StoryEditorOCM
Košarkajunak Miamija

Od beskućnika do finala NBA: majka ga je s 13 godina izbacila iz kuće, a susret s Jordanom promijenio mu je život

Piše I. M.
30. svibnja 2023. - 13:47

Miami Heat je hit play- offa! Sjajna momčad trenera Erika Spoelstra se preko play-ina domogla mjesta u play-offu i napravila neviđeno čudo - izborili su plasman u veliko finale NBA lige. Nitko ih nije vidjeo među favoritima, a oni su svojim rivalima održali satove košarke i zasluženo postali prvaci Istočne konferencije. Miami je u odlučujućoj sedmoj utakmici finalne serije Istoka u gostima uvjerljivo svladao Boston 103:84 i tako izborio finale NBA lige protiv Denver Nuggetsa. 

Apsolutni junak Miamija, bio je sjajni Jimmy Butler, koji je s godinama izrastao u pravog NBA superstara. Jimmy je bio nerješiva enigma za obranu Bostona, pravi lider na terenu i najzaslužniji za velik uspjeh Heata. Odlučujući dvoboj završio je s 28 poena, sedam skokova i šest asistencija.

Butler (33) je trenutno i jedan od najboljih bekova u čitavoj ligi, a njegov put do zvijezda nije bio nimalo lagan. Životna priča ovog NBA asa nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Jimmy je rođen 1989. godine u jednom gradiću u blizini Houstona. Oca nikada nije upoznao, jer ga je napustio kad se rodio, a s 13. godina je ostao i bez majke. Međutim, Butlerova majka nije preminula, već ga je izbacila iz kuće. Rekla je da joj se ne sviđa njegov izgled i da mora zauvijek napustiti dom.

Ostao je potpuno sam, bez ičega sa samo 13 godina, ali na sreću odmah su u pomoć priskočili njegovi prijatelji. Nisu dopustili da ostane na ulici, a išao je od kuće do kuće, boravio u svakoj po nekoliko tjedana... Snalazio se tako prve tri godine u srednjoj školi, a onda je upoznao Jordana Leslieja.

Preko košarke se brzo sprijateljio s mladim Jordanom, koji je shvatio u kakvom problemu je Jimmy, pa mu je odlučio pomoći. Ponudio mu je da živi kod njega u kući dok se ne snađe. A daleko od toga da je Jordanova obitelj financijski dobro stajala... I oni su jedva sastavljali "kraj s krajem". Njegovi roditelji su sa skromnim primanjima odgajali sedmoro djece i majka Michelle Lambert u početku nije bila oduševljena što Jimmy dolazi u kuću. Međutim, košarkaš se trudio ne smetati nikome. Nije išao u kuhinju jesti, nije se nametao, bojao se da ne smeta članovima obitelji. Nakon početne netrpeljivosti, Michelle ga je zavoljela i postala mu je "prava mama".

Butler je jako vezan za svoju novu obitelj. Svako ljeto je provodio kući, ustajao je rano i pratio braću i sestre u njihovim sportskim aktivnostima.

"Ja sam bio podrška njima, ali i oni meni. Gledali su moje utakmice, a kad god bih bio slobodan i ja bih išao na njihove. Nije me zanimalo hoću li ću jesti u tom trenutku, ako je trebalo, ostao bih cijelu noć i gledao ih. To je moja obitelj i uvijek ću biti uz njih", rekao je Butler.

Michelle ga je savjetovala tijekom cijele karijere. Sve odluke koje je donosio na početku karijere, bile su poslije konzultiranja s njom. Pomogla mu je izgraditi se kao osoba i to se odrazilo na njegov sportski mentalitet.

U NBA ligu je ušao tiho, bez svjetala reflektora. Borio se kao lav za svaku minutu na terenu, vrijedno je radio i veliki trud se na kraju isplatio. U Chicagu je proveo šest godina, jednu sezonu predvodio je Minnesotu, a prije dolaska u Miami nastupao je i za Philadelphiju.

Životnu priču Butlera, možete pogledati u videu OVDJE.

Od beskućnika do milijunaša

Butler je 2021. godine potpisao novi četverogodišnji ugovor s Heatom vrijedan nevjerojatnih 184 milijuna dolara. Iskoristio je svoj igračku opciju za tekuću sezonu i sada ima zagarantirani trogodišnji ugovor vrijedan 146.396.031 dolara. To je prosječna godišnja plaća od 48.798.677 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 20:46