StoryEditorOCM
Košarkagdje je kemija?

Kriza u Zadru: poraz od Partizana četvrti je zaredom, a proračun je debelo probijen: u klubu imaju ekstremno rješenje?

Piše Dražen Žura
21. listopada 2024. - 15:09

Nikako se poraz Zadra (71:75) u ogledu s Partizanom ne može, niti smije nazvati tragedijom, jer domaća je momčad doslovce ostavila sve što je mogla na parketu. I publika je uvelike nagradila takav pristup protiv suparnika koji ima euroligašku reputaciju, te velik broj igrača u rotaciji pa je njihov trener Željko Obradović mogao „kemijati” koliko god je htio. U konačnici, dobio je petoricu igrača koji su odlučili pobjednika, posebice to vrijedi za Carlika Jonesa koji je uzeo sve u svoje ruke i riješio utakmicu... I ništa neočekivano se nije dogodilo, svima je poznato koliko Partizan ima snažnu momčad, mnogi su u prognozama najavljivali rezultatsku katastrofu koja se nije dogodila. Ali, poraz je uvijek poraz, što se Zadra tiče ovo je četvrti u nizu.

- U dobrom dijelu utakmice dobro smo stajali na parketu, defenzivno dobro branili „pick & roll” koliko smo mogli, ali Partizan je sjajna ekipa. U jednom dijelu utakmice bio nam je problematičan defenzivni skok. Nakon promašaja lagano su poentirali, trebali smo raditi faule. Ono što je OK je da smo napravili pomak u igri, igrali smo kao tim u većem dijelu utakmice. Moramo biti svjesni da je težak period pred nama, svaka utakmica je borba, moramo nastaviti vjerovati u to što radimo. Malo nam je nedostajalo i protiv Igokee i Partizana, ali to je nešto što treba i zaslužiti. Budemo li se ovako trudili, negdje će se otvoriti, teško je očekivati to baš protiv Partizana. Očekuje nas jedna teška sezona, ostali smo bez nosilaca igre, imamo novi tim, nama ne preostaje ništa drugo nego da se borimo - kazao je Danijel Jusup, trener Zadra iz čijih se zaključaka negdje između redaka može nazrijeti potreba za promjenama unutar momčadi.

image

Danijel Jusup

Zvonko Pavic/Cropix

Neslužbeno, koji dan prije dolaska Partizana, klupskim prostorijama se doista proširila priča o namjeri otkazivanja suradnji trojici igrača. Međutim, kako saznajemo, od kud god da je zamisao išla, nije pala na plodno tlo.

Ali, ne treba sumnjati kako će se nakon utakmice koju je i trener Zadra nazvao „umalo”, neće nastaviti pritisak na klupsku upravu o ranije istaknutim namjerama. Međutim, u klubu su itekako svjesni da je proračun „probijen” dolaskom Vladimira Mihailovića, koji je uzgred rečeno protiv Partizana donio 29 poena. 

Iz zadarskog kuta gledanja, nedovoljno za bodove i rezultatski podvig... Podsjetimo, Jusup se u hodu, od početka priprema odmah u prvim danima kolovoza riješio, ovako ili onako čak trojice igrača. Iz „rostera” su ispali, Renato Serdarušić, Antonio Sikirić i Jan Rebec.

Otvorio se stoga prostor za dolazak Amara Gegića koji je bljesnuo protiv Cibone u prvom kolu AdmiralBET ABA lige i to u gostima. Upisao je Gegić trideset poena i onda se njegova ruka uvelike ugasila, nerijetko je Jusup upravo na njemu trenirao strogoću. O imenima onih kojima se stalno pokazuje put prema vratima ne bi bilo korektno govoriti. Uostalom, nisu se igrači sami pozvali u Zadar, nego su trenerov odabir. 

image

Gdje je nestala kemija? Je li samo odlazak Luke Božića razlog što su se „rodila” četiri poraza u nizu?

Jure Miskovic/Cropix

Nadalje, prije nego se krenulo u novu sezonu, stalno se isticalo kako je riječ o karakternoj momčadi, odnosno, igračima od kojih je većina u zadarskom dresu podignula razinu kvalitete, samim time i svoju cijenu. Ni tu ništa nije sporno, nego je gola istina kako ne daju onoliko koliko su davali prije povećanja cifre u ugovorima. Gdje je nestala kemija? Je li samo odlazak Luke Božića razlog što su se „rodila” četiri poraza u nizu, posebno bolno bilo je gledati poniranje protiv Budućnosti. Novi izazov je u prvenstvu Hrvatske, jer u goste dolazi i dalje neposložena Cibona koja ima problema na pretek, potom slijedi ABA ogled s Crvenom zvezdom, obje utakmice su u Krešinom domu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. listopad 2024 15:13