StoryEditor
Košarkanovi izazovi

Predsjednik Splita optimistčno najavljuje novu sezonu: Imamo šanse ući u ABA ligu, a Marčinkoviću ćemo ponuditi višegodišnji ugovor

Piše Vedran Babić
4. srpnja 2019. - 10:29

Većina košarkaških prvoligaša podržala je prelazak s dvokružnog na trokružni format HT Premijer lige koji će debitirati u nadolazećoj sezoni 2019./20., među njima i Split. Direktor „žutih“ Edo Blažević objasnio nam je zašto:

- Podržali smo tu ideju jer smatramo da će tako mladi igrači dobiti veću minutažu, što mi u Splitu pokušavamo sprovesti, s više ili manje uspjeha. ABA liga je viši rang, pogotovo prva koja je fizički dosta zahtjevna i u njoj mladi igrači hrvatskih klubova ne sudjeluju koliko bi trebali. Proširenjem na tri kruga domaća liga dugoročno će ojačati. Moramo se okrenuti stvaranju vlastitih igrača jer je hrvatska liga još uvijek nažalost ispod razine ABA lige.

Kako komentirate to što Zadar i Cibona, za razliku od vas koji također igrate drugo natjecanje, nisu podržali novi sustav?

- Zadar je više bio suzdržan nego protiv jer za igrati paralelno dva natjecanja, i to uz povećanje broja utakmica, treba vam širi roster. Cibona je baš izričito bila protiv, kao i novi prvoligaš Sonik čiji budžet očito nije bio spreman za trokružni sustav. No svi su se na kraju složili da je ovo dobra stvar za poboljšanje lige. Također je dogovoreno da će se svim ABA ligašima, dakle i nama, izlaziti u susret prilikom određivanja termina utakmica domaćeg prvenstva – kaže Blažević.

Da, hrvatski će klubovi dobiti 11 utakmica više u ligaškom dijelu, ali će se zato u završnici doigravanja igrati manje nego do sada. Četvrtfinale će se, kao proljetos, igrati na dvije pobjede, baš kao i polufinale, a finale na tri. To je smanjenje u odnosu na prethodnu sezonu u kojoj se polufinale igralo na tri, a finale na četiri dobivena susreta.

Bit će ovo i prva sezona nakon dugo godina bez Cedevite koja je Zagreb zamijenila Ljubljanom, a njezinoj novoosnovanoj momčadi Cedeviti Junior HKS nije dopustio natjecanje u HT Premijer ligi. Je li odlazak „vitamina“ s naših parketa dobar ili loš za hrvatsku košarku?

- To je u principu loše jer je Cedevita najviše ulagala u košarku od hrvatskih klubova, no to je njihov odabir. Koga nema, bez njega se mora i može. Imat ćemo jedan derbi manje, ali ćemo zato dobiti ukupno veći broj utakmica.

Što se Splita tiče, on će i treću uzastopnu sezonu igrati ABA 2 ligu.

- Imamo dobre šanse za ulazak u prvu ligu, ali to nam nije glavni cilj. Najvažnije je proizvoditi vlastite igrače, što je ipak dugotrajan proces. Trenutno imamo devet naših mladih igrača u prvoj momčadi ili blizu nje. Neki su već osjetili ABA 2 ligu i dobili iskustvo. Tek se mora pokazati jesu li ti igrači dovoljno stasali da već ove sezone uđemo u viši rang. Ako nam se ukaže prilika, probat ćemo je iskoristiti.

S 33 utakmice u HT Premijer ligi, 22 u regionalnom natjecanju, uz potencijalna doigravanja i Kup, Split će ove sezone gotovo sigurno premašiti brojku od 60 utakmica, što je sasvim respektabilna brojka u europskim okvirima. Je li momčad spremna za tu skalinu više?

- Bit ćemo spremni. Imat ćemo dobar roster. Imamo dobre kontakte s igračima, ali ne bih još o tome. Sastavljat ćemo momčad u dogovoru s trenerom Antom Grgurevićem.

Jako je važno i pitanje statusa Pavla Marčinkovića koji je trenutno s reprezentacijom na NBA Ljetnoj ligi u Las Vegasu. Zadranin je prošle sezone bio najbolji igrač Splita i na Gripama ne kriju da bi ga voljeli zadržati još neko vrijeme.

- Najizglednije je da ćemo mu ponuditi višegodišnji ugovor kako bi se uz njega mladi igrači nastavili razvijati, no konačna je odluka njegova. Zamolio nas je da mu damo vremena da razmisli i to smo učinili. Ako i odluči otići u inozemstvo, nemamo mu pravo ništa prigovoriti – priznaje Edo Blažević.

#KK SPLIT#EDO BLAŽEVIĆ

Izdvojeno

07. srpanj 2020 22:28