StoryEditorOCM
Košarkanemilosrdna ‘osveta‘

Split pregazio Cibonu usred Zagreba, Žuti utakmicu riješili u samo 11 minuta pa se poigravali s oslabljenim ‘vukovima‘

Piše Frane Vulas
22. siječnja 2024. - 20:42

Nemilosrdna je bila ‘osveta‘ košarkaša Splita Ciboni za dva poraza u međusobnim susretima u dosadašnjem dijelu sezone, na Gripama u hrvatskom prvenstvu i u Zagrebu u regionalnoj Admiral Bet ABA ligi. U 17. kolu domaće Favbet Premijer lige ‘žuti‘ su protutnjali Zagrebom i slavili rezultatom 85:72, ali imali su u jednom trenutku čak i 34 poena prednosti (72:38). Potpuno opuštanje Splita u zadnjoj četvrtini domaći su iskoristili da poraz svedu u razumne okvire.

U prve tri četvrtine utakmica je bila jednosmjerna ulica. Zagrepčani su kao i u onom susretu na Gripama bili osjetno oslabljeni jer zbog financijskih problema u domaćem prvenstvu ne mogu za domaću ligu registrirati sve igrače, imaju skraćen roster. Uz petoricu seniora klupu su uglavnom popunjavali juniori. Uz to je i Ivan Perasović igrao iako se tek vratio u kadar poslije ozljede.

image
Goran Mehkek/Cropix

Imao je i Split problema s rosterom. Zbog ozljede nije ulazio u igru prvi razigravač Mate Kalajžić. Nije bilo ni njegove alternacije Vite Kučića zbog toga što još nema pravo nastupa u domaćem prvenstvu, promjena u rosteru dogodila se nakon završetka roka za registraciju (moći će igrati od ožujka). Zbog toga je ponovno na ‘jedinici‘ igrao Toni Perković, ali pogotovo je mnogo loptu u rukama i prilike za kreaciju na toj poziciji imao i ‘izmišljeni play‘ Boris Tišma. Uz to su se Tonko Vuko i Lovre Runjić tek vratili nakon preležane viroze, a ostatak momčadi s teškog i dalekog gostovanja u Čačku. Međutim, to se na igri Splita gotovo pa uopće nije osjetilo.

image
Goran Mehkek/Cropix

Momčad trenera Slavena Rimca je pregazila Cibonu. Već nakon 11 minuta igre bilo je 10:34, a pred kraj prvog poluvremena nestvarnih 27:59, plus 32 za ‘žute‘. Više je Split postigao poena Ciboni u prvom poluvremenu ovog susreta, nego u svih 40 minuta onog poraza od istog protivnika na Gripama, bilo je krajem listopada 57:63! Split je igrao puno čvršće, agresivnije, s mnogo više energije u obrani. Koristili su dominaciju pod koševima, samo su pet trica šutirali u prvih 20 minuta (šut 4/5), a briljirao je Perković koji ih je gađao 3/3. S druge strane Cibona ih je ispalila čak 16, ali su samo tri pogodile cilj.

image
Goran Mehkek/Cropix

Odlično je utakmicu otvorio baš Tišma s 10 poena u prvih sedam minuta. Nadovezali su se Shannon Shorter, potom i Perković, Lewis Sullivan i DJ Funderburk. Tek su Krešimir Radovčić i Ivan Majcunić držali momčadi trenera Dina Repeše glavu iznad vode.

U drugom poluvremenu Split je rutinski susret priveo kraju, iako je veliko opuštanje u zadnjoj četvrtini omogućilo Ciboni da izbjegne pravu katastrofu (24:7 za ‘vukove‘ u zadnjih deset minuta). Split je sada na omjeru pobjeda i poraza 15-2, Zadar ima skor 15-1, a Cibona je na 13-4. Ova pobjeda prava je pozivnica navijačima Splita da dođu u petak na Gripe na dalmatinski derbi domaćeg prvenstva sa Zadrom, bitku za ‘jedinicu‘, ali i uvertiru za četvrtfinale kupa u kojem će se te momčadi susresti na istom mjestu.

Cibona – Split 72:85

Zagreb – Košarkaški centar Dražen Petrović. Gledatelja 500. Utakmica 17. kola Favbet Premijer lige košarkaša: Cibona – Split 72:85 (10:29, 20:30, 18:19, 24:7). Suci: Alfred Jovović, Franko Gracin (obojica iz Zagreba) te Josip Mikulić (Osijek).

Cibona: Vuković (11), Radovčić (17), Perasović (9), Jakić, Majcunić (24), Aranitović (9), Ferderber, Bandov, Krizmanić, Kujundžić (2).

Split: Funderburk (10), Perković (15), Shorter (11), Sullivan (12), Kalajžić, Tišma (14), Runjić (3), Vuko (4), Perkušić (8), Dubravčić, Pavin, Ljubičić (8).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2024 07:53