StoryEditorOCM
Košarka‘mi smo luđaci...‘

Trofej je u Višnjiku! Zadar je u trećoj utakmici finala razbio Split za titulu prvaka Hrvatske: ‘Sanjam jedan dan...‘

Piše Dražen Žura, Frane Vulas
4. lipnja 2023. - 22:03

„Sanjam jedan dan,jedan dan, jednu noć, ludu noć, tisuće Zadrana ka ludi slave, opet je Zadar prvak države”, uvodni su stihovi grlene publike, njih osam tisuća moguće i nešto više.... I bi tako! Zadar je osvojio svoj četvrti naslov otkako je samostalne Hrvatske. Danijel Jusup je pak u svojem petom finalu došao i do svoje prve titule s potpisom hrvatskoga prvaka! Zajedno s Rudolfom Jugom, Acom Petrovićem i Veljkom Mršićem čini pobjednički kvartet!

Onoga trenutka kad se bilo posve jasno kako se Split u konačnici morao pomiriti s 3:0 u finalnoj seriji eruptirao je Višnjik, te se na taj način pozvalo sve Zadrane na glavnu proslavu na Narodnom trgu... „ Večeras je naša fešta, večeras se vino pije tko ne pije Dalmatinac nije „! Nije izostala ni bakljada, ma koliko god velika novčana kazna u konačnici bila! Nizao se zagrljaj na zagrljaj, trener Jusup posebice emotivno je dočekivao svoje igrače koji su odlazili na klupu i prepuštali mjesto mlađima.

Zagrijavanje za veliku dalmatinsku košarkašku priču započelo je nekoliko sati ranije nego su igrači jedne i druge momčadi stigli u dvoranu „ Krešimir Ćosić”, jer su se za istim dugačkim stolom našli navijači Zadra i Splita ! Ima li ljepše slike? Nema! I uokolo na Višnjiku vladalo je opušteno, praznično ozračje, na parkingu prometala mnogih gradova iz Dalmacije. Svi su stigli uživati u košarci, iako su mnogi svjesni kako je kvaliteta upitna, međutim, finale je finale. Ma što god mislili!

Očekivano, odmah na neslužbenom zagrijavanju ovacije je doživio trener domaćih, Danijel Jusup, orilo se iz sveg glasa: „ Jupe, Jupe”! Za one koji su prvi, odnosno, jedini put ove sezone zavirili na utakmicu Zadra, pravim čudom su doživjeli i meksikansku: „ La Olu”. Što se pak tiče boja, prevladavala je bijela, jer se preko društvenih mreža pozivalo navijače da dođu odjeveni u spomenute „kolure”! A bilo je i „žutih” splitskih majica, ali su one izblijedile te je nalikovala igri njihove momčadi.

„ Igraj Zadre volim te, Tornado je uz tebe”! Bila je uvodna je pjesma prije onog službenog zagrijavanja obje momčadi. Nimalo ugodnim riječima, neprimjerenim ne samo za sportske priredbe nego inače, zadarska publika dočekala je aktualnog izbornika Josipa Sesara. Ali i igrača „ žutih „ Shanona Shortera...

„ Dalmacijo, moja ružo procvala, tebi pismo pivam ja sva od zlata i bisera”. Nizale su se kasnije i druge, uspješnice lakih nota uz orkestrirano pjevanje publike.... Toliko o glazbenom ugođaju!

Nije se moglo ne primijetiti vjernog navijača gostujuće momčadi, Gradonačelnika Splita, Ivicu Puljka!

Kako je bilo i najavljeno, od aktivnog bavljenja sportom, pred zadarskom publikom oprostili su se bivši igrači Zadra, Rok Stipčević koji je svoje zadnje minute odigrao u dresu Krke, te Ive Ivanov koji je zadnje podbacivanje odradio u Širokom. Uz njih se našao i Danijel Subašić, srebrni iz Moskve, nekadašnji nogometaš Zadra, kasnije Hajduka, odakle je otišao u svijet. Ovacije s tribine nisu se stišavale dugoooo.... Utakmica je mogla početi.

„ Mi smo luđaci bićemo prvaci”, natjerao je kapetan Marko Ramljak svojom „tricom”, potom Luka Božić i Arijan Lakić navijače na novu pjesmu.... Jer 27:17 nakon prve dionice doista je bilo impresivno.... U istom stilu nastavilo se kroz drugu četvrtinu do odlaska u svlačionicu. Šampanjac se mogao dodatno hladiti, Zadar je imao golemih dvadeset pet poena viška!

I onda je krenulo čestitanje mlađim uzrastima KK Zadar, u prvom redu kadetima koji su postali prvaci Hrvatske, jednako i juniori, dok je predkadetima pripalo srebrno odličje. Na svoje su došli i učenici Osnovne škole „ Šimun Kožičić Benje” koji su pobjednici HKS- ovog premijernog projekta - JrNBA lige!4

SEMAFOR

25:15 (9.)

Furiozan ulazak Zadra u utakmicu. Već u prvih osam minuta utrpali su domaći četiri trice, od čega Lakić dvije. Imali su i potpunu dominaciju u skoku, čvrstinu u obrani kojom su ‘ugušili‘ Mavru, raspoloženog Ramljaka. S druge strane nervozno je u utakmicu ušao Shorter, nije imao tko povući, a trener Subotić je rotirao tražeći rješenja, napadački raspoloženu petorku.

41:20 (15.)

Kako je utakmica krenula, tako se i nastavila, potpunom dominacijom domaćina. Zadar je izgledao kompaktno, šampionski, kao da je dobrim otvaranjem susreta skinuo i ono malo pritiska sa sebe. Split je izgledao nemoćno, kao da se nakon blijedog ulaska u susret i psihološki raspao pod imperativom pobjede, pa i vruće atmosfere. Serijom 10:0 otišao je Zadar na plus 21.

49:23 (19.)

Božić je nakon asistiranja i skakanja počeo i zabijati. Zadar jednostavno nije imao slabu točku. U Splitu koji je imao katastrofalan šut je samo Vuko pružao otpor. Pokušavao je Subotić i presingom, ali Splitu gotovo ništa nije polazilo za rukom. U prvom poluvremenu MVP prvog dijela lige Shorter nije ubacio ni poen, Mavra je pogodio tek jednom iz igre.

67:30 (29.)

Potpuni potop neprepoznatljivog Splita. Pokušavali su udvajanjima, iskakanjima, ali u prvih osam minuta treće četvrtine su zabili tek četiri poena. Pet i pol minuta Split nije zabio, a domaćin je opet napravio 11:0. Bilo je tu svega kod Splita, počelo se skoro izgubljenom loptom prilikom izvođenja sa strane, nastavilo promašenim otvorenim šutevima, zicerima, zadnjim poljem...

82:38 (34.)

Ostali su Amerikanci na Splitovoj klupi, dobili prigodu igrači koji imaju manju minutažu, pa tako i kod domaćina gdje je Božić mentorirao klincima. S dvije trice Runjića i Tišme Split je samo prekinuo post. Zadar je i dalje letio parketom, tko god je ušao dao je svoj obol. Drežnjakovom tricom otišao je Zadar na nemogućih plus 44! U Višnjiku se već debelo slavilo.

95:56 (38.)

Ključni igrač Zadrove titule Luka Božić je uz ovacije prepune dvorane išao na zasluženi odmor. Prvi put je u finalnoj seriji sjeo na klupu! Ali prije toga otišao je u zagrljaj trenera Danijela Jusupa. Emotivan je to bio trenutak u Višnjiku. Split se serijom 10:0 na krilima mlađih igrača malo vratio u život, ali odmah su na drugoj stvari odgovorili domaći klinci Sikirić, Klarica.

Zadar – Split 99:62

Zadar – Dvorana Krešimir Ćosić. Gledatelja 9000.

Treća utakmica finala doigravanja HT Premijer lige košarkaša: Zadar – Split 99:62 (27:17, 24:9, 18:10, 30:26). S ukupnih 3-0 u finalnoj seriji prvak Hrvatske postao je Zadar. Suci: Denis Hadžić (Pula), Alfred Jovović i Marko Mustapić (obojica Zagreb).

Zadar: Davis (8), Klarica (4), Sikirić (6), Žganec (7), Čampara, Matulina, Lakić (13), Mekić (9), Drežnjak (19), Božić (16), Ramljak (10), Šantelj (7).

Split: Sullivan (2), Gizdavčić (6), Kalajžić (7), Tišma (8), Runjić (6), Ukić (3), Vuko (11), Shorter (2), Jukić, Perkušić (3), Nelson (7), Mavra (7).

Jusupova finala

1997./1998. Zadar – Cibona 1:3

1998/1999. Zadar – Cibona 1:3

2003/2004 Zadar – Cibona 1:3

2009./2010.Zadar – Cibona 2:3

2022/2023. Zadar – Split 3:0

image
Zvonko Pavic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix
image
Zvonko Pavic/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 19:14