StoryEditorOCM
KošarkaSTRUČNO OKO

Marko Popović pred veliki okršaj Splita i Zadra: Očekujte na Gripama moćni Tornado, a dva bitna Zadrana nisu kao prije

Piše Dražen Žura
14. veljače 2024. - 09:05

Gola činjenica je da se naše dvije najbolje momčadi nalaze odmah u četvrtfinalu, istina, to se događa rijetko. Ali evo, Zadru drugi put u dvije sezone u ovoj fazi stiže najjači mogući suparnik. Nikako se ne smije smetnuti s uma da svoju priliku čekaju i autsajderi, kao što se na prvu nikako ne može odbaciti Cibonu kakva god jeste. Opet i oni su momčad koja nije sigurna hoće li se dovesti u šansu da uđu u ždrijeb za polufinale, tako da možemo očekivati zanimljiva zbivanja na Kupu.

Vrlo vjerojatno će onaj tko dobije utakmicu, između Splita i Zadra biti u velikoj prednosti, ali to ne mora značiti da će i osvojiti trofej. Iza utakmica u ABA ligi Zadar treba ući u ogled sa Splitom i to sa svježim igračima, kao i primisli da se mora odigrati tri utakmice kako bi se stiglo do vrha. Dobro je poznato da kada igraš basket u dvorištu želiš biti bolji od suparnika, kamoli kada se igra za trofej, odnosno naslov pobjednika u Kupu koji nosi ime velikana svjetske i hrvatske košarke, Krešimira Ćosića, što osobito vrijedi za Zadrane.

image

Marko Popović

Jure Mišković/Hanza Media/

Prednost domaćeg terena, siguran sam, neće biti od velike koristi Splitu, jer znaju da Tornado i drugi navijači koji su se već pripremili za Gripe mogu uvelike umanjiti taj dio priče.

Ali, teret utakmice je podjednak i rezultat može otići u korist jednih ili drugih. Činjenica je da Split u ovom trenutku ima rezultatski zamah i dobru igru, na koncu nedavno su dobili Partizana u Beogradu i mogu na valovima te energije dočekati ovu četvrtfinalnu utakmicu. Tu treba biti jako oprezan sa emocijama, tko bude smiren i s dovoljno samopouzdanja može računati na nešto više. Također, mora se razmišljati i o zdravstvenoj situaciji unutar momčadi što može uvelike odlučivati o samom tijeku utakmice, jasno i igre. Svima je dobro poznato da su Marko Ramljak i Luka Božić bili izvan igre dvadesetak dana i nije se jednostavno vratiti na raniju razinu. Gledao sam ih obojicu protiv Mege i bilo je primjetno kako nisu isti oni igrači kao prije ozljede. Ali njihova prisutnost uvijek je važna za momčad.

Kup je takav da ništa ne možete planirati, jer jedna utakmica puna toga donosi i odnosi pa se ne bih upuštao u bilo kakvu prognozu. Unatoč tome što su Split i Zadar favoriti, što se temelji na njihovim rezultatima, uvijek svoje prste može umiješati netko na koga se ne računa. I to ne bi bilo prvi put u Kup natjecanju.

Igrao sam dosta u inozemstvu i onaj šušur kojeg se moglo vidjeti, odnosno, doživjeti i živjeti na ovakvim natjecanjima bio je na visokoj razini! Volio bih da tako jednog dana bude i kod nas u Hrvatskoj, odnosno, da i mi steknemo organizacijske mogućnosti da organiziramo spektakl na jednom mjestuu kojemu se može dovesti goste koji će imati povoljne cijene za smještaj i druge pogodnosti. Sve s ciljem da budu u gradu u kojemu se igra Kup, da tu mogu provesti četiri lijepa dana i zabaviti se uz košarku.

Eto, u ovom slučaju igra se u Splitu, što za zadarske navijače nije problem, sjedne se u auto i ode na Gripe, međutim, treba razmišljati i o drugima koji dolaze iz udaljenijih gradova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 15:19