StoryEditorOCM
Košarkaodlazak

Luka Božić novi je igrač Valencije! Težak je ovo udarac za Zadrane u novoj sezoni, kako nadomjestiti ‘kapitalca‘

Piše Sport SD
17. srpnja 2024. - 18:53

Težak udarac za zadarske košarkaške ambicije u novoj sezoni, najbolji igrač Luka Božić definitivno je napustio klub. Objavila je to španjolska Valencia na svojim stranicama, ugovor je potpisan na dvije godine. 

Luka Božić bio je posljednje dvije sezone ključni igrač Zadrana u pohodima na titulu državnog prvaka, ali i u ABA ligi gdje je dobio i titulu MVP-a. Prošlu sezonu pros-ječno postizao 19,8 poena, 7,8 skokova i 6,3 asistencije, uključujući dva triple-double učinka. Sezonu ranije njegovi brojevi su bili 21,7 poena, 9,6 skokova i 6,3 asistencije.

No čak i suhe brojke ne otkrivaju koliki je Božić imao utjecaj na igru Zadrana, kao lider na parketu koji bi uvijek u ključnim situacijama preuzimao odgovornost i bio za-pravo produžena ruka trenera Danijela Jusupa na parketu.

Dvojica „teškaša“ u zadarskim redovima su članovi prve petorke Luka Božić i Dario Drežnjak, za obojicu, to nije bila tajna, ponude su dolazile sa svih strana. Nekako se činilo da bi se Zadar mogao još jednu godinu dogovoriti s Božićem, naravno uz još bolje uvjete nego lani. Čekao se samo povoljan trenutak za objavu velike vijesti. Ra-zlog? Rasplet ugovora kojeg je kako se ranije pisalo potpisao u Španjolskoj, bivšim klubom u Euroligi, Valencijom.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Nedvojbeno, da je sada Božićev odlazak izazvao silni potres u Višnjiku, trebat će dodatno opteretiti klupsku blagajnu s adekvatnim pojačanjima kako bi se zadržali Zadrani na vrhu, a to neće biti nimalo lako. Valencia je imala priliku i unatoč svim problemima, povukla je jaki potez, Božić je igrač koji sigurno može donijeti dimenziju više u igri, posebno u europskim natjecanjima. Zadru će se ovaj odlazak itekako osjetiti. 

Nekako u isto doba kao lani, u Košarkaškom klubu Zadar imali su skoro pa sve „kockice u mozaiku” za novu sezonu, tako da se slična slika očekuje i ovih dana. Lagano se počelo s provjetravanjem svlačionice, Višnjik je prvi napustio Arijan Lakić kojeg se povezuje s beogradskim Partizanom, Patriku Jambroviću nije aktivirana klauzula za novu sezonu, Petar Vujačić je otišao u Zlatibor, još uvije jasan status Juana Davisa i Adema Mekića.

image
Jure Mišković/Cropix

Prvi koji je bio siguran u ostanak je kapetan Marko Ramljak, koji pak odrađuje drugu godinu ugovora, potom se zaključila priča s Karlom Žganecom, nedugo zatim i Lovrom Mazalinom i Krševanom Klaricom. S posudbe u Zaboku vratio se Antonio Sikirić, dok je iz Hong Konga natrag u Zadar doletio Dominic Gilbert. Spominju se imena još nekoliko darovitih mladih igrača i tek treba vidjeti njihov status.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 01:18