StoryEditor

Kraljevi Madrida - košarka koja se pamti

Piše PSD.
5. svibnja 2008. - 00:05
Nagradu najboljem igraču Europe, Litvancu Ramunasu Šiškauskasu, uručio je Toni Kukoč

Impresivni dom jedinog stalnog cirkusa u Europi, “Circo Price de Madrid“ ugostio je i najveću svečanost putujućeg klupskog košarkaškog cirkusa Staroga kontinenta. Godišnja gala dodjela nagrada košarkaške Eurolige ovaj je put imala posebnu težinu jer je ipak riječ o svečanosti koja je “pala“ na pedesetu godišnjicu FIBA-e.

Sva krema europske košarke okupila se na dodjeli, među njima i dobar dio pedeset najvećih koje je Euroliga izabrala kao najzaslužnije za razvoj ovoga sporta u posljednjih pola stoljeća.

Poseban je osjećaj kada, očekujući početak priredbe, koja naravno kasni, kao da se održava u Hrvatskoj, promatraš fotografije velikana ovog sporta kroz povijest, a onda u tom trenutku junaci sa slika poput Boba McAdooa, Dina Meneghina, Arvidasa Sabonisa ili idola novijih generacija Dejana Bodiroge, Ramunasa Šiškauskasa ili Tiaga Splittera odjednom prođu pored.

Glavni izvršni manager Eurolige Jordi Bartomeu smatra kako je velika strast za ovim sportom ono što ga godinama vuče naprijed i razvija.
- Prisjetimo se kako je košarka svoja europska klupska natjecanja imala i prije nogometa - podsjetio je prisutne glavni tajnik Patrick Baumann.

Ipak, glavni čelnici natjecanja su zaboravili kako je u međuvremenu nogomet, po pitanju ulaganja i organizacije, otišao daleko naprijed. Iako je svečanost, po mnogo čemu bila spektakularna, u detaljima se ipak vijelo kako košarka “kaska“ za nogometom i da nije sve u novcu.

Cirkus s nagradama

Dvorana nije bila ni iz bliza popunjena, ceremonija je kasnila skoro 45 minuta, dok je čak dvaput došlo i do zabune oko dodjele nagrada. Prvo su zamijenjena priznanja kod osmorice košarkaških djelatnika za njihov dugodišnji rad, a zatim se “zabucalo” pri uručenjima nagrada članovima prve petorke Terrela McIntyrea i Tiaga Splittera. Naravno, ništa strašno, ali kada se to dogodilo na svečanostima UEFA-e? Najboljim igračem protekle sezone proglašen je Litvanac Ramunas Šiškauskas.

Zanimljivo je kako je ovo prigodom najkorisnijem igraču Eurolige uručio Toni Kukoč koji je u “Circo“ stigao odmah nakon što je za veterane Splita CO Jugoplastike odigrao susret protiv Barcelone.

JUGOPLASTIKA2-040508.1
Veterani Jugoplastike
To je, međutim, bilo daleko najbliže što se itko od naših košarkaša i djelatnika uspio približiti nekoj od nagrada. Pored nekolicine novinara iz Hrvatske, svečanosti je nazočio tek dio naših velikana, njihovih obitelji i košarkaških djelatnika (Kukoč, Dino Rađa, Biserka Petrović, Ana Ćosić, dugogodišnji direktor Zadra Jure Košta...). Možda je bilo još naših, ali u prvim redovima sigurno nisu bili. Nije da nije bilo mjesta jer su lože dvorane bile prazne, ali i manji dio glavne tribine.

Najkorisniji (MVP)
Šiškauskas (CSKA)

Obrambeni igrač
Diamantidis (PAO)

Najveća nada
Galinnari (AJ Milano)

Najbolji strijelac
Salyers (C.Roanne, 21,8)

Najbolja petorka
Mcintyre (Montepaschi), Langdon (CSKA), Šiškauskas (CSKA), Morris (Maccabi Elite), Splitter (Tau Ceramica)

Druga petorka
Papaloukas (CSKA), Halperin (Maccabi Elite), Bootsy Thornton (Montepaschi Siena), Peković (Partizan), Lavrinović (Montepaschi Siena).

Žute minute

Veterani Jugoplastike Splita CO su kraljevi Madrida. U finalu turnira održanog povodom Final foura Eurolige svladali su Real 111:96 (Rađa 32, Naumoski 31).

- Namjerno smo na kraju pustili Realu da razlika bude pristojna kako bi imali veće šanse da nas opet pozovu - kazao je trener Božo Maljković. Već krajem lipnja veterani “žutih“ možda će u Izrael, a stigao je i poziv Barcelone.

- Sad nas svi žele kad pobjeđujemo. Rasprodani smo! – našalio se Rato Tvrdić.

#TONIKUKOČ

Izdvojeno

06. srpanj 2020 19:54