StoryEditor
Košarkavapaj s gripa

Najbolji igrač ‘žutih’ Roko Ukić otvorio se ’Slobodnoj’: Splitu se ne piše dobro, uskoro neće imati tko igrati!

27. studenog 2021. - 10:00

Zbog igračkog renomea, iskustva, riječ Roka Lenija Ukića ima posebnu težinu. A kada dugogodišnji kapetan reprezentacije kaže da se njegovom Splitu ne piše dobro nastavi li se ovako... Od reprezentacije se oprostio. A na upit o vijeku trajanja u klubu nam je rekao.

- Moj vijek trajanja u Splitu je vrlo neizvjestan. U situaciji smo lošoj za sve zato što ljudi koji vuku poteze i imaju moć, iz Grada, NO-a, Uprave, ne stoje iza svega dogovorenog na ljeto.

Ključni problem je brojčano vrlo tanak kadar s kojim „žuti” igraju paralelno u ABA ligi i domaćem prvenstvu, a zbog čega su se zaredale brojne ozljede. U međuvremenu je jučer poslijepodne za Split potpisao Maj Kovačevič, prije ovog razgovora, ali to je samo korak na putu rješavanja velikih kadrovskih problema.

- Pozvan sam 1. kolovoza na sastanak s ljudima iz vrha Grada, novog i starog NO-a. Zamoljen sam mogu li pomoći, igrački, a i na bilo koji drugi način. Rekao sam kako me zanima da isključivo igrački pomognem, ali samo ako se borimo za nešto. Ako radimo „rebuilding”, korak natrag da bismo poslije išli dva naprijed što je sve apsolutno legitimno, rekao sam da za to nemam motiva s obzirom na fazu karijere – počeo je Ukić.

- Ustrajali su da će to biti nadogradnja na prošlu sezonu, da su ciljevi prvenstvo, kup, ostanak u ABA ligi, da će se naći sredstva, igrači. Ali prvo do sredine kolovoza nismo imali trenera, a sportskog direktora nemamo ni danas što je nezamislivo za profesionalan klub na bilo kojem nivou. Jako je teško to raditi istovremeno. Pritom se nije znao budžet, ne zna se ni danas. Došao sam zadnji zbog ozljede, ali odmah je bilo jasno da nam fale igrač-dva.

Od tada se Jones teže ozlijedio, s McLeanom rastanak još traje, dok je Perasović otišao nezadovoljan minutažom (imao ju je zagarantiranu ugovorom, u FIBA-i je dobio pravo na raskid).

- Ne da nismo dobili dvojicu nego smo izgubili trojicu! Došli smo do faze da se zagrijavamo s osmoricom, da na treningu već mjesec dana ne možemo igrati pet na pet jer nas nema deset!

Zato smatra da su skor 9-2 u hrvatskom prvenstvu, dvije pobjede u ABA-a ligi - senzacija.

- Ne zato što nemamo kvalitetu jer me suigrači oduševljavaju entuzijazmom i kvalitetom i oni su uz Subotića jedini razlog što sam još tu jer vidim koliko im je stalo, da je po klubu već bih odavno otišao. To je stvar potrošnje. Kada ti dolazi treća utakmica u sedam dana, možeš izgubiti i od petoligaša jer si mentalno i fizički potrošen, a igramo jednu od pet najjačih liga Europe sa šest-sedam profesionalaca. To je nedopustivo. Naši igrači odlični su za uloge za koje su dovedeni.

Ukić smatra da je ova situacija koja već neko vrijeme traje dalje naprosto neizdrživa.

- Svakom se ozljedi igrač, dovede lošu akviziciju. Ali svaki ozbiljan klub na to reagira, dovede novoga. Ako ne dovodi, ne može igrati ABA ligu. Ne mora ga dovesti za isti novac, ni do kraja sezone. Prošle sezone je Zadar osvojio naslov, ali na početku nisu imali Cartera i Onuakua, već Boykinsa i Gallowaya. Ako klub neće tako funkcionirati, onda Grad ne želi ozbiljan klub. Meni je to shvatljivo. Nisam ljut, već nemam motiva igrati utakmice bez rezultatskog značaja. Ako se ništa ne popravi, osuđeni smo na propast. Ne zato što smo loši, nego nas je premalo.

Zadnje utakmice Split je jedva skrpao momčad, igrao i s ozlijeđenim igračima uz veliki rizik da se ozljede pogoršaju - jer nema tko igrati. Već neko vrijeme su ozlijeđeni Barič, Žganec, Bajo, ti...

- S 37 godina igram po 30 minuta i zato sam ozlijedio stopalo, vjerojatno ću mjesec dana biti out. Izraubani smo. Klub treneru do povratka reprezentativaca sada može ponuditi tri-četiri profesionalca. Ne mogu nego se okrenuti prema najodgovornijima, Gradu i ljudima postavljenima da se brinu o klubu. Sve sam im to i rekao, ali zaslužuje i javnost znati što se događa, što je bilo s Perasovićem, McLeanom... Nitko nije preuzeo odgovornost i javno rekao kakva je situacija.

Obrazloženje su u pravilu financije. Nakon što na GV-u u rujnu prijedlog nije prošao, u listopadu je umjesto traženih sedam, od Grada klub godišnje dobio po pet milijuna kuna.

- Ne želim ulaziti u politiku, o tome ništa ne znam. Znam samo da nam je rečeno da je ta razlika od dva milijuna razlog ove situacije. Bez obzira na to što je zbog Covida-19 teška gospodarska situacija, ne mogu shvatiti da se ne može naći niz manjih sponzora ili jedan veći, bilo koji izvor financiranja osim gradskog proračuna.

Potom je usporedio.

- Da i najbolje momčadi lige Zvezda ili Partizan igraju sa šest-sedam igrača dva natjecanja, ne bi imali puno više pobjeda! Ne radi se tu o košarkaškom znanju nego ljudskoj izdržljivosti.

Teško je podnijeti putovanja, igranje i treninge. Ne možemo trenirati zbog ozljeda, a onda forma pada. Od desetorice na treningu, trojica su juniori, a vanjski igrači Perkušić i Šiško nam igraju na pozicijama četiri i pet.

Što je rješenje?

- Da odgovorni zamjene igrače bez kojih smo ostali, dovedu one koji su bili obećani. Ako su bila obećana dvojica, a ozlijedila su se i otišla trojica, to su petorica. Ne mora ih doći pet, ali moraju trojica, vjerojatno i četvorica (prije dolaska Kovačeviča, nap.a.). Onda bismo bili momčad s 10-12 profesionalaca. Ovako smo grupa entuzijasta koja daje maksimum, ali pritom jede sama sebe. Svaku pobjedu izborimo s ogromnim gubicima. Ligašku pauzu čekali smo kao kraj sezone. A već sad nas čeka pet utakmica u deset dana. S kojim igračima da to odigramo?

A izravni konkurent u borbi za ostanak Borac dolazi u petak?

- A dva dana kasnije igramo s Cedevitom, u srijedu s Cibonom, onda se vraćamo u Split igrati s Furnirom, pa idemo kod Mege. To je nemoguća misija.

Rekao je da se ne obraća konkretno ljudima koji vode klub.

- Kad kažem Grad, klub, ne interesira me tko je na vlasti. Neke stvari su od prije, neke od sada, neke su bile bolje prije, neke su sada. Obraćam se svima koji su vršili tu dužnost zadnjih godina, koji na bilo koji način mogu djelovati na ovo jako loše stanje. Na početku sezone pred nas su postavljeni ciljevi da osvojimo prvenstvo Hrvatske i izborimo ostanak u ABA ligi bez stresa. A ja odgovorne pitam: „S kim i s čim?”.

Što ako se ništa ne promijeni?

- Nije mi namjera nikome dijeliti lekcije, voditi klub, samo pričam o svom iskustvu, što predviđam. Novca očito Grad nema. I drugi sportaši bezuspješno traže novac. Osjećao bih se licemjerom da kažem: „Grade, pomozi da dovedemo dva Amerikanca i spasimo sezonu.” No, mislim da sport koji je dvaput tjedno na tv-u, igra odličnu ligu i prošle sezone je napravio najveći rezultatski iskorak u zadnjih 15 godina uz malo truda ima puno veći potencijal za doći do sredstava. Nitko od nas više ne može izdržati ovaj ritam. Svi ćemo biti ozlijeđeni, neće imati tko igrati.

Što vam kažu u klubu?

- Ne nedavnom sastanku rečeno je da rezultat nije primaran. Želim pritisak rezultata, u pozitivnom smislu, jer pozitivan pritisak su i prijatelji, roditelji, navijači koji s istim žarom gledaju i derbije i utakmice s klubovima iz donjeg doma hrvatske lige.

Boli odlazak Perasovića?

Svaki igrač s ljudima koji mu brinu o karijeri, roditeljima, menadžerima, donosi odluke koje smatra najboljima. Ne znam kakvi su bili uvjeti ugovora, za tu minutažu, ni kako je već zaigrao za drugi klub. Iz kluba nema informacije je li ugovor raskinut, ako jest pod kojim uvjetima, o odšteti, je li ugovor bio nepovoljan za klub. Ne želim ni ulaziti u to. Mogu samo reći da je Ivan pozitivno dijete. Izgledao je zadovoljan na terenu, klupi, u svlačionici. Nisam primjećivao frustraciju. Ne želim ulaziti u razloge odluke, ni u to je li dobra ili loša. Više mi neke stvari kao igraču i navijaču nisu jasne. Da se razumijemo, klubovi su danas u teškoj situaciji ako igrači žele otići, ako nemaju čvrste ugovore. Nezadovoljnog igrača ni ne možeš dugo držati u momčadi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. srpanj 2022 18:01