StoryEditor
Košarkasvi na sokolanu

Košarkaši Ribole i Zagreba igraju prvenstvenu utakmicu humanitarnog karaktera "Za Korni - nisi sama"

Piše Darko Rapić
9. ožujka 2018. - 13:40

U subotu će se u dvorani na Sokolani u Kaštel Sućurcu odigrati više od košarkaške utakmice: odigrat će se borba za humanost!

Osim novog domaćeg dvoboja Ribole Kaštela, koja ovog puta ugošćuje Zagreb, utakmica će biti iskorištena za medijsku promociju akcije „Za Korni – nisi sama“. Riječ je o humanitarnom prikupljanju pomoći za Korneliju Livaju koja je u listopadu 2016. godine doživjela teški moždani udar. Do tada miran, sretan i radišan život kojeg je vodila u trenutku se pretvorio se u mučnu borbu za životom.

Ova 46-godišnja Osječanka radila je na Slavonskom radiju čak 15 godina, potom se preselila u Split gdje je sve do događaja radila kao novinarka i urednica na Radiju Dalmaciji. U topli dalmatinski kraj, točnije u Kaštel Gomilicu, dovela ju je ljubav – naime, tu se udala za svog supruga Zdravka koji joj je u ovim trenucima najveći oslonac i potpora. Premda su prognoze bile loše – Kornelija kaže da je čula doktore kako prognoziraju najgore – ona je u svom „dišpetu“ obećala samoj sebi kako predaja ne dolazi u obzir. Hrabra Kornelija tada je pokazala svoju ustrajnost: nakon nekog vremena ustala je iz invalidskih kolica i počela hodati zadivivši liječnike, fizioterapeute, poznanike, te je postala inspiracija ostalim pacijentima.

Ipak, proces ozdravljenja još traje, a njoj je potrebna financijska pomoć jer su joj potrebne injekcije protiv spazme, to jest hipergrčenja mišića. Svaka injekcija stoji 5000 kuna, ali kad se Kornelija obratila HZZO-u rečeno joj je da je prestara da bi joj injekcije bile plaćene. Stoga su njeni prijatelji povukli inicijativu da svatko tko prepozna njenu volju za životom može pomoći. Plemenitoj akciji priključio se kaštelanski klub koji će tako skupljati sredstva u narednoj utakmici.

– Cilj je pomoći na dva načina, direktno financijski i indirektno promoviranjem akcije ''Za Korni – nisi sama!“. Direktno ćemo pomoći tako da ćemo sav prihod od prodaje ulaznica koji pripada KK Ribola Kaštela za ovu prvenstvenu utakmicu uplatiti na žiro račun akcije. Indirektno ćemo pomoći animiranjem javnosti da pruži potporu ovoj akciji – stoji u priopćenju Upravnog odbora kaštelanskog kluba na njihovoj Facebook stranici.

Ribola će u subotu s početkom u 19 sati ugostiti košarkaške Zagreba koji se, uz Kaštelane, bore za opstanak. Zagrepčani su u boljoj poziciji s dvije pobjede više od Ribole te dvije pobjede zaostatka za sigurnom zonom. Premda za obje momčadi u ovom trenutku svaka pobjeda znači, u sjeni sportskog srca željnog igre ipak stoji solidarno, ljudsko srce koje pored borbe za bodove u prvi plan gura ono najvažnije – borbu za život!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 06:54