StoryEditorOCM
KošarkaCrna mačka požutjela

Playmaker reprezentacije otkrio pozadinu dolaska u Split: ‘Želim trofeje! Imamo velike šanse osvojiti prvenstvo i kup‘

26. rujna 2024. - 08:54

Poslije Admiral Bet ABA lige, kreće i nova sezona domaće Favbet Premijer lige košarkaša. Potragu za najboljom košarkaškom momčadi Hrvatske otvaraju Split i Kvarner 2010 na Gripama u četvrtak (18 sati). Potom će i ostali na parket, uglavnom za vikend.

„Žuti” su sezonu otvorili porazom na Gripama od Igokee u regionalnoj ligi (74:79), u susretu u kojem su u završnici prosuli prednost. No, nema puno vremena za analize. Već stižu Riječani, povratnici u elitno društvo koje od ove sezone vodi bivši trener Splita, ali i Zadra i Cibone, veliki znalac Ante Nazor. On je najveće upozorenje „žutima” da nikakvog opuštanja ne smije biti.

Ove sezone Split trenera Slavena Rimca je u poprilično izmijenjenom sastavu u odnosu na prošlu, a među ovoljetnim pojačanjima (David Škara, Toni Katić, Antonio Jordano, Barret Benson) posebno se ipak ističe Borna Kapusta (28). Iskusni playmaker rođen u Koprivnici stigao je na Gripe kao ujedno i razigravač reprezentacije Hrvatske, nerijetko član i njene najjače petorke.

Prošle sezone Kapusta je bio član Studentskog centra iz Podgorice.

- Već polovinom prošle sezone sam se čuo s trenerom Rimcem, htio me dovesti. Nismo se tada uspjeli dogovoriti, ali jesmo nakon završetka sezone. Prvo što me privuklo jest to što je klub stabilan. To je u Hrvatskoj dosta rijetko. Naravno, želim osvajati trofeje. Znam da klub nije dugo osvojio ni kup ni prvenstvo, a ja sam jako željan osvajati trofeje i zbog toga sam i došao – odmah je išao Kapusta u glavu.

image

Borna Kapusta u dresu ‘žutih‘ na premijeri protiv Igokee

Jakov Prkić/Cropix

Prekid ‘suše‘

Već je prošlo čak 20 godina od posljednjeg osvojenog Kupa Krešimira Ćosića, odnosno 21 od zadnjeg prvenstva osvojenog 2003. godine. Kakvi su izgledi Splita da se ove sezone ta trofejna „suša” prekine?

- Ne želim reći da ćemo sto posto nešto osvojiti, ali mislim da ove sezone stvarno imamo dobru momčad i što je najbitnije imamo i odličnu „kemiju” između igrača te između igrača i stručnog stožera. Zbog toga mislim da imamo jako velike šanse da osvojimo i kup i prvenstvo, ali naravno prva je stvar da se i u ABA ligi „potučemo” pošto je ove sezone liga dosta jača – kazao je Kapusta.

Dva nova kluba u ligi su Dubai i Spartak iz Subotice?

- Ta dva nova kluba koja su ušla su izrazito financijski jaka. Bit će vrlo teško izboriti play off, ali nadam se da imamo snagu i moć i za to – kazao nam je Kapusta.

Dvije sezone zaredom Splitu je jako malo nedostajalo da se plasira u doigravanje regionalne lige. Prije dvije sezone stvar je „uprskana” porazom od MZT-a na Gripama, prošle sezone neočekivanim od Cibone jer je bilo nerealno očekivati pobjedu nad Crvenom zvezdom u zadnjem kolu. Igrom slučaja, prošle sezone je Kapusta bio baš na suprotnoj strani.

Bio na krivoj strani

- Prošle sezone je Split odlučivao sam o sebi. Na kraju je u doigravanje išao Studentski centar za koji sam igrao. Pošto je Split izgubio od Cibone mi smo ušli u play off. Malo je tada Splitu nedostajalo. Nadam se da ćemo ove sezone uspjeti – poželio je Kapusta.

image

Borna Kapusta u dresu reprezentacije Hrvatske

Matija Djanješić/Cropix

Velika su očekivanja od tebe na Gripama, dolaziš s renomeom hrvatskom reprezentativca? Očekuje se i da „hraniš loptama” Bensona? Kao da se od tebe traži nešto slično onome što je u žutom dresu Dominik Mavra pružao pretprošle sezone?

- Znam što se traži od mene, kakav sam igrač. Volim razigravati suigrače, tako se ja osjećam bolje, ali i suigrači sa mnom na terenu. To je moj posao. To ću prije svega i ove sezone pružati u Splitu.

Zna se da si imao problema s ligamentima ramena na početku ljeta. Tada si unatoč toj ozljedi, pokidanim ligamentima, igrao za reprezentaciju, što govori i o tvom karakteru?

- To je sada iza mene, to sam zaliječio. Rame jačam svaki dan, s tim neće biti nikakvih problema. Kondicijski sam jako dobar. Trebalo mi je nekoliko utakmica da dođem sebi, ali sada je sve u redu – rekao je Kapusta koji je to i dokazao u susretu protiv Igokee kada je imao pet poena, četiri skoka i sedam asistencija.

Crna mačka požutjela

Mnogi su navijači „žutih” odahnuli kada si potpisao za Split, nekako kao da si uvijek u međusobnim susretima tvojih momčadi protiv „žutih” bio posebno nadahnut?

- Ha, ha... Istina je, pogotovo je tako bilo još dok sam igrao za Goricu. Uvijek smo tada bili crna mačka Splitu. Pobjeđivali smo Split tada i u kupu i u prvenstvu. Dobro je onda za navijače što sam potpisao ha, ha – rekao je bivši igrač Križevaca, Zaboka, Gorice, Cibone i Studentskog centra.

image

Kapusta u prodoru

Jakov Prkić/Cropix

Dosta je promjena u momčadi Splita u odnosu na prošlu sezonu?

- Istina je, ali mislim da smo se mi novi koji smo došli odlično uklopili, dali smo momčadi još neku širinu. Većinom se poznajemo otprije, ili smo igrali jedni protiv drugih ili zajedno u klubovima ili reprezentaciji. Mislim da ćemo imati odličnu kemiju.

Prošle sezone si osvojio dva trofeja sa Studentskim centrom, državni kup i Superkup ABA lige. Pogotovo se pamti tvoja trica za senzacionalno osvajanje Superkupa protiv favoriziranog Partizana. Je li ti to najdraži koš karijere?

- Možda čak i jest, iako je bilo još važnih koševa u zadnjih sekundama, pogotovo u dresu Cibone. Mogu reći da mi je bilo posebno drago jer tada to nitko od nas nije očekivao. U polufinalu smo izbacili Budućnost, u finalu Partizan. To nam je bio veliki poticaj za nastavak sezone u kojoj smo još osvojili i crnogorski kup, u finalu protiv Budućnosti. Ni to nitko nije očekivao. Uzeli smo dva trofeja u situaciji kada nitko nije mislio da ćemo nešto osvojiti. Bio je to veliki uspjeh za klub.

image

Razigravač Hrvatske i Splita Borna Kapusta

Matija Djanješić/Cropix

Glavni rivali u utrci za domaće trofeje bit će Splitu Zadar, pojačana tvoja bivša momčad Cibona, Cedevita Junior... Zadar je promijenio neke glavne igrače, Cibona se pojačala strancima u momčadi i na klupi...?

- Zadar je promijenio dosta igrača, malo i koncept igre. Svakako ne bih zaboravio Cibonu. Izvukla se sa svim tim dugovima koja su imali, a na kraju će imati jako dobru momčad. Neki igrači su ostali, doveli su par stranaca. Bit će ozbiljna momčad. Generalno se hrvatsko prvenstvo pojačalo, bit će ove sezone teška svaka utakmica – naglasio je Kapusta.

Kalibar 44

Imao si ga i ranije u karijeri na dresu, ali zašto na dresu nosiš baš broj 44. To nije povezano s time što ga nosi Bojan Bogdanović?

- Broj 44 je više zbog Miloša Teodosića, on je bio moj idol. Nosim ga već godinama i ostajem pri tome. U reprezentaciji nosim broj 4 zbog pokojnog Dražena Petrovića – kazao nam je Kapusta.

Semafor

Raspored 1. kola Favbet Premijer lige košarkaša: četvrtak Split – Kvarner 2010 (18 sati); subota Zadar – Alkar (18), Cedevita Junior – Vrijednosnice Osijek (19), Dubrovnik – Cibona (20), GKK Šibenka – Dubrava (20 sati – prijenos SPTV); ponedjeljak Dinamo Zagreb – Zabok (20.15 – prijenos MaxSport).

 

Standings provided by Sofascore
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2024 08:54