KošarkaUKUPNO 60 TOČAKA

Zadarska košarkaška legenda na optuženičkoj klupi: evo i zbog čega je protiv njega podignuta optužnica

Piše Božana Sviličić
19. rujan 2017. - 21:26
giergia

Legendarni zadarski košarkaš i viši trener u mirovini, 79-godišnji Giuseppe Pino Giergia u utorak je na Općinskom sudu u Zadru ponosno uzdignute glave izjavio kako se "apsolutno ne osjeća krivim" za svih 60 točaka optužnice kojima se tereti da je kao bivši direktor za Košarkaški klub u Zadru "ušparao" porez u iznosu od 5.945.249,68 kuna.

Kao tadašnji direktor Sportske udruge Košarkaški klub Zadar optužen je da je od 1. siječnja 2005. do 19. lipnja 2009. godine trenere i igrače isplaćivao preko off-shore tvrtki u inozemstvu ne prikazujući im plaću kao dohodak na koji se plaća porez, već kao honorar za razne "sportske usluge" poput usluga konzaltinga i skautinga, troškova organizacije za dolazak igrača, pregovaranja, te provizije pri realizaciji transfera igrača, za koje nije imao dokumentaciju.

Nakon uplaćivanja na inozemne račune novac se fizički donosio nazad u klub kako bi se sakrile financijske transakcije. Na taj je način legendarni Pino, prema optužnici, plaćao dva trenera i 21 igrača među kojima Aleksandra Petrovića, Zmagu Sagadina, Juliusa Jamesa Johnsona, Todora Gečevskog, Carla Englisha, Andrae Malonea Pattersona, te ostale.

Ne znam zbog čega ste baš mene selektirali iz cijelog kluba - odvratio je ljutito tužiteljici Branki Rukavini nakon što je pročitala optužnicu koja ga tereti za produljeno kazneno djelo protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja, odnosno zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju.

- Nisam vas ja odabrala - odgovorila mu je Rukavina nakon čega se u minijaturnoj sudnici za koju je sudac Ivan Marković primijetio da nije primjerena težini ovog kaznenog djela povela i rasprava o tome treba li se Josip Tolić, jedan od dvoje sudaca porotnika u postupku protiv Giergie, izuzeti iz postupka jer ga, kako je rekao, osobno poznaje iz vremena kada je on bio sudac u Jazinama a Pino trener.

Po tome bi se onda trebao izuzeti cijeli zadarski sud jer svi poznaju Pina Giergiu - primijetila je tužiteljica na što je on "skromno" dobacio da bi se onda mogli i "isključiti i svi suci svijeta koji su mu ikad sudili".

Optužnica

Prema optužnici Županijskog državnog odvjetništva, KK Zadar je 2005. godine izvršio isplate igračima u ukupnom iznosu od 2,258. 244,35 kuna, a Giergia je svojim potpisom neistinito ovjerio usluge konzaltinga i skautinga.

Radilo se o plaćanju ugovornih rata stranim igračima Johnu Whartonu i Juliusu Jamesu Johnsonu. Time je "ušteđen" odbitak pretporeza u iznosu od 496.813,75 kuna, kao i predujam poreza na dohodak od drugog dohodka, u iznosu od 757.748,20 kuna.

U 2006. godini klub je izvršio isplate igračima u ukupnom iznosu od 2.413.142,46 kuna za Juliusa Johnsona i Johna Whortona. Na računima je neistinito navedeno da se odnose na uslugu konzultacije i troškove organizacije za dolazak igrača Damira Tvrdića i Todora Gečevskog. Po tim su fakturama izvršene inozemne doznake, iako se u cjelini radilo o plaćanju ugovornih rata igračima Juliusu Jamesu Johnsonu, Johnu Whortonu, Carlu Englishu, Josipu Sesaru, Andraeu Maloneu Pattersonu i Dean Oliveru. Nije plaćen porez od 804,380, 79 kuna.

U 2007.godini klub je izvršio isplate treneru i igračima u ukupnom iznosu od 2.855.514,84 kuna, a koji se odnose na plaćanje igračima Juliusu Johnsonu i Corey Lavelle Breweru. "Šifra": pregovaranje. Po tim su fakturama plaćeni igrači Julius James Johnson, John Whorton, Corey Lavelle Brewer, Shamell Stillworth, Andrae Malone Patterson, Damir Tvrdić, Todor Gečevski i Jere Macura, te trener Aleksandar Petrović. U toj godini stoji i nepripadno umanjenje primitaka igraču Damiru Tvrdiću za 30 posto i Todoru Gečevskom za plaćanje stana prema prodavatelju TD Duca d.o.o, pa je na toj osnovi "ušteđen" porez od 953.845,29 kuna.

U 2008.godini klub je izvršio uplate igračima i treneru u iznosu od 4.037.178,00 kuna Juliusu Johnsonu i Corey Lavelle Breweru za lažne usluge skauting servisa i organizacije utakmica, te provizije pri realizaciji transfera igrača. Time su plaćene ugovorne rate igračima Juliusu Johnsonu, Corey Lavelle Breweru, Shamell Stillworthu, Damiru Tvrdiću, Todoru Gečevskom, Juri Macuri, Marlon Garnetu, Maliku Dixonu, Marinu Šarliji, Damiru Rančiću, te trenerima Zmagi Sagadinu i Aleksandru Petroviću. Nije plaćen porez 1.375.327,66 kuna.

Od 1. siječnja do 18. lipnja 2009.godine Klub je izvršio isplate igračima i trenerima u iznosu od 7.947.048,43 kune prema Juliusu Jamesu Johnsonu, Vladimiru Boisi, Trentu Plaistedu, Maliku Dixonu, Desmondu Farmeru, Marlonu Garnettu, Marku Caru, Damiru Rančiću, Siniši Štembergeru i Hrvoju Rančiću, te trenerima Zmagi Sagadinu i Aleksandru Petroviću. Time je klub nepripadno zadržao 5.945.249,68 kuna.

Obrana predlasže saslušanje Kalmete, Jusupa, Galovića ...

U nastavku postupka, 17. prosinca, Giergin odvjetnik Šime Pavlović predložio je da se na okolnosti načina poslovanja kluba, donošenja poslovnih odluka, raspolaganja financijskim sredstvima na sudu ispitaju predsjednici ili članovi Upravnog odbora KK Zadar, te treneri ili igrači KK Zadar: Ivica Surać, Petar Šalem Božidar Kalmeta, Božo Jusup, Zmago Sagadin, Dino Rađa, Arijan Komazec, te Marko Popović.

O načinu dolaska igrača sa strane u Klub predložio je da se u svojstvu svjedoka ispita donedavni županijski državni odvjetnik Županijskog državnog odvjetništva u Zadru Ivan Galović, koji je kao član Upravnog odbora kluba svojedobno sudjelovao u angažiranju igrača, sada trenera KK Zadar Aramisa Naglića.

#SUđENJE#PRANJE NOVCA#GIUSEPPE GIERGIA