StoryEditor
Košarkaiznad obruča

Šibenčani se spašavaju na Baldekinu, Sinjani u gostima: Bosco je već ispao, a kvintet je u utrci za izbjegavanje dodatnih kvalifikacija

12. ožujka 2019. - 17:29
alkar_sibenik21-090319

Šest je kola do kraja košarkaške HT Premijer lige, a dva su dalmatinska kluba u opasnosti od ispadanja. Ne, doduše, od izravnog ispadanja, već od ulaska u razigravanje s drugoplasiranim iz nižeg ranga. Bosco je otpisan sa samo jednom pobjedom u 16 utakmica, nakon što su otišli Puljko, Babić, pa i trener Burić, čini se da nema više nade za njih.

Oni će ispasti izravno, a pet klubova svim silama žele izbjeći rulet doigravanja za ostanak. Najbolje stoje Hermes Analitica i Gorica s omjerom 7-9, dok Škrljevo, Šibenik i Alkar imaju po 6-10. Proteklog vikenda Alkar je u Sinju tukao Šibenik, no slavilo je i Škrljevo protiv Hermesa u gostima, a sinoć i iznenađujuće Gorica protiv Cibone pa se situacija u donjem dijelu ljestvice bitno zakomplicirala. Pogotovo za dalmatinske predstavnike. Još je puno kombinacija u igri, puno međusobnih dvoboja...

Svi klubovi sve drže u svojim rukama. Već ovog vikenda Šibenik kod kuće igra protiv Hermesa, a onda za dva kola i Škrljevo stiže na Baldekin. To su dva izravna obračuna u kojima „narančasti" praktički mogu izbjeći razigravanje. U suprotnom, našli bi se u nezavidnoj situaciji jer su i od Hermesa i od Škrljeva već izgubili u prvom dijelu sezone.

Stoga, bilo bi idealno kad bi Hermes pobijedili barem s tri koša razlike, a Škrljevo sa šest jer bi u tom slučaju i od jednih i od drugih bili bolji u međusobnom omjeru. S te dvije pobjede, i onom u gostima protiv Bosca u pretposljednjem kolu koja se podrazumijeva, Šibenik bi trebao biti siguran u svakom scenariju.

Šibenčani bi, dakle, puno toga mogli riješiti na svom parketu, dok će Alkar po svemu sudeći pobjede spasa morati tražiti u gostima. Zašto? Zato što pod Kamičak dolaze Zadar, Cibona i Split, a protiv njih će Sinjani teško do iznenađenja. Nisu jednostavna ni gostovanja, možda eventualno Bosco, dok će i protiv Gorice i Osijeka „alkari" morati dobro zasukati rukave.

Raspored im baš i nije naklonjen, no izvlačili su se oni i iz gorih situacija. Alkar je od 2010. godine neprestano član najvišeg ranga hrvatske klupske košarke, a Šibenik od 2013. Što se tiče nižeg ranga, odnosno Prve lige, vodi Sonik Puntamika ispred Dubrave, te dvije momčadi najbolje kotiraju, a slijede Dubrovnik, Agrodalm i Jazine. Nakon doigravanja najbolje četvorice prvak ulazi umjesto posljednjeg iz HT Premijer lige, to će biti Bosco, a finalist razigrava s pretposljednjim iz višeg ranga.

Tko s kim, do kraja

7. HERMES ANALITICA 7-9 – Šibenik, BOSCO, Zadar, GORICA, Cibona, VR. OSIJEK

8. GORICA 7-9 – VR. OSIJEK, Split, ALKAR, Hermes Analitica, CEDEVITA, Adria Oil Škrljevo

9. ADRIA OIL ŠKRLJEVO 6-10 – CEDEVITA, Zabok, Šibenik, BOSCO, Zadar, GORICA

10. GKK ŠIBENIK 6-10 – HERMES, Cedevita, ŠKRLJEVO, Zabok, Bosco, ZADAR

11. ALKAR 6-10 – Bosco, ZADAR, Gorica, CIBONA, Vr. Osijek, SPLIT

Međusobni omjeri

Šibenik – Gorica 2:0

Šibenik – Alkar 1:1 (Šibenik +4)

Šibenik – Hermes 0:1

Šibenik – Škrljevo 0:1

Alkar – Hermes 1:1 (Alkar +8)

Alkar – Škrljevo 0:2

Alkar – Gorica 1:0

Hermes – Škrljevo 1:1 (Hermes +2)

Hermes – Gorica 1:0

Škrljevo – Gorica 0:1

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. rujan 2020 00:24