StoryEditorOCM
KošarkaSlavlje Beograđana

Split ostao bez play offa. Borbeni Žuti ‘umrli muški‘ nošeni navijačima, ali kvaliteta je debelo na strani Zvezde

Piše Frane Vulas
7. travnja 2024. - 19:57

Košarkaši Splita nisu se uspjeli plasirati u play off Admiral Bet ABA lige. U odlučujućem susretu u kojem im je na Gripama trebala pobjeda protiv favorizirane euroligaške Crvene zvezde Meridianbet poraženi su rezultatom 73:92.

Uoči ovog susreta Splitu je za osvajanje osmog mjesta koje vodi u doigravanje trebala pobjeda zbog slabijeg međusobnog skora u odnosu na konkurenta s istim brojem pobjeda Studentski centar Derby (poraz na Gripama 72:76 i pobjeda u gostima 92:91). Ipak, unatoč velikoj želji ‘žutih‘, od početka je bila evidentna velika razlika u kvaliteti u korist Beograđana. Bez obzira što je Zvezda na Gripe stigla bez Miloša Teodosića, Nikole Topića, Amerikanaca Rokasa Giedraitisa i Joela Bolomboya, ali i Dejana Davidovca koji je bio u zapisniku, ne i na klupi. No, i takva ‘okrnjena‘ Zvezda, rezultatski nezainteresirana (već je prije osigurala ‘jedinicu‘), bila je prevelik zalogaj za Split. To je tako kada Crvena zvezda ima valjda 20-30 puta skuplju momčad.

Čak pet trica ubacili su Beograđani u prvih šest i pol minuta, a vukao je iskusni Nemanja Nedović. Uz to su imali i dominaciju u skoku. Serijom 15:2 stekli su već na otvaranju gosti veliki kapital. Semafor je pokazivao 11:23. Ipak, vratio se Split u utakmicu, energiju su donijeli igrači ušli s klupe na čelu s Lewisom Sullivanom. Izjednačio je Split na 25:25 pa je gostujući trener Grk Ioannis Sfairopoulos morao pozvati minutu odmora. I to je manje više bilo to od drame na Gripama.

Pokušavali su igrači, pokušavali su im vjetar u leđa dati i najvjerniji navijači, ali jednostavno nije išlo. Pobjegla je Zvezda na 35:49 prije odlaska na veliki odmor. Borbeni Split je i dalje pokušavao, nije posustajao. U 26. minuti primaknuo se na 49:55. No, svaki put kad bi ‘žuti‘ došli blizu, gostujući sastav bi ubacio u brzinu više. Opet je ključni igrač bio Nedović koji je odigrao profesorski. Njegova trica za 49:63 u 28. minuti primorala je trenera Splita Slavena Rimca na minutu odmora. Kada je Branko Lazić zabio tricu za 56:74 na osam minuta do kraja priči je već bio kraj.

Šteta je što Split ovakvu igru i pristup nije pružio u recimo susretu s Cibonom na istom mjestu, pa bi ranije već sve riješio. Tako je i drugu sezonu zaredom Split bio blizu, imao priliku za play off regionalne lige, ali je opet nije iskoristio. No, realno za nešto više od ovoga treba i više od najmanjeg ili predzadnjeg budžeta lige. Deveto mjesto od 14 sastava lige je bolji rezultat od uloženog, ali i nekakvog konačno ostavljenog dojma, pogotovo pod utjecajem neiskorištene dobre prilike. Splitu sada preostaje borba za naslov domaćeg prvaka.

Split - Crvena zvezda Meridianbet 73:92

Split - Dvorana na Gripama. Gledatelja 1100. Utakmica 26. kola Admiral Bet ABA lige košarkaša: Split - Crvena zvezda Meridianbet 73:92 (19:25, 18:24, 19:17, 17:26). Suci: Damir Javor (Slovenija), Nermin Nikšić (BiH) i Edo Javor (Slovenija).

Split: Funderburk (12), Perković (16), Shorter (13), Sullivan (21), Kalajžić (2), Tišma, Runjić (2), Kučić, Vuko, Perkušić, Dubravčić, Ljubičić (7).

Crvena zvezda Meridianbet: Smart (13), Lazarević, Hanga (3), Thompkins (4), Mitrović (10), Lazić (8), Tobey (7), Ilić (8), Nedović (19), Gillespie II (8), Dos Santos (12).

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 12:23