StoryEditor
Košarkazaboravljen

Najveći Jordanov suparnik umro je misterioznom smrću: stručnjaci tvrde da je bio bolji od Michaela

Piše Zlatko Karlo/SN
20. svibnja 2020. - 20:31
Len Biasi trebao je biti velika zvijezda Celticsa

U vrijeme pandemije koronavirusa glad za sportom nekako je utažena dokumentarnim filmom u deset nastavaka o najvećem svih vremena, o košarkaškom kralju Michaelu Jordanu.

Nije sporno da je velik, iako su u filmu isplivale i neke stvari iz njegova života koje se baš i ne mogu u potpunosti veličati, no da se sudbina nije tako grozno poigrala i izmiješala karte, bi li Michael imao dostojnog suparnika u to vrijeme, koji bi ga zasjenio, ili možda učinio većim? To nažalost nikada nećemo saznati, jer je onaj koji mu je svojedobno bio u najmanju ruku ravnopravan, a možda čak tada i bolji, odavno umro. Tragičnom smrću, i to je “filmska priča” koja je kasnije prikazana u dokumentarcu “Bez Biasa” (Without Bias) iz 2009. koji mnogi, nažalost, nisu tako pomno gledali kao ovaj o Michaelu. A trebali su, i mogu još uvijek, nije kasno...

Govorimo o Lenu Biasu, točnije Leonardu Kevinu Biasu, košarkašu rođenom kao i Michael 1963. godine. Četiri puta su igrali međusobno na faksu, a posljednji puta u siječnju 1984. kada je Bias sa svojim Marylandom igrao protiv Jordana i njegove Sjeverne Karoline, koja je, recimo odmah, pobijedila 74:62. Bias je u tom susretu ubacio 24 poena, Jordan 21. Poznavali su se i privatno, od 1981. godine, kada su se upoznali na prestižnom košarkaškom kampu s pet zvjezdica u blizini Pittsburgha.

en i Michael su bili zapravo vrlo slični igrači, Bias 203 cm, Jordan 198 cm, a veliki trener Mike Krzyzewski za njih dvojicu je rekao da su dvojica najvećih igrača koji su ikad igrali studentsku košarku. Uostalom, Bias je u prosjeku zabijao 16,4 poena uz 53,6% šuta, a u Marylandu i 21 poen u posljednje dvije godine, a Jordanov prosjek bio 17,7 poena uz 54% šuta.
Na kraju te sezone Jordan je kao treći pick na draftu prešao u Bullse, a Len je ostao u školi još dvije godine u kojima je osvojio oba puta trofej Player of the Year. Boston Celticsi su ga 1986. uzeli kao drugi pick na draftu, a Len je umro samo dva dana kasnije zbog predoziranja kokainom, iako je u smrtovnici pisalo da mu u krvi nisu nađeni tragovi droge ili alkohola.

Za Biasa su košarkaški stručnjaci govorili tada da je kompletniji igrač od Jordana, da je imao eksplozivnost Shawna Kempa, Jordanove atletske sposobnosti, ali i nebeski skok-šut, nešto na čemu je Michael još radio godinama kako bi dostigao te visine. Svi su tada s nestrpljenjem očekivali dvoboje velikana na kakve su ranije navikli, gledajući okršaje Billa Russella i Wilta Chamberlaina, te Larryja Birda i Magica Johnsona. Celticsi su trebali svježu krv, Bird, Kevin McHale i Robert Parish trebali su nekog mlađeg, trebao je to biti Bias.

Izdvojeno

08. kolovoz 2020 16:50