StoryEditor
Košarkane može vjerovati

Razija Mujanović susprezala je emocije nakon tužne vijesti: Veliki je ovo gubitak, ljudski i sportski

15. rujna 2021. - 15:21

Jedna od najboljih košarkašica svih vremena na ovim prostorima Razija Mujanović (54) bila je suigračica Žane Lelas u reprezentaciji bivše Jugoslavije, a velika suparnica u domaćem prvenstvu i kupu kada su se za trofeje nadmetali šibenski Elemes za koji je tada igrala Lelas i Razijino Jedinstvo Aida iz Tuzle.

- Stvarno sam šokirana. Kada sam čula nisam mogla da ustanem sa stolice. Ne mogu da vjerujem – rekla nam je susprežući emocije Mujanović, triput najbolja košarkašice Europe u izboru „La Gazetta dello Sporta”, članica FIBA-ine Kuće slavnih u kojoj su između ostalih i naši Toni Kukoč, Dražen Petrović, Krešo Ćosić i Mirko Novosel.

- Ljetos smo zadnji put bile u kontaktu. Dogovarale smo neke utakmice, ali na koncu nije bilo ništa od toga. Žao mi je obitelji, kćerke... Veliki je ovo gubitak, ljudski i sportski – pričala nam je Mujanović koja je team managerica ženskih reprezentacija Bosne i Hercegovine.

Prisjetila se igračkih dana, zajedno osvojene srebrne Olimpijske medalje na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine kada je Lelas imala samo 18 godina...

image
Božidar Vukičević/Cropix

- Dugo godina smo igrale zajedno, od mlađih reprezentativnih uzrasta do seniorske reprezentacije. Ona je bila najmlađa članica naša reprezentacije u Seulu, ali generacijski smo uglavnom sve bile dosta blizu, Danira Nakić je imala 19 godina, Anđelija Arbutina i ja po 21 godinu... Bila je uvijek dobra atmosfera, sve smo se dobro razumjele, a njoj smo kao najmlađoj pomagale. Dobra je bila „kemija” , kao i na Europskom prvenstvu 1991. godine (također osvojeno srebro, nap.a.). Iz klubova smo dolazile kao suparnice, ali smo u reprezentaciji sve disale kao jedno.

Raspad Jugoslavije nije nimalo utjecao na prijateljstvo.

- Skupa smo se poslije družile igrajući u inozemstvu, u Španjolskoj, Italiji... Dok smo bile u Messini, živjele smo u istom gradu, ali smo igrale za različite klubove. No, dosta smo se tada družile. Često je znala i prespavati kod mene. Bila je super djevojka. Uvijek je bila puna entuzijazma, energije. Baš mi je bilo drago zbog trenerskog puta kojim je krenula nakon igračke karijere, zbog te njihove Akademije... Ne mogu još vjerovati... - kazala nam je Mujanović.

item - id = 1127524
related id = 0 -> 1127884
related id = 1 -> 1127593
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2021 15:37