StoryEditorOCM
Košarkauzeli novi skalp

Kakva priča sa Svjetskog prvenstva! Prvo su izbacili Francuze, a sada su srušili i branitelje naslova

Piše Hina
1. rujna 2023. - 14:49

Košarkaška reprezentacija Latvije otvorila je drugi krug grupne faze natjecanja na Svjetskom prvenstvu velikom pobjedom 74-69 protiv izabrane vrste Španjolske koja brani naslov osvojen prije četiri godine.

To je druga šokantna pobjeda latvijskih košarkaša koji su u prvom dijelu natjecanja svladali reprezentaciju Francuske i tako aktualnog olimpijskog doprvaka izbacili iz borbe za odličja.

Novi šok u Jakarti izabranici talijanskog stručnjaka Luce Banchija priredili su sjajnom obranom u zadnjoj četvrtini dvoboja, u kojoj su Španjolce ostavili na svega 11 koševa i zaostatak od 11 poena na kraju treće četvrtine preokrenuli u pobjedu. Španjolska je u trećoj četvrtini serijom 14-0 došla od dva koša zaostatka do najveće prednosti na utakmici (54-42) i činilo se da će momčad Sergija Scariola ostvariti i četvrtu pobjedu u Indoneziji.

No, Latvijci su u prvih pet minuta posljednje četvrtine nadoknadili 11 koševa zaostatka (58-47) i tricom Kristersa Zoriksa u 35. minuti izjednačili na 61-61. Kod rezultata 65-65 Davis Bertans je pogodio tricu, a nakon promašaja Rudyja Fernandeza, Rodions Kurucs je donio Latvijcima pet koševa prednosti (70-65) na 1:28 minuta prije kraja.

Španjolci su tricom Darija Brizuele uspjeli doći na samo dva poena zaostatka (71-69) 28 sekundi prije kraja. No, isti je taj Brizuela kod vodstva Latvije 72-69 promašio dvicu, a onda još napravio i osobnu pogrešku u pokušaju da dođe do odbijene lopte. Kurucs je pogodio oba slobodna bacanja za konačnih 74-69.

Latvija je imala petoricu strijelaca s dvoznamenkastim učinkom, a predvodio ih je Davis Bertans sa 16 koševa. Kurucs je ubacio 13, a po 11 poena su postigli Andrejs Gražulis, Rolands Šmits i Kristers Zoriks.

Kod Španjolaca je najbolji strijelac bio Willy Hernangomez s 14 koševa, a po 11 su postigli Brizuela i Usman Garuba.

Na ljestvici skupine L Španjolska i Latvija imaju učinak 3-1, Kanada ima 3-0, a Brazil 2-1. Kanada i Brazil će započeti dvoboj 4. kola u 15.30 sati. U posljednjem kolu, koje je na rasporedu u nedjelju, igrat će Brazil - Latvija i Španjolska - Kanada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 00:51