StoryEditorOCM
KošarkaJugoplastika

Slaven Rimac može napraviti ono što je dlaku izmaklo njegovom pokojnom ocu s velikanima Šolmanom, Jerkovom...

Piše Frane Vulas
31. svibnja 2024. - 16:02

Trener košarkaša Splita Slaven Rimac ima lijepu priliku napraviti nešto što je za dlaku izmaklo njegovom ocu, danas nažalost pokojnom Matanu Rimcu. "Žuti" u finalnoj seriji domaće Favbet Premijer lige vode 2-1 protiv Zadra. U slučaju pobjede u večerašnjem četvrtom susretu koji se igra na Gripama (20 sati, prijenosi Sportska televizija i MaxSport), Split bi osvojio naslov prvaka, prvi nakon čak 21 godine. Još tamo od 2003. godine kada su Dino Rađa na parketu, a pokojni Petar Skansi na klupi predvodili "žute" do naslova.

Dvije godine od 1978. do 1980. godine i Matan Rimac vodio je "žute". U obje sezone u kojima je bio na klupi tadašnje Jugoplastike momčad je prvenstvo Jugoslavije okončala na drugom mjestu. U sezoni 1978/79 prvak je bio Partizan koji je imao pobjedu više, a sezonu kasnije Bosna koja je imala dvije pobjede više. No, brojke varaju. U toj sezoni 1979/80 "žuti" su pod Matanom Rimcem došli na korak od osvajanja naslova prvaka.

image

Slaven Rimac i Mate Kalajžić

 

Božidar Vukičević/Cropix

U zadnjem kolu Jugoplastika je igrala baš protiv Bosne na Gripama. U slučaju pobjede splitski klub bi bio prvak zbog identičnog broja osvojenih bodova i boljeg međusobnog skora. Imao je splitski sastav u rosteru Damira Šolmana, Željka Jerkova... Međutim, Bosna je godinu ranije bila prvak Europe, imala je moćan sastav s Mirzom Delibašićem, Ratkom Radovanovićem, Žarkom Varajićem..., a na klupi je sjedio Bogdan Tanjević. Pred 3500 tisuća navijača u ovoj istoj dvorani gdje se igra i večeras Jugoplastika nije odigrala na razini zadatka i poražena je 73:75, naslov je otišao u Sarajevo.

Uz slabije izdanje Jugoplastike (Bosna je vodila 42:55), ključna su pri rezultatu 73:74 bila tri promašena slobodna bacanja Mladena Bratića u završnici susreta, odnosno odluka da se uopće šutiraju umjesto da se izvede lopta sa strane (po tadašnjim pravilima je i to bilo moguće). Prethodno je dva promašio i Duje Krstulović, a njemu su pred kraj dosuđene i tri sekunde u reketu. Unatoč svemu, imali su Splićani  napad u zadnjih 16 sekundi za izjednačenje, ali nije išlo.

Daleko od toga da je sve gotovo ili da je iole blizu, Zadar je superkvalitetna momčad, čvrsta, a ovaj primjer otprije 44 godine je najbolje upozorenje Splitu. No, pruža se prilika Slavenu Rimcu da nadmaši pokojnog oca, u četiri ili možda pet utakmica.

image

Izvještaj iz Slobodne Dalmacije s utakmice Jugoplastika - Bosna odigrane 12. travnja 1980. godine

Screenshot Slobodna Dalmacija
image

Izvještaj iz Slobodne Dalmacije s utakmice Jugoplastika - Bosna odigrane 12. travnja 1980. godine

Screenshot Slobodna Dalmacija
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 09:30