StoryEditorOCM
KošarkaSnimanje

Što (ni)je Danijel Jusup trener Zadra snimio na Gripama!? Kako je moguće napraviti toliko pogrešaka u završnici

Piše Dražen Žura
26. rujna 2024. - 18:55

Što je Iva snimila 21.listopada 2003, je hrvatska humoristička drama i svojim se naslovom naslanja na košarku koju je u srijedu na večer, svojim navijačima predstavio Zadar u porazu protiv Igokee. Kako se povezuje igrani film i zbivanja na parketu Krešinog doma? Nakon dramatične završnice u kojoj je Zadar pokleknuo nakon što su izvukli produžetak u kojem su imali prednost 75:71 i onda punu minutu prije kraja istoga, uspjeli su realizirati svega jedno slobodno bacanje, ali i primiti dvije „trice”, nikomu nije do humora!

A najmanje treneru Danijelu Jusupu koji je nekoliko dana ranije potegnuo južnije od Zadra, ne bi li dobio cjelovitiju sliku o suparniku koji je uzgred rečeno slavio na Gripama, u ogledu sa Splitom. Zajedničko jednom i drugom dalmatinskom ABA ligašu, jest činjenica da ih je Igokea zaskočila u završnici, u trenucima kad se „ lomi” utakmica....

image
Jure Mišković /Cropix

– Čestitam Igokei na stvarno zasluženoj pobjedi, mislim da su oni veći dio utakmice bili bolja momčad. Kad smo malo podigli agresivnost u drugom poluvremenu, tek onda smo počeli igrati i zabijati lagane poene. U igri pet ne pet smo bili prilično zavezani, nedostajalo nam je kreacije u organiziranim napadima. Promašili previše slobodnih bacanja! Na kraju smo primili dvije trice od Jeremića, ono su bili teški šutevi, obrana je bila relativno dobra, tako da nema druge nego mu čestitati na tome. Nama ne preostaje ništa drugo nego prespavati, vidjeti što smo radili loše i krenuti dalje – zaključio je Jusup čiji je govor tijela kazivao kako je zatečen porazom na domaćem parketu.

Istina, tek je početak sezone, podosta toga će se rješavati u hodu, kroz treninge i utakmice, međutim, nemoguće je ne osvrnuti se napade Igokee, odnosno, obranu Zadra u razdoblju u kojem je domaćine dva puta kaznio Marko Jeremić.

Upravo zbog spomenutog igrača, doista, se treba zapitati, što se snimalo s tribina na Gripama? Jer, ne samo Jeremić, nego i Dragan Milosavljević, te Bryce Jones i Boriša Simanić, i te kako su poznati i onima koji košarku ne prate u velikoj mjeri. Kamoli ne i treneru koji studiozno prilazi svakoj utakmici, međutim, primjetno je kako se „objektiv” ovoga puta malo zamutio. Zašto? Ne uočiti, ili ne ukazati na činjenicu da konkretno Jeremić pripada skupini šutera kojem je dovoljno ostaviti nekoliko milimetara prostora za upućivanje lopte prema košu, nedvojbeno je taktička pogreška!

image
Luka Gerlanc/Cropix

Malo tko u dvorani nije pozivao igrače na prekršaj čime bi se Igokeu gurnulo na crtu za slobodna bacanje. I tu su bile dvije mogućnosti, ili će Jeremić promašiti, što se dogodilo i Vladimiru Mihailoviću, kao i Dominicu Gilbertu. Ili će pogoditi oba, što je opet Zadru ostavljalo minimalnu prednost, loptu i više vremena za organiziranje napada. Ništa od navedenog nije učinjeno i to dva puta!

Slično se dogodilo i kod Jonesove „trice” koja je stigla nakon isteka vremena, ali je postavka obrane i promišljanje kako ne dozvoliti taj vanjski šut bilo isto!

O promašenih četrnaest slobodnih bacanja iz 33 pokušaja, već je kazao Jusup, jedino se može dodati kako je Zadar podosta svoje igre temeljio na učinku u reketu. Tako da se u mnogim razdobljima utakmice moglo vidjeti desetoricu igrača pod samim obručem, gdje je domaće igrača čekalo povisoko društvo, Milosavljević, Simanić, Terrel Carter i Nikola Marić.

Igokea je mudro ostavljala koridor za prolaz do koša, znajući kako je Zadar bio mizeran s vanjskih pozicija, ali i kod izvođenja „crnih” slobodnih bacanja! Najbolji podsjetnik je učinak s vanjskih pozicija, jer je zadarska momčad imala svega pet „trica” iz 25 pokušaja, što u konačnici daje svega dvadeset posto realizacije! Igokea je otišla do pedeset posto, identično i kod šuta za dva poena! I to je ona koncentracija suparnika koju je Jusup isticao uoči utakmice...

image
Jure Mišković /Cropix

Nadalje, postavlja se pitanje iz kojeg je razloga Amar Gegić, na klupi proveo 7.27 minuta zadnje četvrtine i cijeli produžetak od pet minuta!? A nije nikakva tajna kako je riječ o igraču koji je najbolji plaćen, uostalom, doveden je da nadomjesti odlazak višestrukog MVP_a, Luke Božića!? Jest, protiv Cibone je odigrao napadački odlično, ali je izgubio šest lopta, uz opasku kako su „ Vukovi” u sezonu krenuli u „ pet do dvanaest”. Zadar je to znao naplatiti upravo preko Gegića, čiji je šut u drugoj prigodi bio iskazan kroz prizmu šuta za dva poena 4/11, dok su tri poena u brojkama 0/5!!

U drugom pitanju nameće se pojašnjenje uloge koju imaju Domagoj Proleta i Tyler Wahl? Obojica su zajednički upisali dva poena, s tim da je iza Prolete čisti zarez kojeg bi zasigurno svi željeli izbrisati u utakmicama koje slijede, osobito spomenuti igrač.

Još jednom valja naglasiti kako je tek početak sezone, podosta toga se može uvelike popraviti, treba samo nastaviti raditi i sagledavati uočene pogreške te svakim danom biti sve bolji. Posebice nakon što se poslije ozljede vrati Mate Kalajžić od kojeg Jusup, nedvojbeno, očekuje daleko više kreacije nego li je dobiva u sadašnjim uvjetima od ostalih, uz opasku kako Mihailović može zatvoriti izostanak bivšeg „ žutog ” Mate!

I ne manje bitno, podatak od tisuću i petsto pretplatnika, kazuje o nepresušnom zanimanju za zadarsku košarku, koji će za sobom,uz dobru igru i rezultate Zadra privući značajan broj navijača na tribine dvorane na Višnjiku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2024 18:56