić, onda su Marić i Dašić tricama zabrinuli goste. Zapravo, gurnuli su ih u nervozu, posebice Ramljaka koji je uz osobnu zaradio i tehničku pogrešku.

Morao je Rimac posegnuti za minutom odmora da bi stabilizirao momčad, uspio je u tome djelomice sve dok Dašić nije zabio svoju drugu tricu. Upravo u tom segmentu Cedevita je patila pa ih je pod obručem spašavao snalažljivi Banić. Ali, Bašić, potom i Vuković opet su pokazali preciznost domaćih s vanjskih pozicija, što je praktički značilo plus 13 na strani Zadra.

Na trenutak im je uzvratio Krušlin, Zadru se ozlijedio Vuković, ali su Dašić, kasnije i Žorić uzeli sve ovlasti ispod koša. Za pravo čudo Rimac je u tom razdoblju na klupu poslao Banića.

Neka, razmišljali su navijači Zadra.... I onda jedna "divlja" reakcija Ramljaka ne jednu sudačku odluku, prošla je nekažnjeno, zažmirili su suci i spasili ga od isključenja.

Cobbs je u velikoj mjeri zaslužan što se gosti na odmor nisu uputili s ozbiljnijim minusom, ali i činjenica da je Zadar  čak jedanaest puta izgubio loptu. Pullen? Njega se nije moglo vidjeti. 

Novi ulazak u dvoboj obilježio je Marić kontrom, Bašić tricom, Dašić zakucavanjem nakon dodavanja Bašića. Opet je kod Cedevitr proradio Banić, nakratko.

Žorić je pak u 25. minuti upisao dvanaesti skok. Ostao je ležati na parketu nakon podosta grubog uleta Banića kojeg se nije sankcioniralo za takav istup.

Uslijedila je Cedevitina serija 10:2 kojom su razbili ritam zadarski ritam igre i došli na skroz mali zaostatak(48:44) tri minute prije isteka treće dionice.

Špralja je tricom donio nešto mira svojima, prije toga Pullen je upisao svoje prve poene, dok je i dalje Cobbs bio na visokoj razini. Uz sve zabio je i tricu s devet metara, pa je svojim učinkom skroz stabilizirao Cedevitu.

Stipanović je upravo na njegovo dodavanje zakucao i poravnao na 55:55 na ulasku u zadnju četvrtinu. Onda su dva "stara vuka", Žorić s dva poena, Dašić s tri opet Zadrane odvukli u višak na semaforu. 

Krenuo se "javljati" Pullen, njegovih pet u nizu za sve veću zabrinutost u razmišljanju o daljnjem tijeku utakmice jer zna se kako izgleda kad Amerikanac proradi. Rimac je Pullena povukao iz igre, spasilo ga je što je Murić u kontri ponovno poravnao omjer, nešto kasnije i tricom po prvi put na utakmicu odveo Cedevitu u plus, kojeg je pak podebljao Stipanović.

Plus četiri dvije minute do kraja...

Ali, Žorić i Dašić nisu se predavali pa se u zadnjih minutu i pol ušlo s istim brojem poena (69:69).

Iza toga griješili su jedni i drugi, domaći su više grmjeli i onda su nakon pregledavanja snimke dobili loptu 26 sekundi prije kraja.

Žorić je stajao na crti slobodnih bacanja, 16 sekundi do kraja pogodio je oba. Minutu odmora odmah je pozvao Rimac, nitko na tribinama nije sjedio u iščekivanju gostujućeg napada. "Mi smo Zadrani, Zadar je naš" odjekivalo je Krešinom dvoranom.

I onda je sve utišao Pullen, pogodio je najvažniju Cedevitinu tricu sezone.

ZADAR – Dvorana Krešimir Ćosić

Gledatelja: 7001

Zadar - Cedevita  71:72  (20:13, 17:17, 18:23, 16:19)

Suci: Dožai, Vovk i Radojković

ZADAR: Bašić (7), Marić (5), Žorić (15), Magarity, Krajina, Dašić (20), Vuković (3), Brzoja (3), Špralja (5), Božić (13)

CEDEVITA: Cobbs (20), Krušlin (5), Katić, Žganec (4) , Stipanović (16), Banić (10), Bošnjak, Cook , Ramljak, Mustapić (2), Murić (5), Pullen (10)

Izdvojeno

10. srpanj 2020 01:31