StoryEditor
Košarkahrvatski stručnjak okomio se na cibonu, zadar, split i ostale

Vlado Vanjak: Košarkaški klubovi, zašto gušite naše talente?

Piše PSD.
6. rujna 2008. - 12:11

Hrvatska košarka ima u ovom trenutku takav potencijal među mladim igračima, rođenim 1989. godine i mlađim da će za tri-četiri godine biti jamačno prva europska sila ili barem jedna od dvije najbolje seniorske reprezentacije u Europi.

To nije samo moje mišljenje , to je stav gotovo svih europskih stručnjaka, koji su, unatoč tome što je Grčka bila prvak, a mi treći na Europskom prvenstvu za juniore, proglasili naše momke potencijalno najboljom selekcijom – rezolutno je počeo naš razgovor Vlado Vanjak, instruktor Košarkaškog saveza Hrvatske.

VLADO_VANJAK-040908.1

foto: Marija Mihić / CROPIX

Koje su prepreke da se Vaša teza ostvari u praksi?
Filozofija vođenja hrvatskih prvoligaša, rad trenera na parketu. Pa, igrači bi se trebali stvarati u klubovima, a u reprezentaciji samo usavršavati! No, praksa govori da mladiće moramo učiti osnovnom košarkaškom znanju , vraćati ih u život. Razlog: u svim klupskim kategorijama jure se rezultati,a u mlađim selekcijama i kvazi-rezultati. Stranci potiskuju naše mladiće. Nisam ja protiv stranaca, ako su oni u funkciji razigravanja domaćih igrača.

No, oni u hrvatskoj košarci najčešće razmišljaju o svojoj statistici, kako će se prodati dalje. Za tako nešto najbolja su ilustracija Srbin Peković i naš Đugum. Oni su u juniorskoj konkurenciji bili sličnog potencijala. No, stranac Palacio je razigrao Pekovića u Partizanu, toliko da sad vrijedi milijun eura. Đugum, pak, nije igrao ni malo u Zadru, ali ni previše u Boriku, kamo su ga Jazine posudile. Kako je, onda, mogao naprijed!?

Javnost zanimaju, naravno, imena mladića, u koje vjerujete, a koji bi trebali izbjeći Đugumovu sudbinu...
Zadranin Toni Prostran je kao kadet bio najbolji strijelac, a kao junior najbolji asistent Europskog prvenstva. Vrlo je talentiran i njegov sugrađanin Batur. U neizbrušene dragulje mogu ubrojiti i Cibose Radoševića, Smailagića i Zupčića te posebno Splićanina Marija Delaša. Pitajte Marina kakav mu je tretman bio lani na Gripama!? Zabluda je i da oni mogu rasti, igrajući u A-2 ligi. Za takve talente minimum je A 1 liga, makar sam uvjeren da treneri ne bi previše riskirali i da ih koriste u Regionalnoj ligi.

Vi neizravno prozivati vodeće hrvatske klubove!?
Naravno. Pa, oni će prvi prozvati Savez, ako reprezentacija ne uspije, a zapravo je najveći dio odgovornosti na klubovima. Pozitivni izuzetak je jedino Šibenik, koji stalno forsira mlade, pa je ovog ljeta bila jagma za šibenskim igračima, makar oni nemaju talent većine nabrojenih. Dobro se radi i u Hercegovini, točnije Posušju i Širokom Brijegu, odakle smo "pod zastavu" bili pozvali nadarene Bilinovca i Ramljaka.

Ima li rješenja u toj, po mnogočemu, pat-poziciji u odnosu Savez - klubovi?
Ima, ali strategija mora biti dugoročna. Nije lako lomiti stare, loše navade. Zaboravio sam i na klupske trenere za mlade, koji u većini slučajeva ne uče djecu igrati, šutirati, već prave od košarke vrlo rano nauku. Zaboravljajući na nekad poznati hrvatski vic i razuzdanost pod obručima. Na sve ono, što nas je nekad činilo velesilom. Tko zna možda dobar plasman reprezentacije u Kini bude poticaj za drugačija, kvalitetnija razmišljanja - završio je Vanjak.

Ivo Mikuličin

#VLADOVANJAK

Izdvojeno