StoryEditorOCM
Košarkasjednica GV

KK Splitu financije nisu zavidne: ‘Ili prodajte klub, ili stečaj!‘, ‘Više nam se isplati muzej Jugoplastike‘

Piše SPORT SD
13. prosinca 2023. - 18:31

Deseta točka dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća je bilo Financijsko izvješće Košarkaškog kluba Split š.d.d. za 2022. godinu. KK Split nije u zavidnoj financijskoj situaciji. Izvješće je prihvaćeno s 15 glasova za.

Izvijestio je Dejan Žaja, direktor KK Splita.

- Gubitak u 2022. je bio 548.140 eura. Kratkoročne obveze su bile veće od kratkoročne imovine za 591 tisuću eura, dobro je što smo iznos predstečajne nagodbe smanjili sa 200 tisuća na 65 tisuća eura, u nekoj budućnosti bi mogli završiti predstečajnu nagodbu. Kroz provećanu prodaju karata, više sponzora i donacija smo na putu da taj gubitak nemamo u ovoj godini i da možemo biti likvidni i sve financirati. Ukupan trošak kluba je 1.8 milijuna eura, takva je procjena - objasnio je Žaja.

- Zamjenik gradonačelnika Kuzmanić je stalno govorio da će se najaviti strateški partner Splita, međutim od toga sada nema ništa. Što se tiče prethodnog razdoblja, iskorak za budućnost se ne vidi. Treba pronaći način kako povećati prihode. Ima li nekih novih najava - pitao je Tomislav Šuta.

- Koliko znam, neće biti strateškog partnera za sad, nas treba uspoređivati s našim konkurentima u košarkaškom svijetu. Hrvatska košakra je u silaznoj putanji. Svi konkurenti su u dugu, neki i igraju s računom u blokadi. Rekao bih da smo u Hrvatskoj najlikvidniji klub. Stipendije služe da možemo u neko naredno vrijeme početi zarađivati i od prodaje igrača - odgovorio je Žaja.

- Pratim ovaj klub, ovo od početka nije dobra priča, klub vegetira. Od ove vlasti vegetacija se nastavlja. Nema puno rješenja, ili prodati klub, ili stečaj. Umjetno vas držimo na životu - izjavio je Igor Stanišić.

- Tri milijuna eura je uloženo za omladinsku školu, a to nije potrošeno na tu svrhu. Razumijem da se krpaju rupe, ali to ne može dugoročno. Znam da nije vrijeme Kukoča i Rađe, ali ulaganje u omladinsku školu ne smije biti prevara - uključio se Đogaš.

- Razumijem vaš stav, ali svakih šest mjeseci prilažemo račune gradu. Cijela hrvatska košarka se promijenila, slažem se da ne proizvodimo igrače kao prije 30 godina, postoje jača tržišta, zato i postoje stipendije - odgovorio je Žaja.

- Drago mi je da nam se pridružio i dogradonačelnik Kuzmanić, neka pitanja su i za njega. Da napomenem nešto direktoru Žaji, mi ulazimo u 2024. godinu, a razmatramo izvještaj iz 2022. godine, kasnite najmanje šest mjeseci. Gospodine Kuzmanić, gdje su strateški partneri - pitala je Lidija Bekavac.

- Dok god ne izvučemo klub iz predstečajne nagodbe, nema govora o prodaji. Kroz prvi kvartal sljedeće godine mogli izaći iz predstečajne nagodbe. Time bi bili prvi klub u Hrvatskoj koji je izašao iz stečaja. Nadam se da ćemo sve isporučiti u šesti mjesec iduće godine. Tada će biti kraj sezone, i nadam se da ćemo onda zaključiti prodaju kluba - odgovorio je Kuzmanić.

Rasprava vijećnice Bekavac i Kuzmanića se zakuhala, ali je sve prekinuo predsjednik Domazet.

- Zamjeniče, vi ste dali ostavku prošle godine, a sad ste ljuti na nas što niste prodali klub, to je meni apsurdno. Direktore Žaja, što se tiče poslovanja kluba, jasno je da je neodrživ. KK Split mora postati financijski stabilan. Više bi nam se isplatilo imati muzej Jugoplastike, ionako Splitu dajemo gradski novac na račun povijesnih zasluga - rekao je Matijević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 01:32