StoryEditorOCM
Košarkaosmina finala

Mogu li Babo i društvo odgoditi posljednji ples? Finci su nas izgurali sa Svjetskog prvenstva i veliki su nam dužnici

11. rujna 2022. - 09:00

Hrvatska košarkaška reprezentacija svoj put na Eurobasketu 2022, nakon Milana nastavlja u Berlinu, gdje nas očekuje ogled s Finskom. Upravo su nas Finci pobjedom 81:79 izgurali sa Svjetskog prvenstva koje dolazi, otuda možda i čudno razmišljanje kako su nam suparnici veliki dužnici. Valjanije je okrenuti takvu floskulu, jer najveći dužnici su naši košarkaši koji nisu znali pronaći put do pobjede, uz opasku da se igralo u Rijeci, pred domaćom publikom.

Istina, u odnosnu na te nes(p)retne kvalifikacije, izbornik Damir Mulaomerović ima čak šestoricu novih igrača za koje se tvrdio kako nam nedostaju u velikoj mjeri. Izvan njegovih opcija ostali su: Goran Filipović, Mateo i Dario Drežnjak, Roko Rogić, Ante Žižić i Dragan Bender. U novoj Hrvatskoj su: Krunoslav Simon, Dominik Mavra. Dario Šarić, Ivan Ramljak, Karlo Matković i Jaleen Smith!

U Milano smo mogli gledati„ "promjenjivo oblačnu košarku” naše reprezentacije, ali prolazak dalje, koji iz naše „C” skupine nije bio ni upitan, pa možemo držati kako je to ono što se znalo unaprijed. Eto, jedino zbog poretka i križanja sa skupnom „ D” moralo se pričekati suparnika i dobilo smo Fince....

- Najprije čestitam dečkima što smo stigli do Berlina. Uz pet utakmica u sedam dana, kapa dolje svima. Da, svima je tako, ali bilo je dosta potrošnje. Sad idemo na protivnika kojeg znamo, atipična ekipa koja vrlo brzo trči i imaju jako opasne vanjske šuteve. No, mi se na neki način želimo pokazati i osvetiti za taj poraz koji smo doživjeli u Rijeci u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Dečki su motivirani i svi smo svjesni zašto smo ovdje, a sve reprezentacije koje su došle ovdje su kvalitetne. Prije svega se nadam da ćemo se do utakmice dobro odmoriti te napraviti dobar „scouting” i naših utakmica s njima i njihovih utakmica iz Praga. Pozitivni smo i mislim da smo u dobroj situaciji da odigramo dobru utakmicu i, na kraju krajeva, i pobijedimo – kazao je Mulaomerović.

Proučavajući igru Finske kroz tu pobjedu u Zametu, nije teško uočiti kako je Lauri Markkanen igrač oko kojeg su puno toga vrti. Ali, jednako tako nepobitno je kako i ostali znaju „propucati” suparničku obranu...

- Morat ćemo zaustaviti Laurija, on je njihov najbolji igrač, vidjet ćemo tko će i kako na njega. Međutim, nije tu samo Lauri, tu su i Sasu Salin i ostali koji su sjajni i igraju brzu i modernu košarku. Bit će dosta teško, no nadam se da ćemo odgovoriti na odgovarajući način – zaključio je Mulaomerović.

Eurobasket 2022 igra se prema eliminacijskom sustavu, tako da nam se ne ostavlja prostor za nekakav popravni, nego valja zapeti od prve i izbjeći one situacije koje smo imali u Milanu. Kao prvo potrebno je uvelike smanjiti broj izgubljenih lopti, nadalje, moramo znati sačuvati rezultatski odmak i Mulaomerović treba uvjeriti sve igrače koliko je važna njihova uloga. Jer i epizodisti se znaju prometnuti u glavnu rolu, samo im se treba vjerovati. I posve se moramo udaljiti od razmišljanja kako pojedinac uvijek može riješiti utakmicu, što nikako nije ono na čemu trebamo graditi igru protiv Finske.

Nije teško primijetiti kako je nekim igračima, Eurobasket izgleda posljednje veliko natjecanje, među prvima je Krunoslav Simon, dok je blizu rastanka s reprezentacijom i Bojan Bogdanović, dok za Ivana Ramljaka sa sigurnošću možemo kazati da je EP i njegov oproštaj.

Sve navedeno, može poslužiti kao poticaj da se domognemo četvrtfinala u kojem nas, pobijedimo li Finsku, očekuje bolji iz dvoboja Španjolske i Litve. A onda i velika bitka ma tko god bio na drugoj strani, ali najprije pričekajmo utakmicu s Fincima.

Utakmica se igra u nedjelju s početkom u u14.45 uz izravan prijenos u programu HRT 2 i Sportkluba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 02:33