StoryEditorOCM
Košarkani nakon mjesec dana još uvijek nema dogovora vodstva lige i sindikata košarkaša

Stern pokrenuo ‘napad’ na igrače

Piše PSD.
8. kolovoza 2011. - 21:12
Prošlo je nešto više od mjesec dana otkako je proglašen lockout u NBA ligi, a prvi dogovor između vodstva Lige i Sindikata košarkaša nije donio pomaka u pregovorima.

Na trosatnom sastanku u New Yorku čelnici lige i predstavnici igrača prvi su puta sjeli za isti stol nakon što je u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta prvoga srpnja došlo do zabrane rada. Međutim, dvije suprotstavljene strane još nisu pronašle ‘zajednički jezik’.

Predstavnici Lige žele smanjiti ukupan iznos plaća za 750 milijuna dolara po sezoni kako bi klubovi prestali gomilati dugove, a koji su u posljednjih šest godina narasli na milijardu dolara, dok s druge strane igrači ne žele pristati na takvo odricanje. Povjerenik NBA lige David Stern bio je ljut nakon razgovora, zaključio kako Sindikat na pregovore nije došao u dobroj vjeri:

- Nisam optimističan, Sindikat igrača nije ovoj problematici pristupio na ozbiljan način. Nismo se pomakli s mjesta na kojem smo bili prije mjesec dana.

Situacija se dodatno zakomplicirala jer je Stern odlučio podnijeti dvostruku tužba protiv Sindikata igrača. Prva je podnesena Nezavisnoj agenciji za posredničke sporove između upravljanja i rada sindikata, dok se druga odnosi na podizanje savezne parnice protiv Sindikata igrača u kojoj će se odrediti imaju li predstavnici igrača pravnu podlogu za raspuštanjem Sindikata.

Ova tužba velika je prijetnja Sindikatu jer bi njena posljedica mogla biti poništavanje svih ugovora koje igrači imaju sa svojim momčadima, čime bi svi NBA igrači postali slobodni na tržištu.

- Ovi postupci su provedeni kako bi se uklonili pritisci koje Sindikat igrača koristi u nadi da će im to omogućiti što povoljniji položaj u pregovorima. Kako bi se dogovorili oko novog kolektivnog ugovora, Sindikat mora biti spreman na određene kompromise - izjavio je Adam Silver, prvi zamjenik Sterna.

Igrači smatraju da su vlasnici ti koji ne pregovaraju u dobroj volji. Igrače će na sudu braniti Jeffrey Kessler, odvjetnik koji je nedavno predstavljao i NFL igrače u sudskom procesu.

- Sindikat igrača uopće nije donio odluku o raspuštanju. Vlasnici momčadi to govore, ali to nije istina. Smatramo da je ovo jedan od primjera njihove nespremnosti na pregovore - izjavio je Kessler.

Prepucavanje samo je povećalo jez između igrača i vlasnika, te umjesto da se približe dogovoru oko novog kolektivnog ugovora, prvo će biti potrebno riješiti tužbe. One bi se mogle naći za sudu za otprilike mjesec dana, nakon čega je moguće da će doći do nagodbe, odnosno da će jedna strana popustiti. Ako se to ne dogodi, te se parnica nastavi, tada je sigurno da će nova sezona biti odgođena.

Brojne NBA zvijezde tijekom ljeta pronašle su angažman na turnejama po Aziji, među njima je i Carmelo Anthony, koji je prošli tjedan boravio u Kini zajedno s Dwyaneom Wadeom i Chrisom Paulom.

- Ako se lockout nastavi, mogao bih igrati bilo gdje, u Europi ili Aziji, svejedno mi je. A ne bih otpisao niti Portoriko. Držim sve opcije otvorene. Moram vidjeti kakve mi se sve ponude pružaju - kazao je Anthony koji se time pridružio većini igrača koji su potvrdili da bi mogli igrati i s druge strane Atlantika ukoliko lockout potraje, a obzirom na situaciju, to je vrlo izvjesno.

A. IVELIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2023 16:07