StoryEditorOCM
KošarkaLegendarna anegdota

Samo je Rato znao nasmijati trenera čak i onda kad mu daje otkaz! Smjena iz davne 1992. godine se i danas prepričava

Piše Slaven Alfirević
22. kolovoza 2024. - 20:55

Odlazak velikana Rate Tvrdića, baš kao i svaka smrt, kad se rastaje tužna obitelj od svog voljenog, obično je i trenutak kad se vrte filmovi prošlosti, doskočice, anegdote, prisjećamo se ovog, onog... A možete mislit kako je to s Tvrdićem bilo, more zafrkancije usred ozbiljnih poslova čime se Rato i te kako bavio. Ne mislimo samo na razdoblje plodne i duge igračke karijere, nego na doba kad je bio šef stručnog štaba/stožera (nikad trener!), te dugo član Stručne komisije jedinog mu kluba, najpoznatijeg kao - Jugoplastika.

E sad se, mislimo na detalj koji vam želimo ispričati, klub zvao - Slobodna Dalmacija. Taman su se "žuti" vratili iz La Corune gdje su bili mjesecima domaćini kroz Ligu prvaka u ratnoj sezoni 1991./1992.

Nakon poraza od Šibenke u Trogiru (jer na Baldekinu se zbog rata nije moglo igrati), u klubu su odlučili smijeniti trenera Nenada Amanovića, dati šansu mladom stručnjaku Borisu Kurtoviću.

Odluka je donesena u kancelariji kod Bibe, direktora Josipa Bilića: smijenimo Amanovića!

E, ali kako ćeš to reć, priopćit tom omiljenom čovjeku i treneru, požrtvovnom i radišnom, da je trenutak promjene za kormilom. Ajde Rato, ti mu reci...

I ulazi Amanović u čuvenu žutu kancelariju "kod Bibe", sjeda za fotelju, listaju se novine, pijuckaju kava i sokovi, ugodna atmosfera, takva su bila (naša) jutra na Gripama.

Bilo je već doba proljeća i Amanović malo čita novine, pa kaže:

- Ma, vidi ti lipoga dana, da je sad moć otić na ribe...

Uskoči Tvrdić:

- Eto, super, slobodan si, uzmi barku i ajde na ribe - Rato je u hipu bio u svom elementu.

Amanović ga je pogledao, u trenutku mu je sinulo. Pa je prasnuo u smijeh.

- O, majku vam vašu, jeste me...

Bio je i Amanović svjestan da mu se klima katriga, znate kad trener zna da su u momčadi konji pobigli iz štale. Nije naivan.

Ali, to je Rato tako izveo da se ta smjena i dan-danas prepričava na Gripama poput legende. Kako je to Rato smijenio Amanovića.

Jugoplastika, pardon Slobodna Dalmacija je te sezone uzela Kup, potpisao ga je Boris Kurtović, ali je i Nenad Amanović svakako utkao svoj rad u posebnim okolnostima života u izbjeglištvu, kroz nezaboravnu epizodu života u La Coruni, gdje su "žuti" bili domaćini kroz Ligu prvaka.

Od Rate Tvrdića oprostit ćemo se ovog petka, na Gripama, u njegovoj dvorani obitelj "žutih" priređuje komemoraciju za svog velikana u 10 sati. Pokop je na splitskom groblju Lovrinac u 12.30 sati.

image

Nenad Amanović

Nikša Stipaničev/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. kolovoz 2024 20:55