StoryEditorOCM
Košarkaotac i sin

Nepotizam, ucjene i obiteljski biznis! Kako je LeBronov sin nezasluženo postao glavna zvijezda drafta

Piše Emir Fulurija/SN
30. lipnja 2024. - 15:43

‘S 55. pickom na NBA draftu Los Angeles Lakersi uzimaju Bronnyja Jamesa sa Sveučilišta Southern California‘. To je bila možda i najvažnija rečenica ovog drafta na kojem je prvi izbor, Zaccharie Risacher, pao u drugi plan zbog košarkaša koji je izabran 54 mjesta kasnije. Nikada se u povijesti NBA lige nije dogodilo da se toliko čekao izbor druge runde drafta, ali nikada se nije dogodilo ni da u ligu ulazi sin jednog od najboljih košarkaša svih vremena, i to dok je otac još uvijek aktivan, pišu Sportske novosti.

LeBron James ne samo da je aktivan nego je s prosjekom od 25,7 poena, 8,3 asistencije i 7,3 skoka u prošloj sezoni potvrdio da još uvijek spada u sam vrh NBA lige. U svojoj karijeri je ispunio mnoge ciljeve i očekivanja, a sada je napravio i ono o čemu se pričalo posljednjih nekoliko godina - zaigrat će sa sinom u istoj momčadi.

Priča o tome da Kralj želi dočekati svojeg nasljednika aktivna je otkako je Bronny James pokazao da je talentiran igrač. Njemu je košarka bila suđena od rođenja, a iako je kao dječak igrao i nogomet, ovaj naš, pravi, europski, kasnije se ipak odlučio na igranje košarke. Otac mu je, da spomenemo i to, zabranio igranje hokeja i američkog nogometa, zbog straha od ozljeda.

image
AFP

Naravno da Bronnyjeva karijera nije bila gledana istim očima kao karijere drugih mladih košarkaša, onih kojima se otac ne zove LeBron. Oduvijek je osjećao pritisak, ali i podršku s očeve strane koja je taj pritisak, reklo bi se, i pojačavala. Za razliku od oca, nije igrao na krilnim pozicijama, jer nije naslijedio nevjerojatne fizičke karakteristike koje su Kralja i postavile na pijedestal, nego se dokazao kao bek, i to igrajući obje pozicije. Možda se malo bolje snalazi kao šuter, ali ni organiziranje napada nije mu slaba strana. U srednjoj je školi igrao dobro, našao se na raznim listama najtalentiranijih mladih američkih košarkaša, a sve to je ponukalo LeBrona na slavnu izjavu:

- San mi je da zaigramo zajedno u momčadi i tko god uzme njega, dobit će i mene - poručio je još prije dvije godine, a odonda je radio sve da s Lakersima nema dugoročnu obavezu. U ugovoru je svake godine imao izlaznu klauzulu da bi mogao napustiti Los Angeles ako za to dođe prilika, ali nije. Klub iz "grada anđela" je uzeo Bronnyja tim 55. pickom i izazvao je brojne kontroverze.

image
AFP

Naime, odmah po završetku drafta pojavile su se vijesti iz NBA krugova po kojima je Rich Paul, trenutačno najutjecajniji košarkaški menadžer, koji je svoju slavu i bogatstvo izgradio upravo na LeBronu i prijateljstvu s njim od mladih dana, redom nazivao klubove koji su imali na raspolaganju pickove od 31. do 54. mjesta, odnosno prije Lakersa.

- Ako izaberete Bronnyja, on neće igrati za vas, nego će sljedeću sezonu provesti u Australiji - navodno je klubovima govorio Paul te je tako oslobađao prostor za Roba Palinku, potpredsjednika Lakersa zaduženog za košarkaške operacije koji je Bronnyja dočekao s 55. izborom i mirno ga izabrao te priključio ocu koji će tako još jednom ispisati povijest.

Strah od ozljeda u hokeju i američkom nogometu je LeBrona natjerao da Bronnyja ne pošalje u te sportove, ali taj strah nije uspio zaustaviti velike zdravstvene probleme koje je ovaj 19-godišnjak imao prošle sezone. Naime, u srpnju prošle godine je na jednom treningu na sveučilištu USC kolabirao te je odveden u bolnicu.

image
AFP

Iako su pojedini liječnici govorili da se Bronny ne bi trebao vratiti treninzima, on je to napravio čim je dobio zeleno svjetlo, a odigrao je prošle sezone i 25 utakmica za Sveučilište Southern California. Učinak mu nije bio baš najbolji - igrao je 19,3 minuta u prosjeku i ubacivao 4,8 poena uz šut od 36,6 posto, odnosno 26,7 posto za tricu. Tome je dodavao i 2,8 skokova te 2,1 asistenciju. To je prilično mršav učinak za igrača koji se želi okušati u NBA ligi, pa nije čudno da ga niti u jednoj projekciji drafta nitko nije vidio u prvoj rundi, za koju su mu šanse davali dok je igrao u srednjoj školi. Realno, malo tko bi ga vidio i u drugoj rundi da nije LeBronov sin.

Pričalo se o tome da bi mogao i preskočiti ovogodišnji draft, odnosno ostati na sveučilištu još jednu godinu, ali on je ipak odlučio izaći već ove. Na kampovima koje klubovi organiziraju za potencijalne igrače pokazao je da ima jako dobar šut, pa su se svima vraćale priče o onome što se o njemu pisalo kada je imao 15 godina.

Naime, Bronny je još kao 15-godišnjak bio projekt za NBA, ali je u toj dobi bio doživio tešku ozljedu - pokidao je ligamente koljena. Nakon toga mu je razvoj bio usporen, pa uz njegovo ime više nije stajalo pet zvjezdica, nego tek njih četiri, a u jesen 2022. je ispao iz kruga 30 najboljih igrača generacije. Međutim, Bronny je u nekoliko mjeseci napravio veliki iskorak, poboljšao je šut i agresivnost, a poglavito igru u obrani. Nakon toga nikoga nije čudila LeBronova izjava iz ožujka prošle godine:

- Bronny je već sada bolji od nekih igrača koji igraju u NBA - rekao je tada Kralj za igrača koji je u srednjoj školi imao prosjek od 13,8 poena, 5,5 skokova, 2,7 asistencija i 1,8 ukradenih lopti po utakmici.

image
AFP

Proteklih se dana u Americi puno pisalo o nepotizmu u NBA ligi, odnosno činjenici da su Lakersi napravili sve da bi LeBronu doveli njegova sina. To je u startu srezao ugledni ESPN-ov novinar Adrian Wojnarowski.

- Ne želim uopće slušati priče o nepotizmu na primjeru LeBrona i Bronnyja Jamesa jer je NBA liga prepuna nepotizma na svim razinama - od vlasničke i trenerske pa i do igračke. Nema smisla sada to isticati - napisao je Wojnarowski, koji je potpuno u pravu. Ako nismo imali slučajeve da otac čeka sina, imali smo puno onih gdje su braća nekih igrača nezasluženo dobivala ugovore u ligi. Pogledajte samo koliko se Thanasis Antetokounmpo zadržao u ligi. Puno previše.

image
AFP

Što sada čeka Bronnyja, može li on dokazati da nije nezasluženo u NBA ligi? Ako je suditi po onome što je pokazao na sveučilištu, jako teško. Dobar je on košarkaš, ali nije baš toliko dobar i Lakersi bi morali napraviti jedini logičan potez za početak njegove NBA karijere - poslati ga u razvojnu G ligu da ondje igra i dokaže da je dovoljno dobar za Lakerse. Odigrat će već nekoliko zajedničkih utakmica s LeBronom, a u NBA smo se ligi svih ovih godina, makar na po nekoliko utakmica, realno nagledali i puno lošijih igrača od Bronnyja.

A ako Bronny ne bude dovoljno dobar, možda LeBron može dočekati mlađeg sina, Brycea. On je također košarkaš, ima 17 godina i igra na poziciji beka šutera. Član je U-17 reprezentacije SAD-a u kojoj još igraju, pazite ovo, sinovi Carlosa Boozera, Carmela Anthonyja, Trevora Arize i Gilberta Arenasa. Nepotizam? Ili samo talent?

image
AFP
image
AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 15:44