StoryEditorOCM
KošarkaZAKUCAVANJE

Prkić optužio Puljka, priziva policiju i Državno odvjetništvo, stigao mu brzi odgovor Ivoševića i ‘žutih‘

Piše Marko Bilić
1. listopada 2024. - 16:59

Vruće je danas na košarkaškim Gripama, na žalost ne zbog toga što se igra neki derbi i što se traži karta više, ili da je neki finale... Županijski vijećnik stranke Direkt Jakov Prkić žestoko je optužio splitskog gradonačelnika Ivicu Puljka i čelnike Košarkaškog kluba Split kako su se sredstva koje je grad dao klubu na ime troškova Žute lige, odnosno za interno natjecanje mlađih uzrasta kluba, a riječ je o 45.000 eura, trošila nenamjenski.

Prkić tvrdi da je Grad iste troškove financirao dva puta (i kroz sredstva namijenjena omladinskom pogonu kluba), te se pita zbog čega je 14.000 eura prebačeno na ime organizacije završnice finala Kupa na Gripama, ako je Grad u stopostotnom iznosu to financirao, te se čudi gdje je novac od Hrvatskog košarkaškog saveza, sponzora, prodanih ulaznica...

Odgovor na Prkićeve tvrdnje potražili smo kod direktora kluba Dejana Žaje:

- Mi kao klub ne možemo sa stopostotnom sigurnošću unaprijed predvidjeti koliki će nam troškovi biti, odnosno kolika su nam sredstva potrebna. Sva sredstva koja se preklapaju, odnosno dupliraju, i koja se ne opravdaju - moraju se vratiti. To je slučaj i sa Žutom ligom, tu se pet-šest tisuća dupliralo za najam dvorane. I to ćemo vratiti.

A završnica Kupa?

- Grad je, kao naš većinski vlasnik, odlučio sve financirati u stopostotnom iznosu. To je odluka Grada. I tu smo troškove unaprijed predvidjeli. Hrvatski košarkaški savez nije dao ni euro za organizaciju ovog događaja – kazao je Žaja.

image

Dejan Žaja, direktor KK Splita

Ante Čizmić/Cropix

Na optužbe Jakova Prkića reagirao je na svojoj facebook stranici i splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević. Izdvajamo:

"Kada dvije različite osobe pripremaju materijale za dvije različite stvari i dogodi se preklapanje uslijed promjena načina financiranja onda je to administrativna greška.

Kada netko stavlja pečat da je nešto u skladu s prostornim planom, a nije, onda je to kriminal.

Nakon kontrole isplate sredstava za rad omladinskog pogona KK Splita za 2023. godinu i 2024. godinu, te sredstava za financiranje Žute lige utvrđena je greška isključivo u preklapanju računa za jesen 2023. godine za najam dvorane i plaće trenera koji su ušli i u financijsko izvješće Žute lige i u godišnje finacijsko izvješće KK Splita za 2023. godinu (prije se svake godine tu nalazila) i radi se o ukupno 6847,39 €.

Ti novci nisu nestali, niti su ikome isplaćeni već su na računu KK Splita i bit će vraćeni Gradu Splitu.

Ugovor za Žutu ligu potpisan je u travnju 2024. godine kada nikakvi računi niti financijsko izvješće nisu još bili dostavljeni Gradu Splitu, a greška je isključivo nastala kad nakon potpisa ugovora osoba koja je radila financijsko izvješće za 2023. godinu nije dobila taj podatak kako bi uskladila navedeno.

Drugim riječima greška iznosi šest promila ukupnog iznosa financiranja u navedenom periodu.

KK Splitu je na sastanku s gradskom upravom odobrena prenamjena dijela sredstava i nije ništa neobično da birokratsko praćenje takvih stvari kasni.

Nikakvo dupliranje računa vezano za financiranje omladinske škole u 2024. godini nije se dogodilo, niti se moglo dogoditi jer navedene dostavljaju zajedno s izvješćem za prvih šest mjeseci koje tek trebaju isporučiti..."

image

Jakov Prkić

Vojko Bašić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2024 17:00