StoryEditorOCM
KošarkaFIBA Kuća slavnih

Osvajači svjetskih i olimpijskih medalja: nekadašnja NBA zvijezda i proslavljeni trener predvode generaciju 2019.

27. ožujka 2019. - 09:41
111bosa

Bivši američki košarkaš Alonzo Mourning i proslavljeni crnogorski trener Bogdan Tanjević predvode listu novih članova FIBA-ine Kuće slavnih, koji će biti uvršteni među velikane na posebnoj svečanosti 30. kolovoza u Pekingu, tijekom Svjetskog prvenstva za košarkaše.

Mourning je u nekoliko navrata bio članom američke reprezentacije, a prvu je medalju osvojio kao sveučilišni igrač na Svjetskom prvenstvu 1990. godine u Argentini, gdje je reprezentacija bivše Jugoslavije nadmoćno osvojila naslov prvaka, a Amerikanci završili kao brončani. Mourning se, kao igrač Charlottea, svjetskog zlata domogao 1994. godine u Kanadi, gdje je reprezentacija Hrvatske osvojila brončano odličje. Šest godina poslije je kao zvijezda Miamija bio u momčadi koja je osvojila naslov olimpijskog pobjednika na Igrama u Sydneyju. Karijeru je završio 2008. nakon 16 sezona provedenih u NBA ligi u kojoj je igrao za Charlotte kao drugi izbor drafta (1992 - 1995.), Miami (1995 - 2002. i 2005 - 2008.) i New Jersey (2003 - 2004.).

Legendarni Bogdan Tanjević se proslavio već kao 32-godišnji trener koji je sarajevsku Bosnu odveo do naslova prvaka Europe, što mu je bio prvi veliki međunarodni uspjeh u seniorskoj košarci. Ostat će upamćen kao izbornik pod čijim je vodstvom reprezentacija Italije osvojila zlatnu medalju na EuroBasketu 1999. godine u Francuskoj, da bi 2010. godine odveo i tursku izabranu vrstu do najvećeg uspjeha u povijesti, srebrnog odličja na Svjetskom prvenstvu odigranom u Turskoj.

Osim Mourninga i Tanjevića, klasu 2019. FIBA-ine Kuće slavnih činit će Brazilka Janeth Arcain, preminula Poljakinja Margo Dydek, Bugarin Atanas Golomeev, Argentinac Fabricio Oberto, Portorikanac Jose "Piculin" Ortiz, Egipćanin Mohsen Medhat Warda i Čeh Jiri Zidek u igračkoj kategoriji te Slovakinja Natalia Hejkova i preminuli Kinez Mou Zuoyun u trenerskoj kategoriji.

Ovih 11 velikanki i velikana iz 11 različitih država s tri kontinenta izabrani su s liste na kojoj je bilo više od 150 kandidata. Ukupno su osvojili dva zlata na svjetskim prvenstvima i šest olimpijskih medalja.

- Ponosni smo što možemo ustvrditi da kroz ovu generaciju dobijamo prve članove Kuće slavnih iz Kine, Češke, Crne Gore i Slovačke. Ovih osmero košarkašica i košarkaša te troje trenera su ostvarili uspjehe na najvećim natjecanjima, čime su doprinijeli širenju i razvoju košarke inspirirajući mlade igrače i trenere - izjavio je predsjednik FIBA-e Horacio Muratore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 17:04