StoryEditorOCM
KošarkaOdbio Jusupa

Samo na Antarktiku nije igrao, sad je prvi stranac kapetan Žutih: ‘Nisam to očekivao. Mogao sam u Zadar, ali želim...‘

Piše Frane Vulas
21. rujna 2024. - 14:31

Košarkaški klub Split iduće će godine proslaviti okruglih 80 godina postojanja, osnovan je davne 1945. godine. U dugoj i bogatoj povijesti „žuti” koji su između ostalog triput zaredom bili i prvaci Europe ove će sezone po prvi put imati kapetana stranca. Ta čast pripala je iskusnom 35-godišnjem američkom beku Shannonu Shorteru.

Nije američki rutiner dobio kapetansku traku samo na osnovu ogromnog igračkog iskustva. Shorter je velika košarkaška ptica selica. U karijeri je mijenjao sredine gotovo kao čarape. Ako smo dobro pobrojali igrao je u čak 13 različitih zemalja na šest kontinenata. Čovjek nije igrao samo na Antarktiku, a po broju klubova ga valjda šiša samo Bruno Šundov. Šalu na stranu, ali Shorter je u karijeri prošao gotovo cijeli svijet. Međutim, od kraja 2021. godine se uz manje pauze uglavnom skrasio u Splitu. Posljednje tri godine praktično je proveo u gradu pod Marjanom, izuzev početka prošle sezone kada je nakratko otišao u Egipat. Ovog ljeta želio ga je i Zadar, ali potrudili su se u klubu s Gripa da ga nagovore svim argumentima da ostane. Odlučio se na ostanak na Gripama, valjda mu je dosta seljakanja. Split je postao kao njegov drugi dom.

image

Sportski direktor Splita Teo Čizmić u razgovoru s kapetanom Žutih Shannonom Shorterom

Ante Čizmić/Cropix

- Volim Split, navijače koji me podupiru, baš kao i moju obitelj. Znam što mogu ovdje očekivati. Trener me poštuje, kao i ja njega. Suigrači me cijene, a i ja njih. Jednostavno uživam biti ovdje. Nekih 10-11 godina nikada nisam dvaput zaredom potpisao za istu momčad. Nije to bilo zbog toga što sam u tim klubovima bio loš igrač, nego jednostavno su se tako sezone i stvari u klubovima odvijale. Ovdje sam već treći-četvrti put produžio svoj boravak u klubu što je za mene blagoslov, u mojoj 13. profesionalnoj sezoni karijere – kazao nam je Shorter.

Ostat ću uvik isti

Novi kapetan „žutih” prvi je stranac u povijesti kluba s tom počasti. Naravno, ne računamo situacije kada je u vrijeme bivše Jugoslavije netko rođen izvan Hrvatske bio u toj ulozi, poput primjerice crnogorske legende Duška Ivanovića. Naslijedio je Shorter prošlosezonskog kapetana Matu Kalajžića koji je otišao u Zadar.

- To jest čast, ali za mene to baš ništa ne mijenja. Smatram da sam bio lider momčadi i prije toga, da se moj glas čuo. Jedino se promijenila moja „titula”. S time naravno dolazi i nešto veća razina odgovornosti, ali kod mene je sve drugo ostalo isto. Ništa se neće promijeniti u mom pristupu, liderstvu. Imat ću isto poštovanje suigrača i trenera, a ja znam što moram napraviti da tu ulogu opravdam – rekao je Shorter.

image

Shannon Shorter u razgovoru s novinarom Franom Vulasom

Ante Čizmić/Cropix

Obično je kapetan domaći igrač među onima koji imaju najviše iskustva. U toj drugoj kategoriji mu u svlačionici nema ravna, a i u ovoj prvoj je među igračima s najdužim stažom na Gripama, ako drugima ne računamo godine provedene u omladinskom pogonu „žutih”.

- Ne bih rekao da me trener iznenadio time, ali nisam to očekivao. Nikada nisam bio kapetan u momčadima izvan SAD-a, bio sam samo u počecima karijere u domovini. Fantastičan je osjećaj kada te trener (Slaven Rimac, nap.a.) tako cijeni i podupire – naglasio je Shorter.

Poštujem Jusupa, ali slijedio sam osjećaj

Zašto ti se toliko sviđa Split? Vjerojatno negdje drugdje, u nekoj financijski moćnijoj sredini, možeš zarađivati više?

- Split je ove sezone zaista povisio svoju ponudu. Bilo je interesa drugih klubova, htjeli su me talijanski Napoli i Zadar. Čak sam razgovarao s trenerom Danijelom (Jusupom, nap.a.) kojeg izrazito poštujem. No, nije mi se činilo ispravnim izborom otići u Zadar s obzirom na našu međusobnu povijest, iznutra sam se tako osjećao (razmirice između Shortera i zadarskog Tornada, nap.a.). Napoli je bio tu, ali direktor (sportski direktor Teo Čizmić, nap.a.) je napravio sve da me zadrži što mi je pokazalo koliko su u klubu ambiciozni, željni pobjeđivanja – kazao nam je Shorter.

Nedostaje ti ovdje na Gripama samo osvojeni trofej? Blizu je bio Split, pogotovo u prvenstvu kada je Zadar i prošle sezone bio za nijansu bolji takmac i zasluženo odnio naslov najbolje momčadi Hrvatske (3:2 u finalu za momčad s Višnjika). Kakve su šanse Splita za trofej ove sezone, u kupu ili prvenstvu?

Vratio se zbog trofeja

- Vjerujem da sam individualno ovdje ostavio traga, poput nekih MVP priznanja, ili titule najboljeg strijelca ABA lige... No, još nisam osvojio trofej. To je moj jedini cilj. Također je i to razlog zbog kojeg sam se vratio, zašto nisam otišao u Zadar. Želim pobjeđivati. Napravit ću sve u mojoj moći i ostaviti sve na parketu da u tome uspijemo, pa ćemo vidjeti što će nam to donijeti – kazao je Shorter.

image

Shannon Shorter u prodoru

 

Božidar Vukičević/Cropix

Tu je Zadar koji je imao dosta promjena u momčadi, Cibona koja se pojačala...? Bit će opet vrlo teško doći do trofeja?

- Treba ići utakmicu po utakmicu. Prvo nas čeka Igokea (u subotu na početku regionalne lige, nap.a.), ne treba odmah razmišljati o tome što će biti u lipnju. Tijekom sezone bit će mnogo uspona i padova. Ako svakodnevno naporno radiš rezultati će doći, neće biti iznenađenje. Svaki igrač u momčadi mora tako razmišljati, pa tako i vi u vašem poslu. Ono što radimo na treninzima vidjet će se na utakmicama tijekom sezone – uvjeren je Shorter.

U čemu je razlika između ove momčadi Splita i onih prošlosezonskih?

- Iskreno, teško mi je reći. Zbog privatnih razloga bio sam u domovini i malo sam se kasnije priključio momčadi na pripremama. Odigrao sam samo dva prijateljska susreta u pripremnom periodu. Poznajem neke momke otprije, ali drugačije je kada su na tvojoj strani. Znam da imamo igrače koji su talentirani, žele pobjeđivati. Vidjet ćemo, prvi test imamo u subotu – najavio je Shorter prvi susret sezone, domaći ogled s Igokeom na Gripama (18 sati).

image

Shannon Shorter slavi koš

Jakov Prkić/Cropix

Želim play off

Što mogu navijači očekivati od Splita ove sezone?

- Pobjede i nadmetanje – jasan je bio Shorter.

Dvije sezone zaredom malo je Splitu nedostajalo da uđe u play off Admiral Bet ABA lige?

- Osjećam se kao da sam tu iznevjerio momčad. Uvijek prvo na sebe stavljam odgovornost. Vjerojatno sam mogao neke stvari i trebao napraviti drugačije. No, ne želim se zadovoljiti samo s većim brojem pobjeda u ligi, moj cilj je izboriti doigravanje pa onda tko zna što se može dogoditi. Treba vrebati svoju priliku. Ako igramo protiv favorita Partizana ili Crvene zvezde, Cedevite..., moraš napraviti sve da svoju i najmanju priliku iskoristiš, a onda će se to vidjeti na konačnom rezultatu.

image

Shannon Shorter u akciji



 

Nikola Vilić/Cropix

 

Standings provided by Sofascore
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2024 14:32