StoryEditor
Košarkanova runda pregovora s ‘preplaćenim’ igračima nije donijela prekid lockouta

Vlasnici spremni zaključati NBA ligu na čak dvije do tri godine

Piše PSD.
23. listopada 2011. - 20:46
Vlasnici NBA klubova imaju svoje prioritete, no čini se da igranje utakmica ne spada među njih. Kako drukčije protumačiti činjenicu da vrijeme prolazi, liga se ne igra, milijuni propadaju, a i ljudi zaposleni u logistici klubova su bez posla...

Pregovorima oko raspodjele prihoda ne nazire se kraj. Vlasnici tvrde da su igrači dosad mirno i bez rizika zarađivali, iako je većina NBA klubova u gubitku, te da bi zbog toga morali smanjiti svoje novčane zahtjeve.

Može li se sada dogoditi priča kao iz scenarija za hollywoodski film, da uđu “igrači sa klupe” iz nižih liga i amateri pa da se nekakva sezona ipak odigra i tako prisile “veliki dečki” na ustupke. Lako moguće...

Vlasnici bi barem nešto zaradili, ulaznice bi se prodavale jer Amerikanci trebaju zabavu. Važno je da se igra...

Vlasnik San Antonio Spursa Peter Holt je svojim kolegama čak predložio i otkazivanje cijele sezone jer se “zaraćene strane” niti nakon šesnaest sati novih razgovora nisu približile dogovoru.

Ostala je razlika od tri posto, ili “tričavih” 120 milijuna dolara u tri godine kolektivnog ugovora.

- Ne želimo izgubiti sezonu, no ukoliko treba birati između igre i profita jasno je koju stranu zastupam. Moramo misliti na mnogo faktora, ulog i troškovi su sve veći i svi moraju podnijeti svoj dio rizika, pa tako i igrači - kaže Holt.

Tko je kriv za odugovlačenje?

Takav prijedlog nije iznenadio drugu stranu. Billy Hunter, odvjetnik i izvršni direktor sindikata igrača, vjeruje da je gubitak sezone lako moguć, ali i da vlasnici odluče “zaključati” NBA profesionalce na sljedeće dvije-tri godine. Jer, to je očito bio cilj i pregovora od prije tri godine kada je sezona također dolazila u pitanje.

U sindikatu su kao “najjače igrače” na strani vlasnika identificirali Jerryja Bussa (Los Angeles Lakers), Jima Dolana (New York Knicks), Mickyja Arisona (Miami Heat) i Marka Cubana (Dallas Mavericks) koji jednim potezom mogu razriješiti situaciju jer imaju druge uspješne poslove i košarka im nije primarni prihod.

- Čini nam se, nažalost, da ćemo propustiti puno više utakmica nego što je planirano. Mnogi ne shvaćaju da je sezona već odavno ugrožena odugovlačenjima – kaže Hunter.

U prva dva tjedna trebalo se odigrati točno sto utakmica koje su sad otpale, i pitanje je što se još može spasiti. Vlasnici su iznijeli podatak da je lani NBA izgubila tristo milijuna dolara, te da je samo osam klubova poslovalo s dobiti.

Gubici za ekonomiju

Ovakvom situacijom u probleme dolaze i mnogi vlasnici kafića i restorana koji su vikendima imali ogromni promet zbog navijača koji su boravili u njihovim prostorima i gledali susrete.

Neizravni gubitak od neigranja sezone bio bi poguban za nezanemariv dio američke ekonomije. Pogotovo u manjim sredinama gdje je recesija već prepolovila broj radnih mjesta.

Komesar lige David Stern tvrdi da će sindikat morati popustiti jer u ovom trenutku, osim svog rada (igre na parketu), igrači ni na kakav način ne sudjeluju u poslovnom riziku i gubicima, te bi morali smanjiti svoje prohtjeve. No, sindikat nema razumjevanja za takve tvrdnje.

Kako izgleda, teško da će bilo koja strana sada lako popustiti. A to znači da će izgubiti sport. Sezone, ukoliko se pregovori ovako nastave, neće biti...

ROBERT RADICA


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. siječanj 2021 23:52