KošarkaKOŠARKA U BANANI

Predsjednikov sin pozvan u hrvatsku reprezentaciju, a godišnje odigra tek 60 minuta za svoje sveučilište!?

Piše Toni Perković

U hrvatskoj košarci ništa nova. Zapravo, neke kozmetičke promjene su napravljene, umjesto Skelina na izborničku klupu postavljen je Dražen Anzulović, ali sudeći po njegovom prvom popisu reprezentativaca ništa se bitno nije i neće promijeniti.

Reprezentaciju Hrvatske koncem lipnja i prvog dana srpnja očekuju ključne kvalifikacijske utakmice za plasman na Svjetsko prvenstvo u Kinu 2019., a dobra je vijest što će novi izbornik moći računati na većinu NBA igrača. Sigurno je da neće biti Žižića iz Clevelanda, a vrlo vjerojatno ni Hezonje koji bi tih dana trebao potpisivati za novi klub. Ipak, svi ostali će biti tu i Hrvatska će u takvom sastavu biti favorit i u Trstu protiv Italije i u Cluju protiv Rumunjske. Pa ako je sve tako dobro, zašto pišemo da se ništa nije promijenilo?

Ništa se nije promijenilo jer nepotizam, očito, i dalje vlada u HKS-u. Iako je na proširenom popisu (reprezentacija ide i na turnir u Kinu) velik broj spornih imena za koje će vam svaki poznavatelj košarke reći da tamo nemaju što tražiti i bez problema vam nabrojati nekoliko boljih, jedno ime posebno bode oči. Ime Antonija Vrankovića.

Antonio Vranković 21-godišnji je centar prestižnog sveučilišta Duke u Sjedinjenim Američkim Državama. Antonio Vranković je ujedno i sin predsjednika HKS-a Stojana Vrankovića, a u tri godine koliko igra na ovom poznatom sveučilištu, Vranković jr. odigrao je 181 minutu košarke! 181 minutu! U prosjeku, Vranković igra sat vremena natjecateljske košarke godišnje i kao takav je zavrijedio mjesto na popisu hrvatskih reprezentativaca. Da stanem? Dajte mi još samo koji redak...

Antonio Vranković ni po čemu ne zaslužuje biti dijelom reprezentacije, momak jednostavno nema tu kvalitetu. Ali, veći problem od nedostatka kvalitete jest poruka koja se šalje pozivanjem predsjednikova sina u nacionalnu momčad. Poruka je jasna. Osim nogometne močvare, i dalje imamo i košarkašku. Onu koju su godinama zagađivali razni 'košarkaški dobročinitelji', a današnji čelnici su obećavali isušiti je. Pa da prisnažim na sve dosad loše napisano o hrvatskoj košarci...

Gospodo, niste uspjeli, niste ništa bolji nego vaši prethodnici, a očito sve ljubitelje košarke u Hrvatskoj i mlade igrače koji sanjaju da će jednom zaigrati u svetom dresu smatrate budalama. No, nema veze, vi ste ti koje će na kraju biti sramota i koji će ostati zapamćeni kao grobari ovog sporta u Lijepoj našoj.

#HKS#STOJKO VRANKOVIć#DRAžEN ANZULOVIć#ANTONIO VRANKOVIć