StoryEditorOCM
Košarkasutra u 18 sati

Pred Splitom je veliki ispit u ABA ligi, ide se po prvu pobjedu. ‘Ovo je za nas finale Svjetskog prvenstva‘

Piše Ivan Renić
19. listopada 2023. - 18:05

Pred Splitom je novi ispit u regionalnoj ligi. E, ovaj je baš pravi, kako ga je najavio Toni Perković – finale Svjetskog prvenstva. Sutra od 18 sati Žuti na Gripama igraju protiv Borca u četvrtom kolu. Prilika je to za košarkaše Splita da konačno upišu prvu pobjedu u ovom natjecanju nakon tri poraza. Momčad Slavena Rimca poražena je od SC Derbyja, Igokee i posljednje – od Cedevite Olimpije. Bilo je uvjerljivih 29 razlike za Slovence.

Nakon pobjede nad Dinamom u posljednjem kolu domaćeg prvenstva (74:60) imali su Žuti nekoliko dana za odmor i trening.

- Zahtjevna utakmica je pred nama, igrači to moraju shvatiti. Ne smije biti prevelikog pritiska, ali na parketu moramo ostaviti sve. Sezonu ti nekad mogu obilježiti utakmice u kojima ostaneš kratak loptu ili dvije. Dogodilo nam se to već par puta ove sezone. Nijedan susret još nismo odigrali u punom sastavu. Stalno nam je netko ozlijeđen – kazao je u najavi Rimac.

Upitni za okršaj s Borcem su Lovro Gnjidić i Mate Kalajžić.

- Oni treniraju, ali vidjet ćemo hoćemo li ih i kako koristiti. Svatko mora dati svoj doprinos. Kada ti nedostaje jedan igrač poput njih dvojice, onda nije lako. Gnjidić je doveden da kreira i tako rastereti Matu i Sheltona. Ipak, nadam se da ćemo sutra vidjeti kako to izgleda kada smo u punom sastavu.

Nova imena

Tri nova Amerikanca su u redovima Splita. Za novu sezonu stigli su DJ Funderburk, Cameron Shelton i Shamiel Stevenson.

- Amerikanci su još uvijek u fazi prilagodbe na europsku košarku. Shelton do sada i nije imao priliku zaigrati u Europi. Ali s velikim optimizmom čekamo ovu utakmicu.

Kako će se postaviti gosti?

- Borac jako puno zabija iz tranzicije. Ne smijemo im dati kontre za lagane poene. Igraju u skraćenoj rotaciji, sa 7-8 igrača. Kad igraš sa skraćenom rotacijom, onda je igračima samopouzdanje veće. Ali ako ih pritisnemo jako, mislim da neće moći izdržati u jakom intenzitetu. Trebat će nam pametnih, kvalitetnih napada. S obzirom na to kako smo odradili treninge posljednjih dana, imamo se pravo nadati dobrom rezultatu.

Očekuje se i podrška splitske publike...

- Neke utakmice smo odigrali solidno, ali nas sreća nije pomazila. Nadam se da će publika napuniti Gripe jer uz njih će nam biti puno lakše – zaključio je Rimac.

Optimističan pred sutrašnji dvoboj je i Toni Perković.

- Teška utakmica nas čeka. Oni imaju dvije pobjede, a mi nijednu. Dat ćemo sve od sebe da popravimo igru i da dođe ta prva pobjeda u regionalnoj ligi.

Žuti su spremni

Pomoglo je igračima nekoliko dana za predah, ali i pripreme za ono što je pred njima.

- Dobro nam je došlo, naravno. Trener nam je ukazao na greške, svaki dan smo gledali videa. Vjerujem da je sve to doprlo do nas i da ćemo to pokazati na terenu. Volio bih da napunimo Gripe. Neopisiv je osjećaj kada imaš publiku iza sebe.

Velika je ovo utakmica za Split. Borac bi mogao biti jedan od Splitovih direktnih konkurenata u regionalnoj ligi.

- Ovo je za nas kao finale Svjetskog prvenstva. U svakoj utakmici kod kuće protiv direktnih konkurenata moramo ići na pobjedu. Samo to postoji. Igrali smo protiv Borca na turniru u Širokom. Tamo su nam se ozlijedila trojica, tako da ih nismo osjetili kako treba, u punom sastavu. Kada igramo doma, nema favorita osim nas. Ovo nam je prva utakmica u kojoj ne smijemo kiksati – poručio je Perković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 17:22