StoryEditorOCM
KošarkaFIBA-ino priznanje

Splitski košarkaš i službeno postao legenda: Kuki 'ubo tricu' na ulazu u Kuću slave

2. listopada 2017. - 15:41
toni

Nakon Dražena Petrovića, Krešimira Ćosića i Mirka Novosela, u budućnosti će boje Hrvatske u FIBA-inoj Kući slave s ponosom braniti i Toni Kukoč. Velikan splitske, hrvatske i svjetske košarke službeno je primljen u Kuću prilikom ceremonije održane u švicarskom gradu Miesu pored Ženeve, zajedno s još nekolicinom kolega koji su zadužili i proslavili ovaj sport.

Već i prije samog početka svečanog dijela, Kuki je impresionirao sve prisutne. Na improviziranom košarkaškom terenu u „backstageu" pogodio je tricu jednom rukom. Kao od šale. U svom stilu. Klasa ostaje klasa.

 

Osim Kukoča (49), ovom su prigodom u Kuću slave ušli i Shaquille O'Neal (SAD), Pero Cameron (Novi Zeland), Mickey Berkowitz (Izrael), Dušan Ivković (Srbija), Razija Mujanović (BiH), Sandis Valters (Latvija) te američki Dream Team s Olimpijskih igara 1992. u Barceloni.

Za nabrojati sve što je Kukoč u svojoj bogatoj karijeri napravio i kakav je utjecaj imao na svoje suvremenike kao i na gledatelje diljem svijeta, trebalo bi nam nešto duže vremena i zasigurno nešto više prostora. Zato spomenimo tek neke od trofeja. Dakle, Toni je osvojio tri NBA prstena s Chicago Bullsima, tri je puta bio klupski prvak Europe (Jugoplastika) i dvaput reprezentativni (Jugoslavija), ima i svjetsko zlato kada je bio proglašen najboljim igračem, zatim četiri prvenstva Jugoslavije i dva kupa bivše države, prvenstvo i kup u Italiji, dva olimpijska srebra, tu je i nagrada za najboljeg šestog igrača NBA lige, pet nagrada za najboljeg europskog košarkaša, tri nagrade za najkorisnijeg igrača Final Foura Kupa prvaka, nagrada za najboljeg igrača Eurobasketa...

Uzeo je praktički sve što košarkaš može uzeti. Sve to vrijedi spomenuti, naglasiti. Jer malo je takvih koji se mogu podičiti ovakvom listom uspjeha. Ti trofeji i naslovi, međutim, samo su dio Tonijeve veličine kao košarkaša. Onaj drugi možda je još i vrjedniji. A to je njegova ostavština. Onaj osjećaj koji je svaki košarkaški fanatik imao kad bi ga gledao. E, to će zauvijek ostati neprocjenjivo.

Toni Kukoč bio je jedan od onih zbog kojih smo voljeli gledati košarku, jedan od onih zbog kojih smo se zaljubljivali u nju. Uz njega je ovaj prekrasan sport izgledao tako jednostavno. Svi smo, gledajući ga, barem jednom pomislili da i mi to možemo. Da je to tako lako. Ali nismo mogli. To je mogao samo on.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2023 18:35