StoryEditor
Košarkalegenda dalvina

Splitski trener na privremenom radu: Ni Švicarska nije uspjela ostati neutralna u ovom ratu, i Ženeva se povija pod naletom virusa

Piše Slaven Alfirević
23. ožujka 2020. - 20:39
Osobni album

Mijenjamo sport, prebacujemo se s nogometa na košarku, ali je žanr isti – horor!

Dok nam Stipe Plazibat javlja iz Singapura kako (i) oni tamo broje mrtve, prva dva smrtna slučaja u tom milijunskom gradu-državi u Aziji, prebacujemo se sad na - Ženevsko jezero.

I da nema koronavirusa sigurno ne bismo u ova doba - kad nam je Hajduk trebao odigrati svoje u Puli protiv Istre i vratiti se na drugo mjesto - zvali Nikšu Bavčevića. Starog dobrog poznanika i košarkaškog stručnjaka, legendu Dalvina i bivšeg trenera Splita, pa da nam priča o Veveyu. Gradiću na Ženevskog jezeru koji je poznat po tome što je tu pokopan, sahranjen Charlie Chaplin. Između ostaloga. A sad košarkašku družinu iz tog mjesta Bavčević (63) trenira u prvoj ligi Švicarske. Međutim, tema je horor, korona, hororona, košarka je na drugom mjestu.

- Korona je i ovdje uzela maha, ne znam koliko pratite Švicarsku, ali ona nije uspjela ostati neutralna u ovom ratu. U mnogima ili u svim dosad ratovima jest, ma bome se sad i Ženeva povija pod naletom zaraze.

Prvenstvo prekinuto, prvak nije proglašen

Bavčević ima posebne detalje ispričati nam:

- Odlučili su prekinuti košarkaško prvenstvo, ali nisu proglasili prvaka, ostat će titula nedodijeljena. Najbolji je Fribourg, ali to ovdje sad nikoga nije briga. Nisu kao u Litvi dali titulu Žalgirisu. Nego su ostavili prvenstvo nedovršeno, a naša dvorana u kojoj nastupamo sad se priprema postati centar Civilne zaštite i za prihvat bolesnika, pretvorit će od nje bolnicu. Zvali su nas da dođemo uzet sve svoje stvari iz dvorane i da ostanemo kod kuće.

Tako se i u nas pripremamo, dvorane u bolnice smo spremni pretvorit.

- Pratim sve preko satelitske televizije, u tijeku sam i dobro je da smo i mi kod kuće u Hrvatskoj uzbunu digli na visoku razinu. Stanje nije dobro. 

Ne trebate nas dodatno plašiti.

- Ne plašim, hoću reći da je i moj klub pogođen. Neki igrači osjećaju simptome zaraze, ali ne bih u to ulazio, a ono što je sigurno jest da je predsjednik mog Veveya zaražen. Ja sam bio s njim u kontaktu prošlog tjedna, a sad sam u samoizolaciji, sa suprugom Jasminom. Kad sam popričao s predsjednikom na mobitel, imao sam što i čuti.

image
Osobni album

Paracetamol i pileća juha kontra virusa

Kako mu je?

- Morate znati da je to 43-godišnjak, bivši profesionalni košarkaš, atletski građen i nekoliko dana je ležao sa srednje teškim oblikom koronavirusa, imao visoku temperaturu te opću malaksalost, bez snage da se digne, a izgubio je i apetit. Uzimao je paracetamol i to je jedino što ovdje u Švicarskoj preporučuju. Pričam vam sve ovo da shvatite težinu situacije, radi se o relativno mladom, te snažnom čovjeku. Sad je malo bolje, kašlje. I kući je, jer ni ovdje s takvim simptomima ne primaju u bolnicu, nego drži se kuće, paracetamol i pileća juha. Prijatelj infektolog mi je rekao da ne treba u bolnicu dok slika nije teža, nego tako, „kapotaji” doma i čekaj da prođe.

Znači, od košarkaškog stručnjaka, umjesto pick and roll dobili smo recepte.

- Lako se vama šaliti...

Ne zamjerite, malo da bacimo brigu na veselje, ni Švicarska nije neokrznuta, vi ste baš na potezu Ženeva, Nyon, tu je centar poslovnog svijeta takoreći, a i nogometa napose.

- Stanje mi se nimalo ne čini pod kontrolom i bitka tek počinje. Švicarci su disciplinirani, to je točno, nema nestašica i nema gužve, strpljivi su. Međutim, Ženeva se ne može obraniti jer svaki dan, na dnevnoj bazi zbraja ulazak 80.000 Francuza koji tu rade. Sad je to blindirani grad koliko se može, nema vanka, svi po kućama.

Kako je počelo, glupo pitanje, ali...

- Počelo je sve iz Italije, pa na švicarski talijanski kanton Ticino: Lugano, Bellinzona, Chiasso. Tu 60.000 ljudi dolazi svaki dan radit iz Italije, iz pravca Milana. Fluktuacija je velika, ogromna. I tako je počelo, raširilo se... Kinezi su to riješili odmah konzervativno, diktatom sve zatvorili odmah. Karantena. Europska demokracija s takvim konzervativnim pristupom, diktaturom, ima problema. Ali, sad nema druge, čeka i nas karantena. 

‘Nakupilo se toga s kuferom u ruci...’

Što bismo mogli dodat o košarci, odavna ste vani, trbuhom za kruhom, davno je to bilo kad ste 1997. vodili Split...

- Davno, da... Imao sam angažmane u Belgiji, Rumunjskoj, pa u Švicarskoj...

Dugo to traje, da nabrojimo?

- Nakupilo se toga s kuferom u ruci, u Rumunjskoj Steaua i Cluj, u Italiji Roseto, u Rusiji Saratov, u Poljskoj Slupsk. Bio sam i u švicarskom Neuchatelu ranije, bio sam ovdje prvak s Montheyom, pa sam radio i u Austriji u Oberwartu, onda u Belgiji u Charleroiju, sada u Veveyu... Šesti smo, po sredini ljestvice. Ugodno, rekao bih, nismo ni bili momčad za prvaka, Fribourg ima samo jedan poraz i najbolji su.

Da, Ženevsko jezero, vodoskok i Noga Hilton hotel iz doba UEFA ždrijeba dok se nisu preselili u Nyon. A pamtimo iz Belgije i Pepinster...

- Je, svakako, bio je to dobar klub, sad ga više nema.

A znamo da ste ujedno i selektor reprezentacije Armenije?

- Jesam, na daleko. Kad budu reprezentativne akcije. Vidjet ćemo što ćemo dalje s tim.. Sad je zdravlje najvažnije – zaključio je Bavčević, Splićanin na Ženevskom jezeru.

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 07:22