StoryEditorOCM
Košarkanajsportskiji grad

Mogla bi ovo biti sezona za pamćenje: Split čeka još samo ‘Jugoplastiku’ za povijesni ‘hat-trick’

29. svibnja 2023. - 18:55

Jadran je pokorio vaterpolsku Hrvatsku, Hajduk je osvojio Kup, čeka se još ‘Jugoplastika’ pa da sportski Split konačno očita lekciju ostatku Dalmacije.

Tako se stvari gledaju iz perspektiva grada koji se rado kiti titulom ‘najsportskijeg na svitu’, a jasno je da Zadar u ovom slučaju u razradi ima sasvim drugačiji scenarij. No, povijest nas uči da kada Split i Zadar igraju finale Prvenstva Hrvatske, slavi sjeverniji grad. Dva puta do sada bilo je 3:2 za Zadrane, pa se oni uzdaju u tradiciju, a na Gripama u floskule poput one ‘treća sreća’.

Žuti zreli za titulu

No, igra riječi na stranu, ‘žuti’ ove godine izgledaju zreli za titulu, sasvim su ozbiljan takmac, a prepoznala je to i splitska publika, pa je eto već u nedjelju u naš pretinac sletjela obavijest kako su ulaznice za tu prvu utakmicu, u utorak na Gripama, rasprodane. Vjerujemo da bi i Spaladium Arena bila ispunjena do posljednjeg mjesta za ovaj spektakl, kakva bi to atmosfera bila... S velikim semaforom, desetak tisuća ljudi, barem dvaput... NBA u Splitu, ovo je ta godina, kada se atmosfera usijala, Hajduk odradio svoju sezonu, a fokus sportske javnosti seli prema ‘Jugoplastici’.

Ipak, Spaladium je ‘pod ključem, a mnogi će reći da je za ‘žute’ i bolje igrati u ‘kućnoj atmosferi’ svoje ‘škatulice’. Ne možemo, međutim, izdržati da barem na sekundu-dvije ne sanjamo.

Generacije ‘84. i ‘85.

Usporedba s Hajdukom i Jadranom ima i još jednu dimenziju. Od ‘bijelog’ dresa oprostio se Danijel Subašić, legendarni vratar, a od Jadranove se kapice oprostio i u ‘mirovinu’ ide njihov kapetan Anđelo Šetka. S Gripa se još čeka objava njihovog ‘senatora’ Roka Lenija Ukića. Nije da ga šaljemo ‘na mirovinsko’, ali i on je to godište, Subašićevo, rođeni su obojica 1984., dok je Šetka godinu mlađi.

Mogla bi ovo biti sezona za povijest splitskog sporta, vezati dvije jake titule i nogometni kup, nije baš često. A trebalo bi biti u ‘najsportskijem gradu na svitu’. Baš kao što bi i takav grad trebao imati ozbiljnu dvoranu poput Spaladiuma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 06:39