StoryEditorOCM
Košarkavišnjik u 20 sati

Trener Zadra smiruje euforiju uoči treće utakmice finala: ‘Moramo biti spremni za rat, ne za slavlje’

4. lipnja 2023. - 08:31

Zadar u velikom finalu za košarkaškog prvaka Hrvatske ima golemih dva prema nula u pobjedama, pa se naoko čini kako bi se u nedjelju navečer nakon treće moglo slaviti titulu!

Ulaznice su doslovno razgrabljene, osam tisuća je službena brojka, svi žele svjedočiti nezapamćenom slavlju, međutim, uvijek oprezni i smireni trener Danijel Jusup poziva na sklanjanje euforije u stranu, te najavljuje ‘rat na parketu’!

– Pred nama je treće finale. Sve utakmice sa Splitom su rat, borba i taktičko nadmudrivanje. Igramo pred svojom publikom te bih htio poručiti da će igrači i stručni stožer biti ratnici, kao što smo bili i do sada, od samog početka sezone. Borili smo se, ratovali i svaku utakmicu davali sve od sebe. Tako moramo i ovu. Jednako tako, vjerujem i da će publika biti uz nas, kao što je bila i u Splitu gdje je svaku obranu i svaki napad igrala s nama. Takva atmosfera bi nam uvelike olakšala posao – kazao je Jusup, trener Zadra koji također iščekuje svoju prvu titulu hrvatskoga prvaka. I poručuje...

’Ratnici, a ne svečari’

– Sada moramo biti ratnici, a ne svečari. Budemo li dolazili nešto proslaviti, nećemo ništa napraviti. Moramo biti spremni za rat – odlučan je Jusup, ističući pristup utakmici.

– U pripremi za utakmicu je jako bitno da se igračima sve posloži ne samo na parketu, već i izvan njega i da ih se što je moguće manje remeti. Oni trebaju biti maksimalno fokusirani na svoje obveze i ne smiju se trošiti stvari na koje se ne trebaju trošiti, jer jedino tako možemo zadržati potrebnu svježinu za utakmicu. Od toga treba krenuti, jer se lako ‘izgori’ i prije nego utakmica krene. Naravno, pritisak nije samo na nama, već i na gostujućoj momčadi kojoj zasigurno neće biti lako igrati pred devet tisuća ljudi – misli Jusup koji je odgovorio na naše pitanje, jesu li uočene manje dobre stvari koje se moglo vidjeti u igri momčadi Zadra.

image
Tom Dubravec/Cropix

– Nakon svake utakmice napravimo analizu i vidimo stvari koje smo dobro radili koje nismo te pokušavamo pripremiti pokoju taktičku varijantu. Nema tu velikih korekcija, ali i one sitne mogu puno značiti. Utakmice odlučuju detalji i sitnice. Jedna obrana, pokoji propust i dekoncentracija i ode utakmica u drugom smjeru. U prva dva susreta smo imali i ponešto sportske sreće, ali mislim da smo nju zaslužili svojim pristupom – kazao je Jusup, otkrivši i da će oporavljeni Sani Čampara biti s momčadi na klupi. Upitno je pak koliko će moći participirati.

Zadar još bez slavlja kontra ‘žutih’ na Višnjiku

Ono što je svima u glavi jeste činjenica kako kroz sezonu Zadar nije slavio na Višnjiku protiv ‘žutih’.

– Nije lako. Koliko se ja sjećam sve utakmice su bile tijesne. Trebamo doći igrati košarku, biti spreman na to da ćeš utakmicu ili dobiti ili izgubiti i da su obje varijante realne. Dođeš li na susret s pritiskom da moraš pobijediti ili u strahu da ćeš izgubiti to je kao da ideš u rat, a siguran si da ćeš poginuti. Poginut ćeš sigurno – govori Jusup ratnom taktikom.

Utakmica se igra u nedjelju s početkom u 20 sati uz prijenos na Sportskoj TV. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 01:30