StoryEditor
Košarkalegenda otvoreno

Predsjednik Stručnog savjeta HKS-a oglasio se na društvenim mrežama nakon kvalifikacijskog debakla: Pitanje je samo tko se želi do kraja žrtvovati u krajnjem slučaju za sebe, pa tek onda za klubove i reprezentaciju

26. veljače 2019. - 18:39
hrvatska_poljska49-220219

Svaki je rezultat samo ogledalo rada u prošlosti. Tako da ovo što se dogodilo nije slučajno, isto kao što nije slučajno da se to događa baš nama i tako već 20 i kusur godina. Svi zajedno trebamo konačno izvaditi glave iz pijeska i početi realno gledati stvari - komentirao je Dino Rađa, predsjednik Stručnog savjeta Hrvatskog košarkaškog saveza, na svom Facebook profilu stanje u hrvatskoj košarci nakon završetka kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo ove godine na kojem naše reprezentacije neće biti.

Rađa je otvoreno rekao:

- Mi s najboljim igračima odavno nismo više vrh europske košarke, a bez njih smo još niže. Pogledajte utakmice protiv Poljske. Oni su fizički jači i spremniji od nas. Samo je bilo pitanje kad će nas slomiti. I s najboljim igračima i bez njih. Da ne govorim o Litvi i ostalima s vrha.

Sukus svega je, ističe Dino, da klubovi i igrači trebaju puno više raditi.

- Savez je u zadnjih par godina napravio dosta stvari za poboljšanje, ali bez suradnje klubova nećemo naprijed. Liga je do prije dvije godine trajala dva mjeseca, a zaštićeno godište je iskorištavano da ti isti klinci rade manje jer moraju igrati, a ne da bi kroz igru napredovali. Igrači po reprezentacijama borave dva mjeseca godišnje, a na pripreme dolaze neadekvatno pripremljeni pa je nemoguće mijenjati navike u kratkom roku. I da smo uspjeli nekim slučajem otići dalje, moje bi mišljenje bilo isto.

Pa je malo odvrtio film unatrag.

- Kad sam prije godinu i pol dana javno rekao da trebamo krenuti ispočetka s U20 selekcijom pojačanom s par iskusnijih, javnost me dočekala na nož ka' idiota. Ja samo realno gledam stvari i znam da je skoro nemoguće promijeniti navike starih igrača. Treba se okrenuti mlađim generacijama i odgajati ih pravilnije. Ne zato što sam ja nešto posebno pametan nego zato što sam sve to prošao na svojoj koži i znam što me dovelo tamo gdje sam stigao. Samo krvavi rad, red i disciplina te odricanje od normalnog života.

Odgovorio je i onima koji zazivaju odlazak čelnih ljudi u HKS-u, uključujući njega i predsjednika Stojka Vrankovića.

Može doći sveti Ivan Pavao za predsjednika i trenera, ali nećemo milimetar naprijed ako se ne počne raditi puno bolje. Svaki klinac se treba pogledati u ogledalo i reći što hoće. Apeliram na svih da ovo ne shvate kao skidanje odgovornosti jer i mi u Savezu uzimamo svoj dio na leđa, nego kao put za izlaz iz ovog stanja. Vrijeme generacije '92 je odavno prošlo, ali ta generacija zna jako dobro što je dovelo do osvajanja 10 medalja u 10 godina. Pitanje je samo tko se želi do kraja žrtvovati u krajnjem slučaju za sebe, pa tek onda za klubove i reprezentaciju - zaključio je Rađa.

Izdvojeno

12. srpanj 2020 01:28